Pangeran Eugene saking Savoia: Béda antara owahan

1.410 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
Ananging, ketenaran Pangeran diamanaké kanthi kamenangan penting nglawan [[Turki]] ing medan Perang Zenta nalika [[taun]] 1697, sing ngasilaké ketenaran ing kab [[Eropah]]. Eugene majukaké karire sasuwéné Perang Suksesi [[Spanyol]] lan panjenengané gabung karo Adipati Marlborough ngamanaké kamenangan nglawan [[Prancis]] ing medan Perang Blenheim (1704), Perang Oudenarde (1708), lan Perang Malplaquet (1709); panjenengané ngentukaké jenjang kasuksesané luwih lanjut ing perang minangka Komandan Kerajaan ing [[Italia]] lor, luwih-luwih ing Perang Turin (1706). nggawé rasa anyel nglawan [[Turki]] ing Perang Austro-Turki [[taun]] lan nggawé konsolidasi kanggo reputasiné kanthi kamenangan-kamenangan ing medan Perang Petrovaradin (1716), lan Pengepungan Belgrade (1717) ing [[Belgrade]] (1717).
 
Sasuwene pungkasaning taun 1720 pengaruh lan kauletan diplomasi Eugene wes kasil ngamanake kakuasaan Kaisar ing masalah dinastine karo kakuasaan Bourbon; ananging ringkihe fisik lan mentale nalika mangsa tuane nggawe panjenengane dadi kurang sukses minangka kepala komandan pasukan ing mangsa konflik sing pungkasan, yaiku Perang Suksesi [[Polandia]]. Ananging ing [[Austria]] reputasi Eugene tetep ora bisa ditandingi. Sanadyan pirang-pirang opini bedabedha, ananging kanggo karakter ora ana pradul masalah prestasi sing gedhe: panjenenane nulung kanggo nylametake Kerajaan Habsburg saka [[Prancis]]; panjenengane mecahake kulon lan nyurung [[Turki]], mbebasake [[Eropah]] Tengah sawise seabad setengah penjajahane [[Turki]]; lan panjenengane minangka salah sijining pelindung seni paling elok sing warisan bangunane bisa dideleng tekan dina iki ing [[Wina]]. Eugene tilar donya nalika turu ing griyane tanggal 21 [[April]] 1736, yuswa 72 [[taun]].
 
== Wiwitaning urip (1663–99) ==
=== Hôtel de Soissons ===
Pangeran Eugene lair ing Hôtel de Soissons, [[Paris]] tanggal 18 [[Oktober]] 1663. Sanadyan panjenengane salah sijining pengikut Raja Louis XIV saking [[Prancis]], wong tuwane Eugene asale saka kulawarga [[Italia]]: ibune, Olympia Mancini, minangka salah sijining ponakan Kardinal Mazarin sing panjenengane gawa menyang [[Paris]] saka [[Roma]] nalika [[taun]] 1647 kanggo panjenengane, lan ing tingkat sing luwih endek, kepengenan panjenengane kabeh. Kulawarga Mancini digedhekake ing Palais-Royal bareng karo Louis XIV sing enom, kanthi Olympia sing mbina hubungan sing cedak. Panjenengane kapeksa ngrasakake kuciwa nalika kesempatane dadi ratu mung lewat, lan ing [[taun]] 1657 Olympia nikah karo Eugene Maurice, Pangeran Wangsa Savoia, salanjute Pangeran Soissons. Bareng panjenengane nduweni 5 putra (Eugene yaiku putra sing ragil) lan 3 putri, ananging ora ana saka wong tuwane sing ngentekake wektu bareng karo anak-anake: bapake, salah sijining prajurit sing gagah ing njero pasukan [[Prancis]] sing ngentekake wektune kanggo kampanye, lan semangat Olympia kanggo intrik istana sing artine anak-anak mung entuk perhatian sing cilik saka ibune.<ref>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 9–10</ref>
 
[[Gambar:Soisson.jpg|thumb|300px|left|Hôtel de Soissons, papan kalairan Eugene. Diukir dening [[Israel Silvestre]] sekitar [[taun]] 1650.]]
 
== Deleng uga ==