Pangeran Eugene saking Savoia: Béda antara owahan

159 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
[[Gambar:John Churchill Marlborough porträtterad av Adriaen van der Werff (1659-1722).jpg|thumb|left|170px|Adipati Marlborough (1650–1722) dening [[Adriaen van der Werff]]. Eugene dadi kepala komandan Sekutu sawisé Marlborough dibubaraké [[taun]] 1711.]]
 
Eugene anggoneanggoné melumèlu Perang Suksesi [[Polandia]] minangka PresidhenPrésidhèn Kanselir Perang Kerajaan lan kepala komandan pasukan, ananging panjenenganepanjenengané cacat ing kualitas pasukanepasukané lan kekurangan dana; saiki nalika yuswaneyuswané 70 [[taun]], Pangeran uga dibebanakediwènèhi ingtanggungan yaiku keselekeselé fisik sing cepet lan kekuatan mental. [[Prancis]] ngumumakengumumaké perang karo [[Austria]] tanggal 10 Oktober 1733, ananging tanpa dana saka Kekuatan Maritim – sing kanthi Perjanjian [[Wina]], tetep netral ing sasuwenesasuwené perang –[[Austria]] ora bisa nyewanyéwa pasukan sing dibutuhakedibutuhaké kanggo mbiayai serangan kampanye. "Bahaya kanggo monarki," sing ditulis Eugene kanggo Kaisar ing wulan [[Oktober]], "ora digedhek-gedhekake".<ref>Henderson: ''Prince Eugen of Savoy,'' 278</ref> Ing pungkasan [[taun]] pasukan [[Prancis]]-[[Spanyol]] wes ngrebut Lorraine lan [[Milan]]; ing wiwitaning [[taun]] 1734 pasukan [[Spanyol]] weswés njupuk Sisilia.
 
[[Gambar:Stadtpalais Prinz Eugen1.jpg|left|thumb|170px|Mapane Eugene ing Stadtpalais, [[Wina]], papan sing dinggo nglakoni pirang-pirang usaha bisnisebisnisé.]]
 
Eugene mimpin ing Rhine nalika wulan [[April]] 1734, ananging jumlahejumlahé kalah gedhegedhé panjenenganelan panjenengané kapeksa mbela dhiri. Ing wulan [[Juni]] Eugene mangkat kanggo mbrantas Philippsburg, ananging semangat rjuang lan energine saiki weswés ilang. Sing ngancani Eugene yaiku Frederick sing Agung sing enom, sing dikirim dening bapake kanggo sinau seni perang. Frederick sinau akehakèh saka Eugene, ngelengakengelengaké menawa ing dina salanjutesalanjuté utangeutangé sing gedhegedhé tumrap guru AustrianeAustriané, ananging pangeran Prusia kaget tumrap kahanan Eugene, sing salanjutesalanjuté nulis, "awake isih ning kunu ananing jiwane wes lunga."<ref>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 239</ref> Eugene nlakoni kampanye liyane ing [[taun]] 1735, pisan manehmanèh nguyak strategi defensif sing mlebu dinalar ing sumber daya sing kawates; ananging memorinememoriné sing cendek saiki ora ana, lan pengaruh politike ilang kabehkabèh – Gundaker Starhemberg lan John Bartenstein saiki dominasekake konferensi ing papane. Ananging untungeuntungé Charles VI Fleury nduweni tekad kanggo mbatesi lingkup perang, lan ing wulan [[Oktober]] 1735 panjenenganepanjenengané diwenehidiwenèhi wiwitaning prastawa damai kanggo Kaisar.<ref>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 240</ref>
 
[[Gambar:Johann Gottfried Auerbach 002.JPG|170px|thumb|Charles VI (1685–1740), deningdéning [[Johann Gottfried Auerbach]]. Eugene nglayani Kaisar Charles VI sasuwenesasuwéné 25 [[taun]] ing pungkasaning uripeuripé.]]
 
=== Kauripan pribadhi lan tilar donyane ===
[[Gambar:Prince Eugene of Savoy - Kupetzky.jpg|thumb|170px|Gambar Pangeran Eugene saking Savoia dening Jan Kupecký. Kethok ing pungkasan abad tengah.]]
 
