Komune Paris: Béda antara owahan

37 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
*[[22]] [[Januari]]: Kaum ''proletariat'' [[Paris]] lan Garda Nasional nganakaké salah sijiné ''Démonstrasi Rèvolusionèr'', kang dipimpin déning kaum Blanquis.<ref name="test3"/> Dhèwèké nuntut panggulingan pamerintah lan didegaké Komune.<ref name="test3"/>
 
*[[28]] [[Januari]]: SakwiseSakwisé perjuangan [[buruh]] sakwenesakwéné 4 aulanwulan kang dawa iku, [[Paris]] nyerah marang PrussiaPrusia.<ref name="test3"/> Nalika serdadu ''regulerregulèr'' dirampas senjatanesenjatanè, Garda Nasional isih diijinakediijinakè kanggo nyekel senjata.<ref name="test3"/>
 
*[[8]] [[Februari]]: pamilihanPamilihan kang ora dingertenidingertèni sebagiansebagiyan gedhegedhé pendhudhuk, dianakakedianakaké ing [[Paris]].<ref name="test3"/>
*[[12]] [[Januari]]: Majelis Nasional kang anyar nganakakenganakaké sidangsidhang ing [[Bordeaux]]; sepertelu saka anggota-anggotaneanggotané yaiku golongan ''konservatif'' kang kepingin perang diendegdiendheg.<ref name="test3"/>
 
*[[16]] [[Januari]]: Majelis milih Adolphe Thiers minangka Ketua EksekutifÈksekutif.<ref name="test3"/>
 
*[[26]] [[Februari]]: Traktak (perjanjenperjanjèn) perdamaian awal antaraneantarané [[Prancis]] lan [[Jerman]] ditandatangi ing [[Versailles]] deningdéning [[Adolphe Thiers]] lan [[Jules Favre]].<ref name="test3"/> Prancis nyerahakannyerahaké [[Alsace]] lan [[Lorraine]] wetanwétan marang Jerman lan mbayar ganti rugi 5 milyard [[francs]].<ref name="test3"/> Tentara Jerman bakal ditarik sakwisesakwisé pembayaran dilakokakedilakokaké.<ref name="test3"/> PerjanjenPerjanjèn perdamaian sacara final ditandatangani ing [[Frankfurt]] nalika tanggal 10 [[Mei]] [[1871]].<ref name="test3"/>
 
*[[10]] [[Maret]]: Majelis Nasional ngetokakengetokaké peraturan kang ngundur anggoneanggoné mbayar utang kang wis ngliwati jadwal (''overdue bills''); kanti ananeanané peraturan iki pambayaran ''debit obligasi'' kang dilakokakedilakokaké antaraneantarané tanggal [[13]] [[Agustus]] lan [[12]] [[November]] [[1870]] kudu diundur.<ref name="test3"/> Hukum kasebut nyebabapkenyebabapké kebangkrutanbangkruté ''kaum borjuis''.<ref name="test3"/>
 
*[[11]] [[Maret]]: Majelis Nasional diundur.<ref name="test3"/> Kanti anane keributan ing [[Paris]], deweke ngedegake Pamerintahane ing Versailles nalika tanggal [[20]] [[Maret]].<ref name="test3"/>
1.590

besutan