Komune Paris: Béda antara owahan

93 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
===1870===
 
*[[19]] [[Juli]]: Sakwisé nglakokaké perjuangan diplomatik tumprap usaha [[Prusia]] kanggo nguwasai kerajaan [[Spanyol]], [[Louis Bonaparte]] ngumumaké perang tumprap PrussiaPrusia.<ref name="test3">[http://indomarxist.tripod.com/00000053.htm KILASAN SEJARAH PERANG SIPIL DI PRANCIS], (Kaunduh 9/April/2013).</ref>
 
*[[4]]-[[6]] [[Agustus]]: Putra Mahkota Frederick, kang mimpin salah siji saka 3 angkatan kanti senjata Prusia kanggo nguwasai [[Prancis]], ngalahakengalahaké MarsekalMarsékal Prancis Mac Mahon ing Worth lan [[Weissenburg]], dipeksa menumentu saka [[Alsace]] (wetanwétan laut Prancis), ngepung [[Strasbourg]], lan mlaku maju tumuju [[Nancy]].<ref name="test3"/> 2 angkatan perang Prusia liyaneliyané nyegat pasukan MarsekalMarsékal Bazaine ing [[Métz]].<ref name="test3"/>
 
*[[19]] [[September]]: 2 angkatan perang [[Jerman]] mulai ngepung kota [[Paris]].<ref name="test3"/> Bismarck nyangka yenyèn buruh-[[buruh]] Prancis kang “ringkeh”“ringkéh” bakal langsung nyerah.<ref name="test3"/> GND ngirimakengirimaké utusan marang Tours, kang seteruseseterusé disusul Gambetta (kang mlayu saka Paris kanti nggunakakenggunakaké balon), kanggo musawarahakemusawarahaké perlawanan ing pira-pira provinsi.<ref name="test3"/>
 
*[[27]] [[Oktober]]: Tentara Prancis kang dipimpin Bazaine sarta 140.000 nganti 180.000 wong nyerah ing MetzMétz.<ref name="test3"/>
 
*[[30]] [[Oktober]]: Garda Nasional Prancis dikalahakedikalahaké ing Le Bourget.<ref name="test3"/>
 
*[[31]] [[Oktober]]: Nalika krungu yenyèn Pamerintahan Pertahanan Nasional (GND) nglakokakenglakokaké ''negosiasinégosiasi'' karo [[Prusia]], kaum buruh [[Paris]] lan seksisèksi-seksisèksi ''revolusionerrévolusionèr'' sajronesajroné Garda Nasional, nglakokakenglakokaké pamberontakan kang dipimpin Blanqui.<ref Dewekename="test3"/> Dèwèké nguwasai HotelHotèl de Ville (Balaikota) lan ngedekakengedegaké Pamerintahan ''revolusionerreévolusionèr''.<ref name="test3"/>
 
*[[1]] [[November]]: Kanti ananeanané tekanan kaum [[buruh]], GND ngucap janji kanggo mundur lan njadwalakenjadwalaké pamilihan umum nasional untuk kanggo Komune (janji kang ora diniyati kanggo dibuktekakedibuktikaké).<ref name="test3"/>
 
===1871===
1.590

besutan