SasuweneSasuwéné 20 [[taun]] sing pungkasan saka uripeuripé, Eugene nduweninduwèni hubungan karo salah sijining wanita sing jenengejenengé, Eleonora Batthyány.<ref>There was one reference to another woman before Batthyány. The Swedish minister in Vienna makes reference to Countess Maria Thürheim. There is, however, no evidence for or against this suggestion.</ref> AkehAkèh saka kenalan panjenenganepanjenengané kabehkabèh tetep spekulatif (Eugene ora natenaté nyebutakenyebutaké panjenenganepanjenengané ing saben-saben surat-suratesuraté nalika panjenenganepanjenengané isih urip), lan ora ana tanda hubungan seksual, sanadyan panjenenganepanjenengané kabehkabèh urip kanthi pisah diplomat asing yakin menawa Eleonora gundikegundiké. Eugene lan Eleonora yaiku kanca konstan, ketemuan kanggo mangan wengi, resepsi lan main kertu mehmèh pendak dina tekan tilar donyanedonyané. Kanca-kanca liyaneliyané Eugene kayata duta kepausan, Silvio Domenico Passionei, sing kaya kulawarga isih ora cukup. Ponakan siji-sijine sing isih urip, Emmanuel, putra sedulureseduluré Louis Thomas, Eugene ngatur prastawa nikahanenikahané karo salah sijining putri Pangeran Liechenstein, ananging Emmanuel tilar donya amarga cacar ing [[taun]] 1729. Kanthi tilar donyanedonyané putra Emmanuel [[taun]] 1734, ora ana kerabat cedak lanang sing entukéntuk warisan gelaregelaré. Amarga kuwi sedulur cedakecedaké yaiku salah sijining putri sing nikah karo Louis Thomas, Putri Anna Maria Victoria saking Savoia, sing ora natenaté ketemu karo Eugene, lan mung berita elekèlèk sing dirungokakedirungokaké tumrap panjenenganepanjenengané, panjenenganepanjenengané ora nduweninduwèni usaha kanggo nglakoni apa-apa.<ref>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 203</ref>
 
Eugene bali ing [[Wina]] saka Perang Suksesi [[Polandia]] ing wulan [[Oktober]] 1735, kesel lan lemes; nalika Maria Theresa lan Francis Stephen nikah ing wulan [[Februari]] 1736 Eugene lara lan ora iso teka. SawiseSawisé main kertu ing papan Pangeran Wanita Batthyány ing wektu soresoré tanggal 20 [[April]] panjenenganepanjenengané bali ing dalemegriyané ing Stadtpalais. Nalika pelayanepelayané nyoba nangekakenangekaké ing wektu esukésuk, tanggal 21 April 1736, Pangeran Eugene ditemokakeditemokaké tilar donya sawise keselek ing tenggorokane, kemungkinan kena penyakit Radang paru-paru. Ati Eugene dikubur bareng kulawarganekulawargané ing [[Turin]]. JenazaheJenazahé digawa kanthi perjalanan sing suwesuwé menyang Katedral Santo Stephanus, ing kunu panjenenganepanjenengané dikubur ing njero ''Kreuzkapelle''.<ref name=mckay243>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 243</ref>
 
== PelindungNglindungi seni ==
Opah Eugene amarga kamenanganekamenangané, bagianebagiané saka rampasan, pendapatanependapatané saka biara ing Savoy, lan penghasilan tetepetetepé saka kantor-kantor Imperial lan gubernur, nggawenggawé panjenenganepanjenengané bisa menehimènèhi kontribusi lanskap arsitektur barok.<ref>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 189. Eugene's presidency of the Imperial War Council was probably worth 100,000 [[Guilder|gulden]] a year, while his governorships of Milan and the Netherlands were likely to have brought in 150,000 gulden annually.</ref> Eugene ngentekakengentèkaké sebagian gedhegedhé uripeuripé ing Wina ing Istana Mangsa RendengeRendengé, Stadtpalais, sing dibangun deningdéning [[Johann Bernhard Fischer von Erlach]]. Istana kasebut minangka papan resmi lan griyane, ananging kanthi alesan spekulatif sing nyebabakenyebabaké hubungan antaraneantarané Pangeran lan Fischer mandek sadurungesadurungé bangunan kuwi rampung, ora ndukung Johann Lukas von Hildebrandt minangka arsitek utamane.<ref>There is no indication of a quarrel with Erlach, just a desired change in style. Hildebrandt had accompanied Eugene in Italy as his siege engineer in 1695–96 and made Imperial court engineer in 1701.</ref> Eugene sing kapisan nggunakakenggunakaké Hildebrandt kanggo ngrampungakengrampungaké Stadtpalais sadurungesadurungé mrintahakemrintahaké panjenenganepanjenengané kanggo nyiapakenyiapaké rencana istana ing pulau Danubia ing [[Ráckeve]]. Wiwit [[taun]] 1701 gedung iki mbutuhakembutuhaké wektu 20 [[taun]] kanggo ngrampungakengrampungaké, ananging, mungkin amarga pemberontakan Rákóczi, Pangeran kethok mung nekani panjenenganepanjenengané pisan - sawisesawisé prastawa pengepungan Belgrade ing [[taun]] 1717.<ref>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 193</ref>
 
