Anne saking Bretagne: Béda antara owahan

28 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah diakritik
(nambah sithik)
(nambah diakritik)
| place of death =[[Blois]], Prancis|}}
 
'''Anne, Adipati Wanita Bretagne''' (25 Januari 1477 – 9 Januari 1514),<ref>{{Genealogics name|id=00003789}}</ref> uga dikenal minangka '''Anna saking Bretagne''' ({{lang-fr|'''Anne de Bretagne'''}}; {{lang-br|'''Anna Vreizh'''}}), minangka salah sijining pamimpin Bretagne, sing dadi ratu saking rong raja Prancis sing mrintah. Panjenengané dilahiraké ing [[Nantes]], [[Bretagne]], lan minangka putri Francis II, Adipati Bretagne lan Margaret saking Foix. Eyang maternalé yaiku Ratu Eleanor saking Navarra lan Gaston IV, Pangeran Foix. Sawisé tilar donyané bapaké, panjenengané dadi Adipati Wanita Bretagne sing ndaulat dadi Pangeran Wanita Nantes, Montfort lan Richmont lan Viscount Wanita Limoges. Ing mangsané, panjenengané minangka wanita Eropa[[Eropah]] paling sugih <ref> http://www.britannica.com/EBchecked/topic/26267/Anne-Of-Brittany (dipununduh 8 April 2013) </ref>.
 
== Wiwitaning Urip ==
:''Royale et Souveraine.<ref>Meaning: "In this little vessel of fine gold, pure and clean, rests a heart greater than any lady in the world ever had. Anne was her name, twice queen in France, Duchess of the Bretons, royal and sovereign."</ref>''
 
Peti iki digawe deningdéning salah sijining pande wesi anonim saka wangsa Blois, mungkin digambar deningdéning Jean Perréal. Ing [[taun]] 1792, printah saka Convensi Nasional, peti jenazah kuwi dikeruk, dikosongakedikosongaké, lan disita minangka bageyan saka koleksi logam mulia sing nduwenduwé hubungan karo [[gereja]]-[[gereja]], lan dikirim menyang Nantes kanggo dilebur. Ananging, peti kuwi disimpan ing Perpustakaan Nasional, lan dibalekake ing Nantes [[taun]] 1819, disimpen ing sapropiranesapropirané mangsa, lan ing njero [[Musium Dobrée]] wiwit [[taun]] 1896.
 
Wasiate Anne uga dirundingakedirundingaké suksesi Bretagne saka putri kaloronekaloroné, Renee. Babagan iki dilerwehakedilerwehaké dening garwanegarwané sing ngakoni Claude minangka Adipati Wanita lan ngawinkakengawinkaké panjenenganepanjenengané karo Francis.
 
== Karakter pribadhi ==
[[Gambar:Anne de bretagne.jpg|thumb|right|200px|Anne minangka Ratu, nampa salah sijining buku sing ngagung-ngagungake wanita-wanita terkenal, sing digambar dening [[Jean Perréal]].]]
 
Anne yaiku salah sijining wanita sing pinter sing ngentekakengentekaké wektunewektuné ing administrasi Bretagne. PanjenenganePanjenengané digambarakedigambaraké minangka salah sijining wanita sing pinter, kemayu lan bangga ing tabiate.<ref>De La Warr, Constance, ''A Twice Crowned Queen: Anne of Brittany'', p.41.</ref> PanjenenganePanjenengané nggawenggawé pengamanan otonomi Britannia, lan pelestarian Kadipaten ing njaba mahkota [[Prancis]], karya uripeuripé, sanadyan tujuan kuwi gagal ora suwesuwé sawise tilar donyanedonyané.
 
Anne uga minangka saah sijining pelindung kesenian lan seneng musik. Salah sijining kolektor produktif saka permandani, mungkin banget menawa permandani jaran sing nduwenduwé sungu saiki dipajang di museum The Cloisters ing [[Kutha]] [[New York]] sing ditugasake dening panjenengane kanggo perayaan prastawa pernikahanepernikahané karo Louis XII.<ref>{{cite web|url=http://www.metmuseum.org/Special/Tapestry/5.r.htm |title=Tapestry in the Renaissance: Art and Magnificence |accessdate=9 January 2008 |publisher=[[The Metropolitan Museum of Art]] }}</ref> Panjenengane uga nugasakenugasaké salah sijining buku naskah [[Prancis]] (''Book of Hours''), sing dikenal minangka ''The Great Hours of Anne of Brittany''. Panjenengane uga gawe institusi Pelayan Kehormatan Ratu ing istana.
 
Siji saka sikile Anne luwih cendek saka sijine, lan nggawe abot sisih. Kanggo ndandani masalah iki, panjenenegane nganggo sepatu sing ana hak sing luwih dhuwur saka sikil sijine.