Louis XII saking Prancis: Béda antara owahan

286 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
c (Bot: Migrating 59 interwiki links, now provided by Wikidata on d:Q58514)
(nambah sithik)
|}}
 
'''Louis XII''' (27 Juni 1462 – 1 Januari 1515) <ref> http://www.luminarium.org/encyclopedia/louis12.htm (dipununduh 1 April 2013) </ref>, disebut "Bapak Rakyat" ({{lang-fr|Le Père du Peuple}}), minangka salah sijining [[Dhaptar Penguasa Perancis|Raja]] [[Prancis]] lan panguasa tunggal saka Valois-Orléans [[cabang kadet|cabang]] Wangsa Valois. Panjenengané mrintah saka [[taun]] 1498 tekan 1515 lan nguyak kebijakan luar negeri kanthi aktif banget <ref> http://www.luminarium.org/encyclopedia/louis12.htm (dipununduh 24 April 2013) </ref>.
 
== Wiwitaning Urip ==
[[Gambar:Louis XII 1514.jpg|thumb|left|Patung Louis XII ing duit logam taun 1514]]
 
Louis dilairaké ing tanggal 27 [[Juni]] 1462 <ref> http://www.historylearningsite.co.uk/L12.htm (dipununduh 1 April 2013) </ref>, ing Château de Blois, Blois, Touraine (ing njero kontemporer [[Dhaptar departemen ing Perancis|''Départemen'']] Loir-et-Cher). Putra Charles, duc d'Orléans lan Marie saka Cleves, panjenengané nggantèkaké bapaké minangka Adipati Orléans ing [[taun]] 1465 <ref> http://www.britannica.com/EBchecked/topic/348919/Louis-XII (dipununduh 24 April 2013) </ref>.
 
Ing taun 1480 Louis anggoné melu ing Perang Edan nglawan otoritas kerajaan. Gabung karo sekutu Francis II, panjenengané ngadepi pasukan kerajaan ing medan Perang Saint-Aubin-du-Cormier (1488), ananging panjenengané dikalahaké lan ditangkep. Diwènèhi pangapura 3 taun salanjuté, Louis gabung karo seduluré Raja Charles VIII ing pirang-pirang kampanye ing [[Italia]] <ref> http://www.historylearningsite.co.uk/L12.htm (dipununduh 24 April 2013) </ref>.
 
Kabèh anaké Charles VIII, yaiku papat, tilar donya nalika isih enom. Terjemahan [[Prancis]] Hukum Salik ngijinaké menawa warisan tahta [[Prancis]] mung kanggo keturunan lanang para panguasa [[Prancis]]. Babagan iki nggawenggawé Louis, buyut Raja Charles V, pewaris sing paling senior sing dai pewaris Charles VIII. Louis salanjuté éntuk tahta sawisé raja tilar donya.
 
== Kawicaksanan njero kaliyan njaba negeri ==
 
== Kawinan ==
[[Gambar:Joan of Valois Queen of France.jpg|left|thumb|Ratu Joan saking [[Prancis]].]]
 
[[Gambar:MaryTudorQueenFrance.jpg|thumb|left|Mary nalika periodené sing sedéla minangka Ratu [[Prancis]].]]
 
Ing taun 1476, Louis diwènèhi tanggungan nikah karo Joan saking (1464–1505) sing salah, putri sedulur loro-lorone kabèh, [[Louis XI saking Perancis|Louis XI]], "Raja Laba-laba" Prancis sing umuré setengah tuwa. Joan wes ditahbisaké déning Gereja Katolik. Sawisé para leluhur Louis XII Charles VIII tilar donya tanpa keturunan, kawiné Louis dibatalaké kanthi upaya kanggo ngijinaké nikahi kaliyan janda Charles, mantan Permaisuri, [[Anne saking Bretagne]] (1477–1514), sing minangka putri lan pewaris Francis II saking Bretagne, kanthi maksud strategi kanggo nggabungaké wilayah adipati [[Bretagne]] ing njero kakuasaan [[Prancis]].