Pangeran Eugene saking Savoia: Béda antara owahan

24 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah diakritik
(nambah sithik)
(nambah diakritik)
}}
 
'''Pangeran Eugene saking Savoia''' (François Eugène; 18 Oktober 1663 – 21 April 1736), minangka salah sijining komandan militer sing paling suksessuksès ing sajarah Eropa modern, sing munggah ing tingkat paling dhuwur negara ing istana kerajaan [[Wina]]. Lair ing [[Paris]] saka kulawarga aristokrat Wangsa Savoia, Eugene urip ing sekitar istana Raja [[Prancis]] Louis XIV saking [[Prancis]]. Adedasar fisik lan sikape sing ringkih, Pangeran wiwitewiwité disiapakedisiapaké kanggo makarya ing njero [[gereja]], ananging ing umur 19 [[taun]] panjenenganepanjenengané mutusakemutusaké kanggo makaryo ing bidang militer. Ditolak deningdéning Louis XIV kanggo kerja ing pasukan [[Prancis]], Eugene pindah ing [[Austria]] lan pindah loyalitas menyang Wangsa Habsburg.
 
[[Gambar:Godfrey Kneller Eugen von Savoyen 1712.jpg|thumb|170px|left|Gambar Eugene saking sekolah Godfrey Kneller, 1712.]]
 
Ana enem dekade, Eugene nglayani 3 Kaisar Romawi Suci: Leopold I , Joseph I, lan Charles VI. PanjenenganePanjenengané sing kapisan ndeleng aksi nglawan [[Kesultanan Utsmaniyah|Turki]] ing Perang Wina|Pengepungan Wina nalika [[taun]] 1683 lan salanjutesalanjuté Perang Turki Agung, sadurungesadurungé makarya ing Perang Sangang Taun, melumèlu perang bareng karo sedulureseduluré, Adipati Savoia.
 
[[Gambar:StemmaFamiliaeEugeni (English Version).png|250px|thumb|Silsilah Pangeran Eugene. Eugene ora nikah lan ora nduweni keturunan.]]
 
Ananging, ketenaran Pangeran diamanakediamanaké kanthi kamenangan penting nglawan [[Turki]] ing medan Perang Zenta nalika [[taun]] 1697, sing ngasilakengasilaké ketenaran ing kab [[Eropah]]. Eugene majukakemajukaké karire sasuwenesasuwéné Perang Suksesi [[Spanyol]] lan panjenenganepanjenengané gabung karo Adipati Marlborough ngamanakengamanaké kamenangan nglawan [[Prancis]] ing medan Perang Blenheim (1704), Perang Oudenarde (1708), lan Perang Malplaquet (1709); panjenenganepanjenengané ngentukakengentukaké jenjang kasuksesanekasuksesané luwih lanjut ing perang minangka Komandan Kerajaan ing [[Italia]] lor, luwih-luwih ing Perang Turin (1706). nggawenggawé rasa anyel nglawan [[Turki]] ing Perang Austro-Turki [[taun]] lan nggawenggawé konsolidasi kanggo reputasinereputasiné kanthi kamenangan-kamenangan ing medan Perang Petrovaradin (1716), lan Pengepungan Belgrade (1717) ing [[Belgrade]] (1717).
 
== Deleng uga ==