Paprangan Jaman Napoleon: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
Koalisi kapindo dibentuk nalika tahun [[1798]], kang kasusun saka pira-pira kerajaan kayata: [[Austria]], [[Britania Raya]], Kerajaan [[Napoli]], [[Kesultanan Utsmaniyah]], Negara Kepausan, [[Portugal]], lan [[Rusia]].<ref name="internet3"/> Napoleon Bonaparte, sang [[arsitèk]] utama kemenangan [[Prancis]] nalika tahun disiké tumprap koalisi pertama, nglancaraké aksi militèr marang [[Mesir]] (pira-pira ilmuwan dipèèlokaké sajroné ''ekspedisi'' iki kalebu [[Jean Baptiste Joseph Fourier]] lan [[Jean-Francois Champollion]]).<ref name="internet3"/>
 
Napoleon balik menyang [[Prancis]] nalika tanggal [[23 Agustus]] [[1799]].<ref name="internet3"/> Banjur déwékédhéwéké jukuk kendali pemerintahan nalika tanggal [[9 November]] [[1799]] sajroné salah sijiné [[kudeta]] kang dijenengi ''18 Brumaire''.<ref name="internet3"/> Napoleon nata manèh sistem militèr lan gawé pasukan cadangan kanggo ndukung aksi militèr ing sekitar Rhine lan [[Italia]].<ref name="internet3"/> Ing sekabèhané pertempuran, [[Prancis]] luwih unggul.<ref name="internet3"/> Ing [[Italia]], Napoleon menangaké peperangan karo [[Austria]] sajroné Peperangan Marengo nalika tahun [[1800]].<ref name="internet3"/> Ananging peperangan kang nemtokaké kadadéyan ing [[Rhein]], wilayah [[Hohenlinden]] nalika tahun [[1800]].<ref name="internet3"/> Kanti kalahé [[Austria]] iki, kekuatan koalisi kapindo remuk.<ref name="internet3"/> Ananging [[Britania Raya]] tetep kuwat lan mènèhi pengaruh kang gedhé marang negara-negara liyané supaya isa ngalahaké [[Prancis]].<ref name="internet3"/> [[Napoleon]] nyadari hal iki, tanpa kekalahan [[Inggris]] utawa perjanjèn damai karoé, mangka déwékédhéwéké ora bakal pernah gayuhnggayuh perdamaian sacara utuh ing benua [[Eropa]].<ref name="internet3"/>
 
== Perang Inggris lan Prancis ==
1.590

besutan