Catherine saking Valois: Béda antara owahan

658 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
|}}
 
'''Catherine saking Prancis '''({{lahirmati||27|10|1401||3|1|1437}})<ref>Europäisch Stammtafeln Band II tafel 63. says she died on 3 January 1438</ref> minangka [[Permaisuri]] [[Inggris]] saka [[taun]] 1420 tekan [[taun]] 1422. Panjenengané yaiku putri Raja Charles VI saking [[Prancis]], garwa Henry V saking [[Inggris]] ,<ref>''The Cambridge historical encyclopedia of Great Britain and Ireland'', Ed. [[Christopher Haigh]], (Cambridge University Press, 2000) , 345.</ref> ibu Henry VI saking Inggris dan Raja Perancis, lan lewat prastawa pernikahan rahasiané karo Owen Tudor, éyang Raja Henry VII saking [[Inggris]].<ref>Williams, Neville and Antonia Fraser, ''The Tudors'', (University of California Press, 2000), 19.</ref> mbakyu saking Catherine, Isabella saking Valois, minangka Permaisuri [[Inggris]] saking [[taun]] 1396 – 1399, minangka pangantenpangantèn cilik Raja Richard II saking [[Inggris]].
 
Lair ing [[Hôtel de St Pol]], [[Paris]], lan tilar donya ing Biara St Saviour utawa [[Biara Bermondsey]], [[London]], Catherine dikubur ing [[Westminster Abbey]], lan sasuwéné mangsa pamerintahan Henry VII tutup peti matiné mbukak kanthi ora sengaja, ngetokaké jenazahé, sing pirang-pirang generasi narik perhatiané para wisatawan; kerangka Catherine ora dikubur manèh kanthi layak tekan mangsa pamerintahan Victoria saking [[Britania Raya]].
 
== Wiwitaning Urip ==
[[Gambar:Marriage of henry and Catherine.jpg|thumb|left|Prastawa nikahan Catherine karo Henry V saking [[Inggris]]]]
 
Henry V lunga perang karo [[Prancis]] lan sawisé kamenangan [[Inggris]] ing Pertempuran Agincourt, rencana pernikahané dilanjutaké. Catherine jaréné ayu banget lan nalika Henry akhiré ketemu karo panjenengané ing Meulan, panjenengané dadi seneng. Ing wulan Mei 1420, salah sijining prajanjen perdamaian digawé antarané [[Inggris]] lan [[Prancis]] lan Charles ngakoni Henry saking [[Inggris]] minangka pewarisé. Catherine lan Henry nikah ing Gereja Paroki St John utawa [[Katedral Troyes]] tanggal 2 [[Juni]] 1420.
 
Catherine budhal menyang [[Inggris]] karo garwa anyaré lan diwénéhi mahkota minangka Ratu ing [[Westminster Abbey]] tanggal 23 [[Februari]] 1421. Ing wulan [[Juni]] 1421, Henry bali ing [[Prancis]] kanggo nglanjutaké kampanyené.
Sawetara kuwi, rong putra paling tuwa Owen lan Catherine, Edmund lan Jasper, lunga kanggo mapan bareng Catherine de la Pole, Kepala Biarawati Barking lan sedulur wedok, Earl Suffolk. Ing salah sijining dina sawise [[taun]] 1442, Raja (sedulur tiri panjenengane kabeh) njupuk peran kanggo ngasuh panjenengane kabeh. Owen, akhire dibebasake kanthi jaminan £2000, ananging diwenehi ngapura ing wulan [[November]] 1439 (lan jaminan kuwi dibatalake ing [[taun]] 1440). Owen diladeni kanthi apik sawise kuwi lan mapan ing njero rumah tangga Raja tekan tengah-tengahan [[taun]] 1450.
 
== Tilar donya lan panguburan ==
Catherine tilar donya tanggal 3 [[Januari]] 1437, ora suwe sawise nglairake, ing [[London]], lan dikubur ing [[Westminster Abbey]]. Owen Tudor ditahan kanthi tuduhan sing ora jelas ora suwe sawise tilar donyane Catherine, ananging salanjute dibebasake. Panjenengane urip tekan [[taun]] 1461, nalika panjenengane dieksekusi dening York dibarengi Paprangan Salib Mortimer. Putra-putra panjenengane kabeh diwenehi daerah kakuasaan ing ngisor pangeran dening putra Catherine Raja Henry VI. Edmund nikah karo Margaret Beaufort, salah sijining wanita saka keturunan kerajaan, kanthi putra-putra panjenengane kabeh akhire dadi Raja Henry VII.
 
== Silsilah ==