Louis XII saking Prancis: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
|}}
 
'''Louis XII''' (27 Juni 1462 – 1 Januari 1515) <ref> http://www.luminarium.org/encyclopedia/louis12.htm (dipununduh 1 April 2013) </ref>, disebut "Bapak Rakyat" ({{lang-fr|Le Père du Peuple}}), minangka salah sijining [[Dhaptar Penguasa Perancis|Raja]] [[Prancis]] lan panguasa tunggal saka Valois-Orléans [[cabang kadet|cabang]] Wangsa Valois. Panjenengané mrintah saka [[taun]] 1498 tekan 1515 lan nguyak kebijakan luar negeri kanthi aktif banget <ref> http://www.luminariumbiography.orgcom/encyclopediapeople/louis12.htmlouis-xii-9386847 (dipununduh 24 April 2013) </ref>.
 
== Wiwitaning Urip ==
Louis dilairaké ing tanggal 27 [[Juni]] 1462 <ref> http://www.historylearningsite.co.uk/L12.htm (dipununduh 1 April 2013) </ref>, ing Château de Blois, Blois, Touraine (ing njero kontemporer [[Dhaptar departemen ing Perancis|''Départemen'']] Loir-et-Cher). Putra Charles, duc d'Orléans lan Marie saka Cleves, panjenengané nggantèkaké bapaké minangka Adipati Orléans ing [[taun]] 1465 <ref> http://www.britannica.com/EBchecked/topic/348919/Louis-XII (dipununduh 24 April 2013) </ref>.
 
Ing [[taun]] 1480 Louis anggoné melumèlu ing Perang Edan nglawan otoritas kerajaan. Gabung karo sekutu Francis II, panjenengané ngadepi pasukan kerajaan ing medan Perang Saint-Aubin-du-Cormier (1488), ananging panjenengané dikalahaké lan ditangkep. Diwènèhi pangapura 3telung [[taun]] salanjuté, Louis gabung karo seduluré Raja Charles VIII ing pirang-pirang kampanye ing [[Italia]] <ref> http://www.historylearningsite.co.uk/L12.htm (dipununduh 24 April 2013) </ref>.
 
Kabèh anaké Charles VIII, yaiku papat, tilar donya nalika isih enom. Terjemahan [[Prancis]] Hukum Salik ngijinaké menawa warisan tahta [[Prancis]] mung kanggo keturunan lanang para panguasa [[Prancis]]. Babagan iki nggawé Louis, buyut Raja Charles V, pewaris sing paling senior sing dai pewaris Charles VIII. Louis salanjuté éntuk tahta sawisé raja tilar donya.
[[Gambar:LoiusXII Genoa.jpg|thumb|right|175px|Louis XII ngleboni [[Genoa]] ing taun 1507. [[Potret Miniatur|Miniatur]] dening [[Jean Bourdichon]]]]
 
Louis uga nguyak warisan sing kapungkur langsung saka Kerajaan [[Napoli]] karo Ferdinand II, Raja Aragon saking Wangsa Trastámara. Panjenengané loro kabèh setuju kanggo mmbagi kerajaan Neapolitan ing Perjanjian Granada (1500), ananging akhire congkrah dening kondisi bagéyan wilyah kasebut, lan ing [[taun]] 1504 [[Prancis]] kelangan bagéyan Napoli.
 
Louis kabukti dadi salah sijining raja sing populer. Ing pungkasana pamerintahané, defisit mahkota ora luwih gedhé saka nalika panjenengané nggantekaké Charles VIII ing taun 1498, sanadyan panjenengané nglakoni sapropirané kampanye larang ing [[Italia]]. Reformasi fiskalé ing [[taun]] 1504 lan 1508 diperketat lan ditingkataké proseduré kanggo mungut pajek. Panjenengané patut éntuk julukan ''Bapak Rakyat'' ("''Le Père du Peuple''") sing diwènèhaké kanggo panjenengané nalika [[taun]] 1506.
[[Gambar:MaryTudorQueenFrance.jpg|thumb|left|Mary nalika periodené sing sedéla minangka Ratu [[Prancis]].]]
 
