Catherine saking Valois: Béda antara owahan

9 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
[[Gambar:Marriage of henry and Catherine.jpg|thumb|left|Prastawa nikahan Catherine karo Henry V saking [[Inggris]]]]
 
Henry V lunga perang karo [[Prancis]] lan sawisé kamenangan [[Inggris]] ing Pertempuran Agincourt, rencana pernikahané dilanjutaké. Catherine jaréné ayu banget lan nalika Henry akhiré ketemu karo panjenengané ing Meulan, panjenengané dadi seneng. Ing wulan Mei 1420, salah sijining prajanjenprajanjèn perdamaian digawé antarané [[Inggris]] lan [[Prancis]] lan Charles ngakoni Henry saking [[Inggris]] minangka pewarisé. Catherine lan Henry nikah ing Gereja Paroki St John utawa Katedral Troyes tanggal 2 [[Juni]] 1420.
 
Catherine budhal menyang [[Inggris]] karo garwa anyaré lan diwénéhi mahkota minangka Ratu ing [[Westminster Abbey]] tanggal 23 [[Februari]] 1421. Ing wulan [[Juni]] 1421, Henry bali ing [[Prancis]] kanggo nglanjutaké kampanyené.
Ing wektu iki, Catherine wes ngandut sapropirane wulan lan nglairaké Pangeran Henry ing tanggal 6 [[Desember]] 1421 ing Windsor. Anak kuwi lan bapaké ora naté ketemu manèh. Ing mangsa pengepungan Meaux, Henry V kenèk salah sijining penyakit fatal lan tilar donya tanggal 31 [[Agustus]] 1422, sadurungé ulang tauné sing ka-35. Catherine durung tekan umur 21 [[taun]] lan wés dadi randa minangka Ratu [[Inggris]].
 
Charles VI tilar donya sapropirané wulan salanjuté, nggawé Henry VI dadi raja enoménom [[Inggris]] lan jajahan [[Inggris]]-[[Prancis]] lor. Catherine nggawé manja putrané nalika panjenengané isih cilik.
 
Ananging, Catherine isih enom lan pengin nikah manèh sing nggawé prihatin Pelindungé, pakdhe raja, Humphrey, Adipati Gloucester. Gosip sing nyebar menawa Catherine nduwé rencana arep nikah karo Edmund Beaufort, Pangeran Mortain, seduluré garwané. Humphrey ora setuju karo babagan nikahan kuwi, ananging, ing njero Parlemen [[taun]] 1427-8, salah sijining rancangan undang-undang nggawé peraturan kanggo salah sijining Ratu sing randa kanggo nikah manèh. Rancangan undang-undang kasebut ngendika menawa misalemisalé salah sijining Ratu nikah manèh tanpa persetujuan Raja, garwané bakal kelangan lemah lan bandané, sanadyan keturunan saka prastawa pernikahan kasebut bakal tetep dadi anggota saking kulawarga kerajaan lan ora bakal nanggung hukuman. Peraturan liyané yaiku menawa persetujuan raja mung bisa kadadéan menawa panjenengané wés dewasadéwasa. Nalika rancangan undang-undang kasebut digawé, raja mung yuswane 6 [[taun]].
 
Catherine mapan ing njero istana raja, mungkin bèn entuk ngemong putrané sing isih cilik, ananging babagan iki uga nekakaké untung kanggo para kanselir dhewédéwé kanggo ngawasi Ratu.
 
Ing mburi kabèh iki, Catherine wiwit njalin hubungan karo Owen ap Maredudd ap Tudor saking [[Wales]]. Ana akèh dongeng, sing paling ora ndukung, kepriye Catherine lan Owen ketemu. Owen mungkin dilairaké ing sekitar [[taun]] 1400, lan mungkin lungo ing medan perang nalika nglayani pengurus Henry V Sir Walter Hungerford [[taun]] 1421 ing [[Prancis]]. Tudor kemungkinan gedhé minangka penjaga sing ditunjuk kanggo rumah tangga Ratu utawa lemari klambi. Hubungan kuwi diwiwiti nalika Catherine mapan ing Kastil Windsor, lan panjenengané dadi ngandut kanthi anak kapisan ing papan kuwi. Ing sapropirané titik, panjenengane mandek mapan ing njero rumah tangga Raja lan ing wulan [[Mei]] 1432 ParlemenParlemèn njamin Owen ing babagan hak salah sijining wong sing kebangsaané [[Inggris]]. Iki penting amarga hukum-hukum Henry IV mbatesi hak-hak wong Welsh.
 
[[Gambar:Catherine of Valois Arms.svg|thumb|right|upright|Lambang Catherine saking Valois minangka permaisuri<ref>
Owen lan Catherine paling sithik nduwèni lima anak (4 anak slamet tekan gedhÉ). Edmund, Jasper lan Owen sakabehé lair adoh saka istana. Panjenengané kabèh nduwèni 2 anak wedok, Margaret, sing dadi salah sijining biarawati lan Tacina, sing nikahi Reynold Grey.
 
Catherine ngleboni Bermondsey Abbey, kemungkinan golek obat kanggo penyakité sing wés gawé susah sasuwené sapropirané wektu (kemungkinan kanker) Panjenengané uga ngandut anak sing pungkasan lan nglairaké sapropirané dina sadurungé tilar donyané. Panjenengané nggawé wasiaté mung telung [[dina]] sadurungé tilar donyané tanggal 3 [[Januari]] 1437. Panjenengané dikubur ing [[Westminster Abbey]] ing njero kapel Henry V Chantry.
 
Sawise Ratu tilar donya, mungsuh Owen lan Catherine mutusaké kanggo nerusaké nglawan Owen sing nglanggar hukum kanthi nikah manèh karo Ratu sing wés randa. Owen ngetok ing ngarep Dewan, mbébasaké panjenengané dewé saka macem-macem tuduhan lan dibebasaké. Ing perjalanan baliné menyang [[Wales]], panjenengané ditahan lan bandané disita. Panjenengané nyoba kanggo mlayu saka penjara Newgate ing wiwitan [[taun]] 1438 lan akhiré mandek ing Kastil Windsor ing wulan [[Juli]] [[taun]] kuwi.