Paprangan Jaman Napoleon: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
{{Inuseuntil tema Prancis|24 April 2013}}
{{Infobox military conflict
|conflict=Peperangan eraJaman Napoleon
|partof=
|image=[[File:Austerlitz-baron-Pascal.jpg|320px]]<br>
|caption=Duwur: Peperangan Austerlitz<br>
|date= 1803–1815
|place=Eropa, Samudra Atlantik, [[Laut Mediterania]], [[Laut Utara]], [[Rio de la Plata]], [[Guyana Perancis]], [[Hindia Barat]], [[Samudra Hindia]], Amerika Utara, [[Kaukasus Selatan]]
Kekuatan Prancis kanthi cepat ngrembaka, ngalahaké sebagiyan gedhé Eropa lan uga cepet ambruké sakwisé ngalami kekalahan saka [[Rusia]] nalika tahun [[1812]].<ref name="internet3"/> Sakwisé kekalahan iki [[Napoleon]] nyerah total, sahingga dinasti Bourbon balik kuwasa ing [[Prancis]].<ref name="internet3"/> Sawentara iku wilayah kekaisaran [[Spanyol]] siji baka siji daérah jajahané mulai ucul akibat ''invasi'' Prancis, kang ngakibataké lemahé [[Spanyol]] sahingga nyebapaké anané révolusi ing [[Amerika Latin]].<ref name="internet3"/>
 
Peperangan jaman Napoleon mandeg nalika déwékédhéwéké ngalami kekalahan sajroné Peperangan Waterloo ([[18 Juni]] [[1815]]) lan disepakatiné pakta Paris kang kapindo.<ref name="internet3"/> Pira-pira sumber sejarah (utamané ing Inggris) jenengi peperangan saka tahun [[1792]] nganti [[1815]] iki kanti jeneng Perang Prancis Raya ([[1792]]-[[1815]]), utawa minangka babak penutup saka Peperangan 200 tahun antarané [[Inggris]] lan Prancis kang dimulai awit tahun [[1689]] nganti tahun [[1815]].<ref name="internet3"/>
 
Révolusi Prancis ngancam kerajaan-kerajaan liya kang ana ing benua [[Eropa]], lan dadi masalah kang luwih serius kanti dicekelé [[raja]] [[Louis XVI]] nalika tahun [[1792]] lan pelaksanaan ukuman mati tumprapé ing wulan [[Januari]] tahun [[1793]].<ref name="internet3"/> Usaha pertama kanggo ngremuk [[Republik Prancis]] iki dimulai nalika tahun [[1792]] nalika [[Austria]], Kerajaan [[Sardinia]], Kerajaan [[Napoli]], [[Prusia]], [[Spanyol]], lan Kerajaan [[Britania Raya]] mbentuk koalisi pertama.<ref name="internet3"/> Kanti ditetepaké undhang-undhang Prancis kang anyar, kalebu wajib militèr sacara bebarengan (''levée en masse''), panganyaran sistem militèr, lan perang sacara total, mènèhi kontribusi kanggo kemenangan [[Prancis]] tumprap ''koalisi'' pertama.<ref name="internet3"/> Perang manedeg nalika [[Austria]] dituntut dening [[Napoleon]] nampa syarat-syarat sajroné perjanjèn ''Campo Formio''.<ref name="internet3"/> Kerajaan [[Britania Raya]] dadi siji-sijiné kerajaan kang turah saka koalisi pertama kang merangi Prancis nganti tahun [[1797]].<ref name="internet3">[http://forum.detik.com/perang-napoleon-t35359.html Perang Napoleon], (Kaunduh 28 Maret 2013).</ref>
Koalisi kapindo dibentuk nalika tahun [[1798]], kang kasusun saka pira-pira kerajaan kayata: [[Austria]], [[Britania Raya]], Kerajaan [[Napoli]], [[Kesultanan Utsmaniyah]], Negara Kepausan, [[Portugal]], lan [[Rusia]].<ref name="internet3"/> Napoleon Bonaparte, sang [[arsitèk]] utama kemenangan [[Prancis]] nalika tahun disiké tumprap koalisi pertama, nglancaraké aksi militèr marang [[Mesir]] (pira-pira ilmuwan dipèèlokaké sajroné ''ekspedisi'' iki kalebu [[Jean Baptiste Joseph Fourier]] lan [[Jean-Francois Champollion]]).<ref name="internet3"/>
 
Napoleon balik menyang [[Prancis]] nalika tanggal [[23 Agustus]] [[1799]].<ref name="internet3"/> Banjur déwéké jukuk kendali pemerintahan nalika tanggal [[9 November]] [[1799]] sajroné salah sijiné [[kudeta]] kang dijenengi ''18 Brumaire''.<ref name="internet3"/> Napoleon nata manèh sistem militèr lan gawé pasukan cadangan kanggo ndukung aksi militèr ing sekitar Rhine lan [[Italia]].<ref name="internet3"/> Ing sekabèhané pertempuran, [[Prancis]] luwih unggul.<ref name="internet3"/> Ing [[Italia]], Napoleon menangaké peperangan karo [[Austria]] sajroné [[Peperangan Marengo]] nalika tahun [[1800]].<ref name="internet3"/> Ananging peperangan kang nemtokaké kadadéyan ing [[Rhein]], wilayah [[Hohenlinden]] nalika tahun [[1800]].<ref name="internet3"/> Kanti kalahé [[Austria]] iki, kekuatan koalisi kapindo remuk.<ref name="internet3"/> Ananging [[Britania Raya]] tetep kuwat lan mènèhi pengaruh kang gedhé marang negara-negara liyané supaya isa ngalahaké [[Prancis]].<ref name="internet3"/> [[Napoleon]] nyadari hal iki, tanpa kekalahan [[Inggris]] utawa perjanjèn damai karoé, mangka déwéké ora bakal pernah gayuh perdamaian sacara utuh ing benua [[Eropa]].<ref name="internet3"/>
 
== Perang Inggris lan Prancis ==
1.590

besutan