Ing taun 1476, Louis diwènèhi tanggungan nikah karo Joan saking (1464–1505) sing salah, putri sedulur loro-lorone kabèh, [[Louis XI saking Perancis|Louis XI]], "Raja Laba-laba" Prancis sing umuré setengah tuwa. Joan weswés ditahbisaké déning Gereja Katolik. Sawisé para leluhur Louis XII Charles VIII tilar donya tanpa keturunan, kawiné Louis dibatalaké kanthi upaya kanggo ngijinaké nikahi kaliyan janda Charles, mantan Permaisuri, [[Anne saking Bretagne]] (1477–1514), sing minangka putri lan pewaris Francis II saking Bretagne, kanthi maksud strategi kanggo nggabungaké wilayah adipati [[Bretagne]] ing njero kakuasaan [[Prancis]].
 
Ananging prastawa batal kasebut digambaraké minangka "salah sijining tuntutan hukum zaman", babagan ora gampang. Louis ora kaya wong sing diarepaké, nduwé pendapat menawa batalé kawinan kasebut amarga ana hubungan sedulur (tunjangan umum kanggo bubaré kawinan ing wektu kuwi). Sanadyan panjenengané bisa nggawa saksi kanggo mbuktèkaké menawa kaloroné nduwèni hubungan sing rumaket amarga pirang-pirang prastawa kawinan sing kadadéan, ora ana bukti dokumen babagan kuwi, mung sapropirané pendapat saka wong-wong istana. Mangkono uga, Louis ora bisa mbantah menawa panjenengané wés gedhé akil balig (14 [[taun]]) kanggo nikah: ora ana sing mesti kapan panjenengané dilairakeé, karo Louis sing ngaku sing umuré 12 [[taun]] ing wektu kuwi, lan sing liyané wiwit nafsiraké panjenengané sedaya umuré 11 lan 13 [[taun]]. Sanadyan mangkono, amarga ora ana bukti kang nyata, panjenengané kapeksa nggawé argumen liyané.
 
[[Gambar:SchlossBloisReiterstatue.jpg|thumb|[[Gotik Flamboyan]] Louis sing numpak jaran ing nduwur gerbang [[Château de Blois]]]]
Saka Kepausan minangka pihak sing netral, ngendika Joan bakal menang, amarga kasus Louis sing ora kuat buktineé. Mesakaké banget nasibé Ratu, [[Paus Aleksander VI]] (mantan Roderic Borja) digelar amarga alesan politis kanggo mènèhi ijin pegat, lan panjenengané mrintah nentang Joan, ngijinaké prastawa batal kasebut. Prastawa Batal kasebut diwènèhaké kanthi alesan menawa Louis ora bebas nikah, ananging dipeksa kanggo nikahi amarga printah bapaké Joan Louis XI. kanthi angkara murka, Joan wegah minggir, lan nduwé alesan menawa panjenengané bakalan ndonga kanggo bekas bojoné, lan Louis podo wegahé nikahi bekas Ratu Anne.
 
Sawisé tilar donyané Anne, Louis salanjuté nikahi Mary Tudor, [[Ratu Prancis]] (1496–1533), seduluré Henry VIII saking [[Inggris]], Raja [[Inggris]] ing Abbeville, [[Prancis]], nalika tanggal 9 Oktober 1514, kanthi upaya kanggo bisa ngasilaké keturunan pewaris tahtané lan calon sing ngadekaké pewaris mangsa ngarep kanggo keturunan-keturunane saka tahta [[Inggris]] uga. Panjenengané akhiré ora kasil. Sanadyan kaloro kawinané sadurungé, raja ora nduwèni keturunan lanang urip lan nduwé upaya kanggo ngasilaké salah sijining pewaris; ananging Louis tilar donya tanggal 1 Januari 1515, kurang saka 3 wulan sawisé nikahi Mary, miturt pirang-pirang sumber amarga kesel lan kabehkabèh tenagané dienggo ing kasur. Nikahé panjenengané loro kabèh ora ngasilaké keturunan.
 
== Tilar Donyané ==