Paprangan Jaman Napoleon: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Peperangan jaman Napoleon mandeg nalika dhéwéké ngalami kekalahan sajroné Peperangan Waterloo ([[18 Juni]] [[1815]]) lan disepakatiné pakta Paris kang kapindo.<ref name="internet3"/> Pira-pira sumber sejarah (utamané ing Inggris) jenengi peperangan saka tahun [[1792]] nganti [[1815]] iki kanti jeneng Perang Prancis Raya ([[1792]]-[[1815]]), utawa minangka babak penutup saka Peperangan 200 tahun antarané [[Inggris]] lan Prancis kang dimulai awit tahun [[1689]] nganti tahun [[1815]].<ref name="internet3"/>
 
Révolusi Prancis ngancam kerajaan-kerajaan liya kang ana ing benua [[Eropa]], lan dadi masalah kang luwih serius kanti dicekelé [[raja]] [[Louis XVI]] nalika tahun [[1792]] lan pelaksanaan ukuman mati tumprapé ing wulan [[Januari]] tahun [[1793]].<ref name="internet3"/> Usaha pertama kanggo ngremuk [[Republik Prancis]] iki dimulai nalika tahun [[1792]] nalika [[Austria]], Kerajaan [[Sardinia]], Kerajaan [[Napoli]], [[Prusia]], [[Spanyol]], lan Kerajaan [[Britania Raya]] mbentuk koalisi pertama.<ref name="internet3"/> Kanti ditetepaké undhang-undhang Prancis kang anyar, kalebu wajib militèr sacara bebarengan (''levée en masse''), panganyaran sistem militèr, lan perang sacara total, mènèhi kontribusi kanggo kemenangan [[Prancis]] tumprap ''koalisi'' pertama.<ref name="internet3"/> Perang manedeg nalika [[Austria]] dituntut dening [[Napoleon]] nampa syarat-syarat sajroné perjanjèn ''Campo Formio''.<ref name="internet3"/> Kerajaan [[Britania Raya]] dadi siji-sijiné kerajaan kang turah saka koalisi pertama kang merangi Prancis nganti tahun [[1797]].<ref name="internet3">{{id}}[http://forum.detik.com/perang-napoleon-t35359.html Perang Napoleon], (Kaunduh 28 Maret 2013).</ref>
 
Koalisi kapindo dibentuk nalika tahun [[1798]], kang kasusun saka pira-pira kerajaan kayata: [[Austria]], [[Britania Raya]], Kerajaan [[Napoli]], [[Kesultanan Utsmaniyah]], Negara Kepausan, [[Portugal]], lan [[Rusia]].<ref name="internet3"/> Napoleon Bonaparte, sang [[arsitèk]] utama kemenangan [[Prancis]] nalika tahun disiké tumprap koalisi pertama, nglancaraké aksi militèr marang [[Mesir]] (pira-pira ilmuwan dipèèlokaké sajroné ''ekspedisi'' iki kalebu [[Jean Baptiste Joseph Fourier]] lan [[Jean-Francois Champollion]]).<ref name="internet3"/>
1.590

besutan