Gangga: Béda antara owahan

161 bèt wis ditambahake ,  9 taun kepungkur
(basa krama)
 
==Sajarah==
CaritaCariyos Gangga kawiwitan nalika [[Sagara]], Raja [[Ayodhya]] oraboten kagungan putra. Nalika ikupunika dhewekkepiyambakipun rajinsregep nindakaken tapa lan dijanjenidipunjanjèni deningdéning para dewadéwa bakal kagungan sewidak ewuèwu putra. DhewekkePiyambakipun banjurlajeng nganakakengawontenaken upacara sesembahan [[jaran|turangga]]. DewaDéwa [[Indra]], panguwasapanguwaos surga kangingkang mireng bab kuwipunika kagetkagèt banjurngantos kawedenpiyambakipun ajrih, saenggasaèngga nyolong [[jaran|turangga]] kangingkang dadidados sesembahan lan digawadipunbekta anawonten ing donya alam ngisorngandhap. Putra-putraneputranipun Raja [[Sagara]] diutusdipundhawuhi kanggokanggé nggolekimadosi [[jaran|turangga]] kangingkang dadidados sesembahan. TekanDumugi anawonten ing alam ngisorngandhap, kabehsedaya putraneputranipun Raja [[Sagara]] ngiranduga yenmenawi rsi kangingkang ditemonidipunpanggihaken anawonten ing kanamrika iku kangingkang nyolong [[jaran|turangga]] sesembahan ikupunika. AmargaAmargi duka, Rsi kuwiwau maulajeng ngutuknyupata kabehsedaya putraneputranipun Raja [[Sagara]] dadidados awu. SabubareSabubaripun ngertenimangertosi kadadeankadadosan kangingkang dialamidipunlampahi deningdéning putra-putranepara putranipun, Raja [[Sagara]] banjurlajeng ndedonganyuwun marangdhumateng DewiDèwi Gangga supayasupados mandhap marangdhateng mayapada lan mbekta [[banyu|tirta]] kanggokanggé nyelametakenyelametaken putra-putraneputranipun. <br /> <ref name="buku 1">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref>
 
Kabeh kulawargane [[Sagara]] pada tapa brata kanthi ancas supaya Dewi Gangga purun mandhap ana ing mayapada. Ananing namung [[Bhagiratha]], buyute [[Sagara]] kang tapane bisa gawe Dewi Gangga purun mandhap maring mayapada. Dewi Gangga nyangkut ana ing gelungan [[rambut|rekma]] Dewa [[Siwa]] nalika mandhap. Ananing sang Dewi tetep bisa mbiyantu [[Bhagiratha]], dhewekke ngajak Dewi Gangga nganti tekan alam ngisor. Kadedeyan iku kang dadi panyebabe Gangga kabagi dadi telu. Siji tetep ana ing swarga kang kasebut [[Mandakini]]. Bageyan kang ana ing mayapada utawa [[bumi]] kasebut Gangga, lan bageyan kang mili ana ing alam ngisor kasebut [[Bhagirathi]], diwenehi jeneng padha karo Raja [[Bhagiratha]]. <br /> <ref name="buku 1">{{id}} Dharam Vir Singh (Alih Basa Dening I. G. A. Dewi Paramitha, S. S. (2006). ''Hinduisme Sebuah Pengantar''. Surabaya: Penerbit Paramita.</ref><ref name="buku 2">{{id}} I Ketut Sukartha, dkk. (2003). ''Agama Hindu untuk SLTP Kelas 3''[[ISBN: 979-571-020 6 (jilid 1)]]. Denpasar: Penerbit Ganeca Exact.</ref>