Catherine saking Valois: Béda antara owahan

35 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
Catherine ngleboni Bermondsey Abbey, kemungkinan golek obat kanggo penyakité sing wés gawé susah sasuwené sapropirané wektu (kemungkinan kanker) Panjenengané uga ngandut anak sing pungkasan lan nglairaké sapropirané dina sadurungé tilar donyané. Panjenengané nggawé wasiaté mung telung dina sadurungé tilar donyané tanggal 3 [[Januari]] 1437. Panjenengané dikubur ing [[Westminster Abbey]] ing njero kapel Henry V Chantry.
 
Sawise Ratu tilar donya, mungsuh Owen lan Catherine mutusaké kanggo nerusaké nglawan Owen sing nglanggar hukum kanthi nikah manèh karo Ratu sing wés randa. Owen ngetok ing ngarep Dewan, mbebasakembébasaké panjenengané dewé saka macem-macem tuduhan lan dibebasaké. Ing perjalanan baliné menyang [[Wales]], panjenengané ditahan lan bandané disita. Panjenengané nyoba kanggo mlayu saka penjara Newgate ing wiwitan [[taun]] 1438 lan akhiré mandek ing Kastil Windsor ing wulan [[Juli]] [[taun]] kuwi.
 
Sawetara kuwi, rong putra paling tuwa Owen lan Catherine, Edmund lan Jasper, lunga kanggo mapan bareng Catherine de la Pole, Kepala Biarawati Barking lan sedulur wédok, Earl Suffolk. Ing salah sijining dina sawisé [[taun]] 1442, Raja (sedulur tiri panjenengané kabèh) njupuk peran kanggo ngasuh panjenengané kabèh. Owen, akhiré dibébasaké kanthi jaminan £2000, ananging diwènèhi ngapura ing wulan [[November]] 1439 (lan jaminan kuwi dibatalaké ing [[taun]] 1440). Owen diladèni kanthi apik sawisé kuwi lan mapan ing njero rumah tangga Raja tekan tengah-tengahan [[taun]] 1450.
Catherine tilar donya tanggal 3 [[Januari]] 1437, ora suwé sawisé nglairake, ing [[London]], lan dikubur ing [[Westminster Abbey]]. Owen Tudor ditahan kanthi tuduhan sing ora jelas ora suwé sawisé tilar donyane Catherine, ananging salanjuté dibébasaké. Panjenengané urip tekan [[taun]] 1461, nalika panjenengané dièksekusi dening York dibarengi Paprangan Salib Mortimer. Putra-putra panjenengané kabèh diwènèhi daerah kakuasaan ing ngisor pangeran déning putra Catherine Raja Henry VI. Edmund nikah karo Margaret Beaufort, salah sijining wanita saka keturunan kerajaan, kanthi putra-putra panjenengané kabèh akhiré dadi Raja Henry VII.
 
Patung kayu kuburanekuburané sing digawa ing upacara penguburanepenguburané isih ana tekan saiki ing [[Westminster Abbey]] lan dipajang ing Musium Undercroft. Makam aslineasliné nglambangakenglambangaké pengetan saka pualam, sing kanthi sengaja dirusak sasuwenesasuwéné ekstensi ing biara nalika mangsa pamarintahan putuneputuné, Henry VII saking [[Inggris]]. Wes dinyatakakedinyatakaké menawa Henry mrintahakemrintahaké supaya pengetanepengetané disingkirakedisingkiraké kanggo ngadohakengadohaké saka garis kulawarganekulawargané sing ora sah. Ing wektu kuwi, tutup peti matinematiné ora sengaja kaangkat, ngetokakengetokaké rangkanerangkané, sing sasuwenesasuwéné pirang-pirang generasi dadi daya tarik wisata. Ing [[taun]] 1669 salah sijining penulis buku harian Samuel Pepys ngambung ratu sing weswés tilar donya ing wektu ulang taunetauné :
{{Quotation|Shrove Selasa 1669, Kula lunga menyang Biara, lan ndeleng jenazah Ratu Catherine saking Valois, lan ndemok bagian nduwurenduwuré nganggo tangan kula, lan kula ngambung lambenipunlambénipun, bayangaken kula tenanan ngambung salah sijining Ratu: lan iki dina ulang [[taun]] kula lan umur kula 36 [[taun]], kula tenanan ngambung salah sijining Ratu.|Samuel Pepys}}
Jenazahe Catherine ora dikubur manehmanèh kanthi pantes tekan mangsa pamarintahan Victoria saking [[Britania Raya]].
 
== Silsilah ==
 
== Ing njero fiksi sejarah ==
* Catherine saking Valois minangka subyek saking novelnovèl [[Rosemary Hawley Jarman]], "Crown in Candlelight" (1978)
* Ing njero buku, "The Queen's Secret" oleh [[Jean Plaidy]], Catherine minangka karakter judul.
* Dolanan [[William Shakespeare]], ''[[(peran) Henry V|Henry V]]'' nggambarakenggambaraké prastawa pernikahan Catherine saking Valois' karo Henry V saking [[Inggris]] sawisesawisé Paprangan Agincourt.
* Novel Dedwydd Jones', diterbitakediterbitaké [[taun]] 2002, [http://www.dedwyddjones.co.uk/books.htm "The Lily and the Dragon"], nyeritakakenyeritakaké Owain Tudor lan Catherine saking Valois.
* Novel Vanora Bennet, The Queen's Lover (2009) adedasar uripeuripé Catherine saking Valois
 
== Referensi ==