Komune Paris: Béda antara owahan

85 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
===1870===
 
*[[19]] [[Juli]]: Sakwisé nglakokaké perjuangan diplomatik tumprap usaha [[PrussiaPrusia]] kanggo nguwasai kerajaan [[Spanyol]], [[Louis Bonaparte]] ngumumaké perang tumprap Prussia.<ref name="test3">[http://indomarxist.tripod.com/00000053.htm KILASAN SEJARAH PERANG SIPIL DI PRANCIS], (Kaunduh 9/April/2013).</ref>
 
*[[4]]-[[6]] [[Agustus]]: Putra Mahkota Frederick, kang mimpin salah siji saka 3 angkatan kanti senjata Prusia kanggo nguwasai Prancis, ngalahake Marsekal Prancis Mac Mahon ing Worth lan Weissenburg, dipeksa menu saka Alsace (wetan laut Prancis), ngepung Strasbourg, lan mlaku maju tumuju Nancy.<ref name="test3"/> 2 angkatan perang Prusia liyane nyegat pasukan Marsekal Bazaine ing [[MetzMétz]].<ref name="test3"/>
 
*[[19]] [[September]]: 2 angkatan perang [[Jerman]] mulai ngepung kota Paris.<ref name="test3"/> Bismarck nyangka yen buruh-buruh Prancis kang “ringkeh” bakal langsung nyerah. GND ngirimake utusan marang Tours, kang seteruse disusul Gambetta (kang mlayu saka Paris kanti nggunakake balon), kanggo musawarahake perlawanan ing pira-pira provinsi.<ref name="test3"/>
 
*[[27]] [[Oktober]]: Tentara Prancis kang dipimpin Bazaine sarta 140.000 nganti 180.000 wong nyerah ing Metz.<ref name="test3"/>
 
*[[30]] [[Oktober]]: Garda Nasional Prancis dikalahake ing Le Bourget.<ref name="test3"/>
 
[[31]] [[Oktober]]: Nalika krungu yen Pamerintahan Pertahanan Nasional (GND) nglakokake ''negosiasi'' karo Prussia[[Prusia]], kaum buruh [[Paris]] lan seksi-seksi [[''revolusioner]]'' sajrone Garda Nasional, nglakokake pamberontakan kang dipimpin Blanqui. Deweke nguwasai Hotel de Ville (Balaikota) lan ngedekake pemerintahan revolusioner.<ref name="test3"/>
 
1 November: kanti anane tekanan kaum buruh, GND ngucap janji kanggo mundur lan njadwalake pamilihan umum nasional untuk kanggo Komune (janji kang ora diniyati kanggo dibuktekake).<ref name="test3"/>
 
[[1]] [[November]]: kantiKanti anane tekanan kaum buruh, GND ngucap janji kanggo mundur lan njadwalake pamilihan umum nasional untuk kanggo Komune (janji kang ora diniyati kanggo dibuktekake).<ref name="test3"/>
 
===1871===
1.590

besutan