Reca Buda ing Bamiyan: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
}}
 
Patung '''Buddha saking Bamiyan''' jaman rumiyin minangka [[monumen]] ingkang kasungsun saking kalih [[patung]] [[Buddha]] ingkang jumeneng lan dipunukir ing sisih sawijining jurang ing lembah [[Bamiyan]], ing tengah [[Afganistan]]. Lokasi [[patung]] kirang langkung 230 km arah barat laut [[Kabul, Afganistan|Kabul]] ing 2500 meter sanginggiling lemah.<ref name="internet 1">[http://whc.unesco.org/en/list/208]</ref> Kemungkinan ageng [[patung]]-[[patung]] punika dipundamel nalika abad ke-5 utawi abad ke-6 lan minangka perpaduan klasik antawis Seni Buddha-Yunani.<ref name="internet 2">[http://www.bbc.co.uk/news/magazine-18991066]</ref>
 
Badan-badan utama dipuntatah kanthi langsung saking watu tebing, ananging detailnya dipundamel kanthi lendhut ingkang kacampur kaliyan damén lan dipunlapisi kanthi sajinis [[semen]]. Lapisan punika ingkang sapérangan ageng praktis sampun ical wiwit rumiyin, lajeng dipuncat saperlu mujudaken ekspresi praupan, tangan lan lekukanlekukan jubah kanthi langkung jelas. Bagéyan ngandhap tanga-tangan [[patung]] ugi kadamel saking campuran lendhut lan damen ingkang sami, déné dipunsengkuyung kaliyan kayu-kayu penopang. Dipunduga keras bagéyan inggil praupan [[patung]]-[[patung]] dipundamel saking topeng-topeng kayu raksasa. Deretan bolongan ingkang saged dipuntingali ing photo minangka papan kangge nyengkuyung ''steger'' kayu ingkang nyengkuyung lapisan semen njawi.
== Sajarah ==
[[Gambar:Patung Buddha Bamiyan.jpg|thumb|left|Patung Buddha Bamiyan]]
Amargi dumunung ing [[Jalur Sutra]] ingkang ngubungaken [[Tiongkok]] lan [[India]] kaliyan "dunia barat", Bamiyan ngrembaka dados pusat [[agama]] lan filsafat. Daerah punika ugi minangka situs sapérangan biara [[Buddha]]. LAjeng daerah punika ugi wigati amargi minangka papan berpadunipun budaya Barat lan Timur kangge nyiptakaken bentuk-bentuk énggal [[Seni Buddha-Yunani]]. Daerah punika minangka salah satunggaling pusat Buddha ingkang ageng wiwit abad ke-2 SM dumugi mlebetipun [[Islam]] ing lembah punika nalika abad ke-9.<ref name="internet 3">[http://www.wired.co.uk/news/archive/2011-03/01/afghanistan-buddhas-of-bamiyan-reconstruction?page=all]</ref> Para [[bhiksu]] ing biara-biara ([[vihara]]) dumunung minangka per[[tapa]] ing gua-gua alit ingkang dipundamel ing pinggir-pinggir tebing sedawa lembah Bamiyan. Kathah saking para biarawan punika natah patung-patung ing salebeting gua-guanipun. Kathah patung-patung [[Buddha]] wonten ing posisi jumeneng lan lenggah ingkang ukuranipun maneka jinis dipunpanggihaken ngadhep jurang, gua punika inggih kathah ingkang dipunhias kaliyan para biksu kanthi [[fresco]] ingkang maneka warni. Kalih patung ingkang utama inggih punika Buddha ingkang posenipun ngadeg ingkang ukuranipun 55 lan 37 meter, tuladha-tuladhanipun patung buddha madeg ingkang dipuntatah lan ingkang langkung ageng wonten ing [[bumi|donya]]. kakalih patung punika minangka marka tanah budaya kangge pinten-pinten taun lan situs punika malah ugi dipunsenaraikaken wonten ing [[Situs Warisan Dunia UNESCO|Daftar Situs Warisan Dunia]] dening [[UNESCO]].<ref name="internet 4">[http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674057883]</ref>
 
Salah sawijining tiyang ingkang minangka peziarah Buddhis saking [[Tiongkok]] ingkang namanipun Hsüan-tsang ([[Xuanzang]]) nglewati tlatah punika kinten-kinten taun [[630]] lan nyerat bilih Bamiyan minangka salah sawijining pusat Buddha ingkang ngrembaka "kanthi langkung saking sedasa biara lan langkung saking setunggal ewu bhiksu"<ref name="internet 5">[http://www.afghanistan-photos.com/crbst_21.html]</ref>, tiyang punika inggih nyerat bilih kakalih patung Buddha punika "dipun hias kanthi emas lan watu permata mulia" (Wriggins, 1996).
<ref name="internet 6">[http://www.guardian.co.uk/books/2012/may/18/buddhas-bamiyan-llewelyn-morgan-review]</ref>
 
== Bahan Waosan ==