Pangeran Eugene saking Savoia: Béda antara owahan

50 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah diakritik
(nambah sithik)
(nambah diakritik)
Ana enem dekade, Eugene nglayani 3 Kaisar Romawi Suci: Leopold I , Joseph I, lan Charles VI. Panjenengané sing kapisan ndeleng aksi nglawan [[Kesultanan Utsmaniyah|Turki]] ing Perang Wina|Pengepungan Wina nalika [[taun]] 1683 lan salanjuté Perang Turki Agung, sadurungé makarya ing Perang Sangang Taun, mèlu perang bareng karo seduluré, Adipati Savoia.
 
[[Gambar:StemmaFamiliaeEugeni (English Version).png|250px|thumb|Silsilah Pangeran Eugene. Eugene ora nikah lan ora nduweninduwèni keturunan.]]
 
Ananging, ketenaran Pangeran diamanaké kanthi kamenangan penting nglawan [[Turki]] ing medan Perang Zenta nalika [[taun]] 1697, sing ngasilaké ketenaran ing kab [[Eropah]]. Eugene majukaké karire sasuwéné Perang Suksesi [[Spanyol]] lan panjenengané gabung karo Adipati Marlborough ngamanaké kamenangan nglawan [[Prancis]] ing medan Perang Blenheim (1704), Perang Oudenarde (1708), lan Perang Malplaquet (1709); panjenengané ngentukaké jenjang kasuksesané luwih lanjut ing perang minangka Komandan Kerajaan ing [[Italia]] lor, luwih-luwih ing Perang Turin (1706). nggawé rasa anyel nglawan [[Turki]] ing Perang Austro-Turki [[taun]] lan nggawé konsolidasi kanggo reputasiné kanthi kamenangan-kamenangan ing medan Perang Petrovaradin (1716), lan Pengepungan Belgrade (1717) ing [[Belgrade]] (1717).
 
SasuweneSasuwéné pungkasaning [[taun]] 1720 pengaruh lan kauletan diplomasi Eugene wes kasil ngamanake kakuasaan Kaisar ing masalah dinastinedinastiné karo kakuasaan Bourbon; ananging ringkihe fisik lan mentalementalé nalika mangsa tuanetuané nggawenggawé panjenenganepanjenengané dadi kurang suksessuksès minangka kepala komandan pasukan ing mangsa konflik sing pungkasan, yaiku Perang Suksesi [[Polandia]]. Ananging ing [[Austria]] reputasi Eugene tetep ora bisa ditandingi. Sanadyan pirang-pirang opini bedha, ananging kanggo karakter ora ana pradul masalah prestasi sing gedhegedhé: panjenenanepanjenenané nulung kanggo nylametakenylametaké Kerajaan Habsburg saka [[Prancis]]; panjenenganepanjenengané mecahakemecahaké kulon lan nyurung [[Turki]], mbebasakembebasaké [[Eropah]] Tengah sawisesawisé seabad setengah penjajahanepenjajahané [[Turki]]; lan panjenenganepanjenengané minangka salah sijining pelindung seni paling elokélok sing warisan bangunanebangunané bisa dideleng tekan dina iki ing [[Wina]]. Eugene tilar donya nalika turu ing griyanegriyané tanggal 21 [[April]] 1736, yuswa 72 [[taun]].
 
== Wiwitaning urip (1663–99) ==
=== Hôtel de Soissons ===
Pangeran Eugene lair ing Hôtel de Soissons, [[Paris]] tanggal 18 [[Oktober]] 1663. Sanadyan panjenenganepanjenengané salah sijining pengikutpangikut Raja Louis XIV saking [[Prancis]], wong tuwanetuwané Eugene asale saka kulawarga [[Italia]]: ibune, Olympia Mancini, minangka salah sijining ponakan Kardinal Mazarin sing panjenenganepanjenengané gawa menyang [[Paris]] saka [[Roma]] nalika [[taun]] 1647 kanggo panjenenganepanjenengané, lan ing tingkat sing luwih endek, kepengenan panjenenganepanjenengané kabehkabèh. Kulawarga Mancini digedhekakedigedhèkaké ing Palais-Royal bareng karo Louis XIV sing enom, kanthi Olympia sing mbina hubungan sing cedak. PanjenenganePanjenengané kapeksa ngrasakakengrasakaké kuciwa nalika kesempatanekesempatané dadi ratu mung lewat, lan ing [[taun]] 1657 Olympia nikah karo Eugene Maurice, Pangeran Wangsa Savoia, salanjute Pangeran Soissons. Bareng panjenenganepanjenengané nduweninduwèni 5 putra (Eugene yaiku putra sing ragil) lan 3 putri, ananging ora ana saka wong tuwanetuwané sing ngentekakengentèkaké wektu bareng karo anak-anakeanaké: bapakebapaké, salah sijining prajurit sing gagah ing njero pasukan [[Prancis]] sing ngentekakengentèkaké wektunewektuné kanggo kampanye, lan semangat Olympia kanggo intrik istana sing artineartiné anak-anak mung entukéntuk perhatian sing cilik saka ibuneibuné.<ref>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 9–10</ref>
 
[[Gambar:Soisson.jpg|thumb|300px|left|Hôtel de Soissons, papan kalairan Eugene. Diukir deningdéning [[Israel Silvestre]] sekitar [[taun]] 1650.]]
 
== Deleng uga ==