Louis XII saking Prancis: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
nambah sithik
(nambah sithik)
(nambah sithik)
[[Gambar:Bronze cannon of Louis XII with emblem 172mm 305cm 1870kg Algiers recovered in 1830.jpg|thumb|left|Meriam perunggu Louis XII, kanthi lambang [[landak]]. Kaliber: 172mm, dawa: 305 cm, bobot: 1870kg. Ditemokake ing [[Algiers]] nalika [[taun]] 1830. [[Musée de l'Armée]].]]
 
Sanadyan panjenengané teko telat (lan ora dikira-kira) munggah tahta, Louis timindak kanthi semangat, ngreformasi sistem hukum Prancis, ngurangi pajek lan ndandani pamerintahan, kayata sing digagas déning Henry VII ing [[Inggris]]. PanjenenganePanjenengané uga trampil nalika ngatur kebangsawanané, kamasuk fraksi Wangsa Bourbon sing nduwé kuasa, sing akeh nyumbang kanggo stabilitas pamerintahan [[Prancis]]. Ing njero Ordonansi Blois nalika [[taun]] 1499 lan Ordonansi Lyon ing [[taun]] 1510, panjenengané ngembangaké kakuasaan hakim kerajaan lan nduwé upaya kanggo ngekang korupsi ing njero pranatan hukum. [[Hukum adat]] [[Prancis]] sing komplekskomplèks banget kudu disusun lan disahaké déning proklamasi kerajaan.
 
Ing salah sijining upaya kanggo ngentukaké kendali Wilayah Adipati Milan, sing warisané panjenegané entukaké kanthi hak saka éyang paternale Valentina Visconti,<ref>Her marriage contract with [[Louis I, Duke of Orléans|Louis, duc d'Orléans]], stipulated that in failure of male heirs, she would inherit the [[House of Visconti|Visconti]] dominions.</ref> Louis mangkat ing Perang-perang Italia. Ing medan [[Perang Italia 1499–1504]], panjenengane wes kasil ngamanake [[Milan]] nalika taun 1499 saka musuhé, Ludovico Sforza, lan wilayah kasebut mapan ing njero kakuasaan [[Prancis]] sasuwené 12 taun. Suksesé sing gedhé kethok nalika Perang Liga Cambrai, kanthi kamenangan ing medan Perang Agnadello nalika taun 1509. Kahanan dadi saya abot kanggo panjenengané saka taun 1510 munggah, luwih-luwih sawisé Julius II, paus pejuang sing elok, ngendalekaké [[Vatikan]] lan mbentuk "[[Perang Liga Cambrai#Liga Suci|Liga Suci]]" kanggo nentang ambisi-ambisi [[Prancis]] ing [[Italia]]. [[Prancis]] akhiré diusir saka Milan déning [[Swiss]] nalika taun 1513.