Saraswati: Béda antara owahan

125 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(ngramakaken)
[[Gambar:Dewi Saraswati.jpg|thumb|Dewi Saraswati]]
 
'''Saraswati''' yaikuinggih punika salah sijisatunggal sakasaking telungtigang dewidèwi utama anawonten ing [[agama]] [[Hindu]], dewidèwi kangingkang liyanesanèsipun yaikuinggih Dewipunika Dèwi [[Sri Laksmi]] lansaha DewiDèwi [[Durga]]. Saraswati yaikuinggih punika sakti utawautawi garwanegarwanipun DewaDéwa [[Brahma]]. Saraswati ikupunika asaleasalipun sakasaking tembung '''sr''' kangingkang ngemu teges "ngalir". AnaWonten sajroning [[kitab]] [[Rgweda]] V. 75.3, Saraswati ugaugi kasebut DewiDèwi [[Kali]], kajabakejawi [[Gangga]], [[Yamuna]] lan liya-liyanesapiturutipun. <ref name=" internet 1"> {{id}}[http://www.babadbali.com/piodalan/srs-wati.htm](dipunundhuh tanggal 12 Oktober 2012)</ref>
 
== AnaWonten ing agama Hindu ==
Saraswati inggih punika salah satunggaling dèwi ingkang dipunpuja wonten ing [[agama]] [[Weda]]. Asma Saraswati kalebet wonten ing [[Rgweda]] lan ugi wonten ing sastra [[Purana]] (kempalan ajaran saha [[mitologi]] [[Hindu]]). Saraswati ugi minangka dèwi ilmu pengetahuan lan seni ugi asring kasebut dèwi kawicaksanan. <ref name=" internet 2"> {{id}}[http://www.hindubatam.com/upacara/dewa-yadnya/hari-saraswati.html](dipunundhuh tanggal 29 Oktober 2012)</ref>
 
 
== Sajarah ==
Sajarah utawautawi asal muasalemuasalipun Saraswati digayutakekagayutaken karokaliyan [[Kali Saraswati]] anawonten ing [[Rajastan]]. DewiDèwi ikipunika kagayutakekagayutaken karodhateng babaganbab paciptan kayatakadosta [[banyu|tirta]] kangingkang gedheageng mumpangatemumpangatipun kanggokanggé bibit tetanduran lan tetuwuhan liyanesanésipun. DewiDèwi Saraswati dipujadipunpuja nalikarikala laré bocah-bocah laré miwiti sinau macamaos lan nulisnyerat. AnaWonten ing [[India]] akehkathah sekolah-sekolah kangingkang muja Saraswati sadurungesadèrèngipun miwiti sinaupasinaon. <br /> <ref name="buku 2">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''[[ISBN: 978-979-722-399-1]]. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>
 
== Teges Lambang Saraswati ==