Paprangan Jaman Napoleon: Béda antara owahan

13 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
Tidak ada ringkasan suntingan
== Perang Inggris lan Prancis ==
[[Gambar:Jacques-Louis David 019.jpg|thumb|200px|right|''Napoleon dienggoni mahkota'' (dilukis déning Jacques-Louis David)]]
Ora kaya anggota koalisi liyané, Inggris tetep perang sacara cilik-cilikan karo Prancis.<ref name="internet2"/> Kanthi perlindungan saka armada lauté kang kuwat banget (kaya kang diucapaké Admiral Jervis "''aku ora njamin yèn Prancis ora bakal teka nyerang awaké déwédhéwé, ananging aku njamin yèn Prancis ora bakal teka lewat laut''"), [[Inggris]] isa tetep nambah lan nganakaké perlawanan ing darat sacara global sakwéné luwih saka sak dékade.<ref name="internet2"/> Bala tentara Inggris uga bantu pemberontak ing [[Spanyol]] nglawan Prancis sajroné perang Peninsular nalika tahun [[1808]] nganti [[1814]].<ref name="internet2"/> Dilindungi déning kahanan alam kang nguntungaké, sarta dibantu kanthi obahé gerilyawangeréliyawan kang aktif banget, pasukan Anglo-[[Portugis]] iki kasil anggoné ngganggu pasukan Prancis sakwéné pirang-pirang tahun.<ref name="internet2"/> Puncaké nalika tahun [[1815]], tentara Inggris mainaké peran penting sajroné ngalahaké pasukan Napoleon nalika Peperangan waterloo.<ref name="internet2">{{id}}[http://media.isnet.org/iptek/100/Bonaparte.html Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah], (Kaunduh 28 Maret 2013).</ref>
Sakbenaré perjanjèn damai (''Treaty of Amiens'') antarané Inggris lan Prancis wis disepakati nalik tanggal [[25 Maret]] [[1802]].<ref name="internet2"/> Ananging kaloro pihak ora pernah matuhi.<ref name="internet2"/> Aksi militèr kaloro pihak mesthi ngrusak perjanjèn iki kayata Prancis melu andil sajroné kerusuhan sipil ing [[Swiss]] (''Stecklikrieg'') lan manggoni pira-pira kota ing [[Italia]], sawentara Inggris manggoni [[Malta]].<ref name="internet2"/> Napoleon uga ngupadaya mbalikaké hukum kolonial ing laut.<ref name="internet2"/> Nalika awal ''èkspedisi'' iki katoné suksès, ananging kanti cepet berubah dadi bebana.<ref name="internet2"/> Komandan Prancis, uga seduluré Napoleon lan mèh sebagiyan gedhé tentarané mati akibat wabah penyakit kuning, lan uga amerga serangan musuh.<ref name="internet2"/>
 
1.590

besutan