[[Gambar:Upper belvedere.jpg|left|thumb|300px|Belvedere nduwursing duwur, [[Wina]].]]
 
== BijiAnggone dibiji ==
[[Gambar:§Eugenio di Savoia - Monumento a Vienna - Foto Giovanni Dall'Orto, genn 2004 - 15.jpg|250px|thumb|Monument Eugene ing [[Heldenplatz]], [[Wina]], dening [[Anton Dominik Fernkorn]].]]
 
[[Napoleon Bonaparte|Napoleon I]] mbiji Eugene minangka salah siji saka pitu komandan sing elokélok ing sejarahsajarah.<ref>Henderson: ''Prince Eugen of Savoy,'' xi. The others were [[Alexander the Great]], [[Hannibal]], [[Julius Caesar]], [[Gustavus Adolphus of Sweden|Gustavus Aldolphus]], [[Henri de la Tour d'Auvergne, Vicomte de Turenne|Turenne]], and [[Frederick II of Prussia|Frederick the Great]].</ref> Sanadyan salanjutesalanjuté para kritikus militer ora etujusetuju kanthi biji kuwi, Eugene bisa kasebut minangka jenderal paling gedhegedhé [[Austria]].<ref name=mckay246>McKay: ''Prince Eugene of Savoy,'' 246–47</ref> PanjenenganePanjenengané dudu salah sijining inovator militer, ananging panjenenganepanjenengané nduweneinduwenèni bakat kanggo nggawenggawé sistem kerja sing apik. PanjenenganePanjenengané pinter minangka panyelenggara, strategi dln taktik, percaya keunggulan paparangan lan kemampuanekemampuané kanggo ngrebut ing wektu sing pas kanggo nggawenggawé serangan kanthi sukses.<ref name=mckay246/> "Babagan sing penting." sing ditulisakeditulisaké dening Maurice de Saxe ing njero ''Reveries''eé, yaiku kanggo ndeleng kesempatan lan ngerteni piyepiyé cara migunakakemigunakaké. Pangeran Eugene nduweninduwèni kualitas kasebut luwih-luwih ing seni perang lan sing minangka wong sing paling dhuwur pikiranepikirané utawa jenius."<ref>Saxe, Maurice de. ''Reveries on the Art of War'', 119</ref> Fluiditas iki yaiku kunci menangemenangé perang ing [[Italia]] lan perang nglawan [[Turki]]. Ananging ing Negara-negara ngsior, luwih-luwih sawisesawisé paprangan Oudenarde ing [[taun]] 1708, Eugene, kaya sedulureseduluré Louis saka Baden, luwih main aman lan nggawenggawé strategi kanthi konservatif ngepunga lan nahan ing jalur pasokan. SawiseSawisé upaya ing Toulon [[taun]] 1707, panjenenganepanjenengané uga dadi waspada kanthi gabungan/operasi laut.<ref name=chandler224/> DeningDéning sejarawansajarawan Derek McKay, kritik utamaneutamané minangka salah sijining jenderal ing njero warisanewarisané yaiku - panjenenganepanjenengané ora ninggalakeninggalaké sekolah perwira utawa tentara sing bisa nduweninduwèni fungsi tanpa panjenenganepanjenengané.<ref name=mckay246/>
 
[[Gambar:Budapest princ Eugen 2.jpg|thumb|170px|left|Patung Eugene ing [[Kastil Buda]], Budapest, [[Hongaria]].]]
 
 
== Deleng uga ==