Anne saking Bretagne: Béda antara owahan

91 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah diakritik
(nambah diakritik)
(nambah diakritik)
Britannia yaiku salah sijining hadiah sing apik lan Anne ora kurang-kurang sing nyenengi. Panjenengané kanthi resmi dijodohaké karo Edward, Pangeran Wales, putra Edward IV saking [[Inggris]] ing [[taun]] 1483; ananging, Edwar ngilang, lan dianggep mati, ora suwé sawisé tilar donyané Edward IV. Sing seneng liyané uga kamasuk Maximilian saking Austria (duda Mary saking Burgundia, pewaris liyané), Alain d'Albret, Jean de Châlons (Pangeran Orange) malah uga Louis, Adipati Orléans sing wés nikah.
 
Ananging, ing [[taun]] 1488, pasukan Francis II dikalahaké ing Paprangan Saint-Aubin-du-Cormier, mungkasi ''Guerre folle'' ing antarané [[Britannia]] lan [[Prancis]]. Ing Perjanjian Sablé, disimpulaké kanthi ngrampungaké babagan perdamaian, Adipati dipeksa kanggo nampa kalus sing ditetepaké menawa putri-putriné ora bakal nikah tanpa persetujuan [[Raja [[Prancis]]. Francis tilar donya ora suwé saka kuwi, tanggal 9 [[September]] 1488, amarga tiba saka jarané. Anne dadi Adipati Wanita, lan Britannia terjun ing krisis anyar sing ngarah ing perang pungkasan [[Perancis]]-[[Britannia]].
 
== Adipati Wanita Britannia ==
Anne yaiku salah sijining wanita sing pinter sing ngentekaké wektuné ing administrasi Bretagne. Panjenengané digambaraké minangka salah sijining wanita sing pinter, kemayu lan bangga ing tabiate.<ref>De La Warr, Constance, ''A Twice Crowned Queen: Anne of Brittany'', p.41.</ref> Panjenengané nggawé pengamanan otonomi Britannia, lan pelestarian Kadipaten ing njaba mahkota [[Prancis]], karya uripé, sanadyan tujuan kuwi gagal ora suwé sawise tilar donyané.
 
Anne uga minangka saahsalah sijining pelindung kesenian lan seneng musik. Salah sijining kolektor produktif saka permandani, mungkin banget menawa permandani jaran sing nduwé sungu saiki dipajang di museum The Cloisters ing [[Kutha]] [[New York]] sing ditugasake dening panjenenganepanjenengané kanggo perayaan prastawa pernikahané karo Louis XII.<ref>{{cite web|url=http://www.metmuseum.org/Special/Tapestry/5.r.htm |title=Tapestry in the Renaissance: Art and Magnificence |accessdate=9 January 2008 |publisher=[[The Metropolitan Museum of Art]] }}</ref> Panjenengane uga nugasaké salah sijining buku naskah [[Prancis]] (''Book of Hours''), sing dikenal minangka ''The Great Hours of Anne of Brittany''. Panjenengane uga gawe institusi Pelayan Kehormatan Ratu ing istana.
 
Siji saka sikilesikilé Anne luwih cendek saka sijinesijiné, lan nggawe abot sisih. Kanggo ndandani masalah iki, panjeneneganepanjenenegané nganggo sepatu sing ana hak sing luwih dhuwur saka sikil sijinesijiné.
 
Anne nyimpen salah sijining kothak [[watu permata]]. PanjenenganePanjenengané kanthi acak bakal milih siji saka watu-watu kuwi kanggo pengunjungepengunjungé.
 
PanjenenagnePanjenengané minangka ibu sing setia, sing ngentekakengentèkaké akeh wektune karo anak-anakeanaké. Kanggo putraneputrané, Charles-Orland, panjenenganepanjenengané nugasake salah sijining buku donga, sing nduwe tujuan kanggo ngajarakengajaraké carane donga, lan minangka pemandu kanggo panjenenganepanjenengané minangka calon [[Raja Perancis]]; ananging, Charles-Orland tilar donya ing [[taun]] 1495, lan ora ana putra liya sing urip luwih saka sapropiranesapropirané minggu.
 
Ing Prastawa pernikahanepernikahané karo Charles VIII, yuswa 14 [[taun]], Anne digambarakedigambaraké minangka salah sijining prawan sing enom lan ayu; nalika prastawa pernikahanepernikahané karo Louis, yuswa 22, sawisesawisé ping pitu ngandut tanpa anak sing slamet, panjenenganepanjenengané digambarakedigambaraké minangka wanita sing nduwe rai pucet lan lesu. Ing pungkasan uripe, nalika yuswa 36 [[taun]], panjenenganepanjenengané ngandut ping 14, kanthi 7 anak sing lair mati. Saka 7 sing slamet, mung rong anak sing slamet saka mangsa cilik.
 
