Pangeran Eugene saking Savoia: Béda antara owahan

2.266 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
 
[[Gambar:Upper belvedere.jpg|left|thumb|300px|Belvedere nduwur, [[Wina]].]]
 
== Biji ==
[[Gambar:§Eugenio di Savoia - Monumento a Vienna - Foto Giovanni Dall'Orto, genn 2004 - 15.jpg|250px|thumb|Monument Eugene ing [[Heldenplatz]], [[Wina]], dening [[Anton Dominik Fernkorn]].]]
 
[[Napoleon Bonaparte|Napoleon I]] mbiji Eugene minangka salah siji saka pitu komandan sing elok ing sejarah.<ref>Henderson: ''Prince Eugen of Savoy,'' xi. The others were [[Alexander the Great]], [[Hannibal]], [[Julius Caesar]], [[Gustavus Adolphus of Sweden|Gustavus Aldolphus]], [[Henri de la Tour d'Auvergne, Vicomte de Turenne|Turenne]], and [[Frederick II of Prussia|Frederick the Great]].</ref> Sanadyan salanjute para kritikus militer ora etuju kanthi biji kuwi, Eugene bisa kasebut minangka jenderal paling gedhe [[Austria]].<ref name=mckay246>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 246–47</ref> Panjenengane dudu salah sijining inovator militer, ananging panjenengane nduwenei bakat kanggo nggawe sistem kerja sing apik. Panjenengane pinter minangka panyelenggara, strategi dln taktik, percaya keunggulan paparangan lan kemampuane kanggo ngrebut ing wektu sing pas kanggo nggawe serangan kanthi sukses.<ref name=mckay246/> "Babagan sing penting." sing ditulisake dening Maurice de Saxe ing njero ''Reveries''e, yaiku kanggo ndeleng kesempatan lan ngerteni piye cara migunakake. Pangeran Eugene nduweni kualitas kasebut luwih-luwih ing seni perang lan sing minangka wong sing paling dhuwur pikirane utawa jenius."<ref>Saxe, Maurice de. ''Reveries on the Art of War'', 119</ref> Fluiditas iki yaiku kunci menange perang ing [[Italia]] lan perang nglawan [[Turki]]. Ananging ing Negara-negara ngsior, luwih-luwih sawise paprangan Oudenarde ing [[taun]] 1708, Eugene, kaya sedulure Louis saka Baden, luwih main aman lan nggawe strategi kanthi konservatif ngepunga lan nahan ing jalur pasokan. Sawise upaya ing Toulon [[taun]] 1707, panjenengane uga dadi waspada kanthi gabungan/operasi laut.<ref name=chandler224/> Dening sejarawan Derek McKay, kritik utamane minangka salah sijining jenderal ing njero warisane yaiku - panjenengane ora ninggalake sekolah perwira utawa tentara sing bisa nduweni fungsi tanpa panjenengane.<ref name=mckay246/>
 
[[Gambar:Budapest princ Eugen 2.jpg|thumb|170px|left|Patung Eugene ing [[Kastil Buda]], Budapest, [[Hongaria]].]]