Komune Paris: Béda antara owahan

119 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
 
==Prastawa Penting==
 
===1870===
 
*[[30]] [[Oktober]]: Garda Nasional Prancis dikalahake ing Le Bourget.<ref name="test3"/>
 
*[[31]] [[Oktober]]: Nalika krungu yen Pamerintahan Pertahanan Nasional (GND) nglakokake ''negosiasi'' karo [[Prusia]], kaum buruh [[Paris]] lan seksi-seksi ''revolusioner'' sajrone Garda Nasional, nglakokake pamberontakan kang dipimpin Blanqui. Deweke nguwasai Hotel de Ville (Balaikota) lan ngedekake pemerintahanPamerintahan ''revolusioner''.<ref name="test3"/>
 
*[[1]] [[November]]: Kanti anane tekanan kaum buruh, GND ngucap janji kanggo mundur lan njadwalake pamilihan umum nasional untuk kanggo Komune (janji kang ora diniyati kanggo dibuktekake).<ref name="test3"/>
 
===1871===
*[[22]] [[Januari]]: Kaum proletariat Paris lan Garda Nasional nganakake salah sijine ''demonstrasi revolusioner'', kang dipimpin dening kaum Blanquis. Deweke nuntut panggulingan pamerintah lan didegake Komune.<ref name="test3"/>
 
*[[28]] [[Januari]]: sakwiseSakwise perjuangan buruh sakwene 4 aulan kang dawa iku, Paris nyerah marang Prussia.<ref name="test3"/> Nalika serdadu ''reguler'' dirampas senjatane, Garda Nasional isih diijinake kanggo nyekel senjata.<ref name="test3"/>
 
*[[8]] [[Februari]]: pamilihan kang ora dingerteni sebagian gedhe pendhudhuk, dianakake ing Paris.<ref name="test3"/>
*[[12]] [[Januari]]: Majelis Nasional kang anyar nganakake sidang ing [[Bordeaux]]; sepertelu saka anggota-anggotane yaiku golongan ''konservatif'' kang kepingin perang diendeg.<ref name="test3"/>
 
*[[16]] [[Januari]]: Majelis milih Adolphe Thiers minangka Ketua Eksekutif.<ref name="test3"/>
 
*[[26]] [[Februari]]: Traktak (perjanjen) perdamaian awal antarane Prancis lan Jerman ditandatangi ing [[Versailles]] dening [[Adolphe Thiers]] lan [[Jules Favre]].<ref name="test3"/> Prancis nyerahakan [[Alsace]] lan [[Lorraine]] wetan marang Jerman lan mbayar ganti rugi 5 milyard [[francs]].<ref name="test3"/> Tentara Jerman bakal ditarik sakwise pembayaran dilakokake.<ref name="test3"/> Perjanjen perdamaian sacara final ditandatangani ing Frankfurt nalika tanggal 10 [[Mei]] [[1871]].<ref name="test3"/>
 
*[[10]] [[Maret]]: Majelis Nasional ngetokake peraturan kang ngundur anggone mbayar utang kang wis ngliwati jadwal (''overdue bills''); kanti anane peraturan iki pambayaran ''debit obligasi'' kang dilakokake antarane tanggal [[13]] [[Agustus]] lan [[12]] [[November]] [[1870]] kudu diundur.<ref name="test3"/> Hukum kasebut nyebabapke kebangkrutan ''kaum borjuis''.<ref name="test3"/>
 
*[[11]] [[Maret]]: Majelis Nasional diundur.<ref name="test3"/> Kanti anane keributan ing [[Paris]], deweke ngedegake Pamerintahane ing Versailles nalika tanggal [[20]] [[Maret]].<ref name="test3"/>
 
*[[18]] [[Maret]]: [[Adolphe Thiers]] ngupadaya njaluki sanjata-sanjata ing [[Paris]] kanti ngirimake [[serdadu]] Prancis (tentara reguler), ananging kekancanane karo kaum buruh Paris, deweke nolak perintah Thiers kasebut.<ref name="test3"/> Jenderal Claude Martin Lecomte lan Jacques Leonard Clement Thomas dipateni dening pasukane dewe.<ref name="test3"/> Akeh tentara kang sacara damai metu saka Paris, lan liyane tetep manggon ana ing Paris.<ref name="test3"/> Amerga kejeme Thiers, Perang Sipil kedadeyan.<ref name="test3"/>
 
*[[26]] [[Maret]] [[1871]]: Salaha sijine Dewan Kotapraja—Komune Paris—dipilih dening pendhudhuk Paris.<ref name="test3"/> Komune kasusun saka para buruh, kang ing antarane deweke arupa anggota Internasional I sarta para anak buahe Proudhon lan Blanqui.<ref name="test3"/>
 
*[[30]] [[Maret]]: Komune ngilangake wajib militer lan darurat.<ref name="test3"/> Komune mbatalake pambayaran sewa omah saka [[Oktober]] [[1870]] nganti wulan [[April]] [[1871]].<ref name="test3"/> Ing dina kang pada, wong asing kang kapilih dadi anggota Komune sacara penuh disahake, amerga “gendera Komune yaiku gendera Republik Dunya”.<ref name="test3"/>
 
*[[1]] [[April]]: Komune mretelakake yen bayaran paling duwur kang ditampa anggota Komune ora oleh nguwihi 6000 [[francs]].<ref name="test3"/>
 
==Galeri==
1.590

besutan