== Nikahé lan Keturunané ==
[[Gambar:Loire Indre Tours6 tango7174.jpg|thumb|Kuburane putra-putrane ing [[Katedral Tours]]]]
 
Nikahe sing kapisan Anne tanggal 19 [[Desember]] 1490, minangka nikahanenikahané wali karo Maximilian saking Habsburg. Prastawa pernikahan kuwi dibubarakedibubaraké deningdéning Paus ing [[taun]] salanjute; amarga mung lewatléwat wali (ora kanthi pribadhi), babagan kasebut ora dianggep prastawa pernikahan sing sejatinesejatiné.
 
Garwa kaloronekaloroné yaiku Charles VIII saking [[Prancis]] <ref> http://www.historylearningsite.co.uk/C8.htm (dipununduh 8 April 2013) </ref>, sing penjenenganepenjenengané nikahi ing Chateau Langeais tanggal 6 [[Desember]] 1491. PanjenenganePanjenengané ngandut ping pitu :
* Charles Orlando, Dauphin Perancis[[Prancis]]. siji-sijinesijiné putra sing sehat, panjenenganepanjenengané urip ing [[taun]] 1492-1495, ananging tilar donya amrga penyakit campak.
* Anak lair mati. panjenenganepanjenengané ngandut ing pungkasan [[taun]] 1492/wiwitane [[taun]] 1493, ananging melu ing perjalanan karo garwa saka kastil menyang kastil; panjenenganepanjenengané nglairake nalika nitih kendaraan ing njero hutanalas Courcelles, lan bayi kuwi prematur lan lair mati (Agustus 1493).
* Anak wedok lair mati. Anne ngandut maneh sawisesawisé 5 wulan keguguran, lan ora melu ing perjalanan (mapan ing Amboise cedhak Dauphin). Ananging, ing wulan [[Februari]] 1494, panjenenganepanjenengané ngancani Raja ing Lyons, ing kunu panjenengane nyiapake perjalanan kanggo perang-perang [[Italia]], lan sawisesawisé tekan tanggal 15 [[Maret]], teko ing kabehkabèh perayaan; stres saka acara-acara kasebut nggawenggawé akibat nglairake prematur lan panjenenganepanjenengané nglairakenglairaké salah sijining bayi sing mati ora suwesuwé saka prastawa kuwi.
* Anak lair mati. PanjenenganePanjenengané ngandut maneh ing wulan [[Agustus]] 1494, ananging kelangan bayi salanjutesalanjuté.
* Charles, Dauphin Perancis (1496), Dauphin Prancis. PanjenenganePanjenengané urip saka tanggal 8 [[September]] tekan 2 Oktober 1496. Tilar donyanedonyané nggawenggawé Anne mundur ing Moulins sewetara.
* Francis, Dauphin Perancis (1497), Dauphin Prancis. PanjenenganePanjenengané matitilar sapropiranedonya sapropirané jam sawisesawisé dialirakedialiraké ing [[taun]] 1497.
* Anne saking [[Prancis]]. PanjenenganePanjenengané mati ing dina pada karo kelairanekelairané, 20 Maret 1498 ing Plessis les Tours.
 
Garwa katelunekateluné yaiku Louis XII saking [[Prancis]] <ref> http://www.historytoday.com/howell-lloyd/birth-louis-xii-king-france (dipununduh 8 April 2013) </ref>. PanjenenganePanjenengané saora-oraneorané ngandut ping 7 kali karo panjenenganepanjenengané:
* Claude saking [[Prancis]] (1499–1524) dadi pewarisepewarisé lan uga Permaisuri Francis I saking [[Prancis]].
* Seorang putra lair mati (1500).
* Seorang putra lair mati (21 Januari 1503).
* ''SapropiraneSapropirané sumber ngendika menawa panjenenganepanjenengané keguguran ing pungkasan [[taun]] 1503''.
* Ing [[taun]] 1505 panjenengane keguguran.
* Salah sijining putra lair mati (1508) - SapropiraneSapropirané sumber ngendika menawa panjenenganepanjenengané keguguran-.
* ''SapropiraneSapropirané sumber ngendika menawa panjenenganepanjenengané keguguran ing [[taun]] 1509''.
* Renée saking [[Prancis]] (1510–1575) nikah karo Ercole II d'Este, Adipati Ferrara, lan dadi Adipati Wanita Chartres.
* Salah sijining putra lair mati (Januari 1512).