Catherine saking Valois: Béda antara owahan

223 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
|}}
 
'''Catherine saking Prancis '''({{lahirmati||27|10|1401||3|1|1437}})<ref>Europäisch Stammtafeln Band II tafel 63. says she died on 3 January 1438</ref> minangka Permaisuri [[Inggris]] saka [[taun]] 1420 tekan [[taun]] 1422. Panjenengané yaiku putri Raja Charles VI saking [[Prancis]], garwa Henry V saking [[Inggris]] ,<ref>''The Cambridge historical encyclopedia of Great Britain and Ireland'', Ed. [[Christopher Haigh]], (Cambridge University Press, 2000) , 345.</ref> ibu Henry VI saking Inggris dan Raja Perancis, lan lewat prastawa pernikahan rahasiané karo Owen Tudor, éyang Raja Henry VII saking [[Inggris]].<ref>Williams, Neville and Antonia Fraser, ''The Tudors'', (University of California Press, 2000), 19.</ref> mbakyu saking Catherine, Isabella saking Valois, minangka Permaisuri [[Inggris]] saking [[taun]] 1396 – 1399, minangka pangantèn cilik Raja Richard II saking [[Inggris]] <ref> http://www.britannia.com/history/biographies/catherine_valois.html (dipununduh 19 April 2013) </ref>.
 
Lair ing [[Hôtel de St Pol]], [[Paris]], lan tilar donya ing Biara St Saviour utawa Biara Bermondsey, [[London]], Catherine dikubur ing [[Westminster Abbey]], lan sasuwéné mangsa pamerintahan Henry VII tutup peti matiné mbukak kanthi ora sengaja, ngetokaké jenazahé, sing pirang-pirang generasi narik perhatiané para wisatawan; kerangka Catherine ora dikubur manèh kanthi layak tekan mangsa pamerintahan Victoria saking [[Britania Raya]].
[[Gambar:Marriage of henry and Catherine.jpg|thumb|left|Prastawa nikahan Catherine karo Henry V saking [[Inggris]]]]
 
Henry V lunga perang karo [[Prancis]] lan sawisé kamenangan [[Inggris]] ing Pertempuran Agincourt, rencana pernikahané dilanjutaké. Catherine jaréné ayu banget lan nalika Henry akhiré ketemu karo panjenengané ing Meulan, panjenengané dadi seneng. Ing wulan Mei 1420, salah sijining prajanjèn perdamaian digawé antarané [[Inggris]] lan [[Prancis]] lan Charles ngakoni Henry saking [[Inggris]] minangka pewarisé. Catherine lan Henry nikah ing Gereja Paroki St John utawa Katedral Troyes tanggal 2 [[Juni]] 1420 <ref> http://womenshistory.about.com/od/medbritishqueens/p/catherinevalois.htm (dipununduh 19 April 2013) </ref>.
 
Catherine budhal menyang [[Inggris]] karo garwa anyaré lan diwénéhi mahkota minangka Ratu ing [[Westminster Abbey]] tanggal 23 [[Februari]] 1421. Ing wulan [[Juni]] 1421, Henry bali ing [[Prancis]] kanggo nglanjutaké kampanyené.
 
Ing wektu iki, Catherine wes ngandut sapropiranesapropirané wulan lan nglairaké Pangeran Henry ing tanggal 6 [[Desember]] 1421 ing Windsor. Anak kuwi lan bapaké ora naté ketemu manèh. Ing mangsa pengepungan Meaux, Henry V kenèk salah sijining penyakit fatal lan tilar donya tanggal 31 [[Agustus]] 1422, sadurungé ulang tauné sing ka-35. Catherine durung tekan umur 21 [[taun]] lan wés dadi randa minangka Ratu [[Inggris]].
 
Charles VI tilar donya sapropirané wulan salanjuté, nggawé Henry VI dadi raja énom [[Inggris]] lan jajahan [[Inggris]]-[[Prancis]] lor. Catherine nggawé manja putrané nalika panjenengané isih cilik.
 
Ananging, Catherine isih enom lan pengin nikah manèh sing nggawé prihatin Pelindungé, pakdhe raja, Humphrey, Adipati Gloucester. Gosip sing nyebar menawa Catherine nduwé rencana arep nikah karo Edmund Beaufort, Pangeran Mortain, seduluré garwané. Humphrey ora setuju karo babagan nikahan kuwi, ananging, ing njero Parlemen [[taun]] 1427-8, salah sijining rancangan undang-undang nggawé peraturan kanggo salah sijining Ratu sing randa kanggo nikah manèh. Rancangan undang-undang kasebut ngendika menawa misalé salah sijining Ratu nikah manèh tanpa persetujuan Raja, garwané bakal kelangan lemah lan bandané, sanadyan keturunan saka prastawa pernikahan kasebut bakal tetep dadi anggota saking kulawarga kerajaan lan ora bakal nanggung hukuman. Peraturan liyané yaiku menawa persetujuan raja mung bisa kadadéan menawa panjenengané wés déwasa. Nalika rancangan undang-undang kasebut digawé, raja mung yuswaneyuswané 6 [[taun]].
 
Catherine mapan ing njero istana raja, mungkin bèn entuk ngemong putrané sing isih cilik, ananging babagan iki uga nekakaké untung kanggo para kanselir déwé kanggo ngawasi Ratu.
Catherine ngleboni Bermondsey Abbey, kemungkinan golek obat kanggo penyakité sing wés gawé susah sasuwené sapropirané wektu (kemungkinan kanker) Panjenengané uga ngandut anak sing pungkasan lan nglairaké sapropirané dina sadurungé tilar donyané. Panjenengané nggawé wasiaté mung telung [[dina]] sadurungé tilar donyané tanggal 3 [[Januari]] 1437. Panjenengané dikubur ing [[Westminster Abbey]] ing njero kapel Henry V Chantry.
 
SawiseSawisé Ratu tilar donya, mungsuh Owen lan Catherine mutusaké kanggo nerusaké nglawan Owen sing nglanggar hukum kanthi nikah manèh karo Ratu sing wés randa. Owen ngetok ing ngarep Dewan, mbébasaké panjenengané dewé saka macem-macem tuduhan lan dibebasaké. Ing perjalanan baliné menyang [[Wales]], panjenengané ditahan lan bandané disita. Panjenengané nyoba kanggo mlayu saka penjara Newgate ing wiwitan [[taun]] 1438 lan akhiré mandek ing Kastil Windsor ing wulan [[Juli]] [[taun]] kuwi.
 
Sawetara kuwi, rong putra paling tuwa Owen lan Catherine, Edmund lan Jasper, lunga kanggo mapan bareng Catherine de la Pole, Kepala Biarawati Barking lan sedulur wédok, Earl Suffolk. Ing salah sijining dina sawisé [[taun]] 1442, Raja (sedulur tiri panjenengané kabèh) njupuk peran kanggo ngasuh panjenengané kabèh. Owen, akhiré dibébasaké kanthi jaminan £2000, ananging diwènèhi ngapura ing wulan [[November]] 1439 (lan jaminan kuwi dibatalaké ing [[taun]] 1440). Owen diladèni kanthi apik sawisé kuwi lan mapan ing njero rumah tangga Raja tekan tengah-tengahan [[taun]] 1450.