Inti Atom: Béda antara owahan

42 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo
c (Bot: Migrating 81 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q37147 (translate me))
c (-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo)
[[Gambar:Helium_atom_QM.png|ka|300px|jmpl|Gambaran semisèmi-akurat saka atom [[helium]]. Inti atom, [[proton]] digambaraké karokanthi wèrnawerna abang enom[[jambon]] lan [[neutron]] wungu[[ungu]]. Gambaran nyatané, inti atom uga wujudé bundhèrbunder simetrissimètris.]]
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Helium_atom_QM.png|ka|300px|jmpl|Gambaran semi-akurat saka atom [[helium]]. Inti atom, [[proton]] digambaraké karo wèrna abang enom lan [[neutron]] wungu. Gambaran nyatané, inti atom uga wujudé bundhèr simetris.]]
 
'''Inti atom''' utawa '''nukleus''' yakuwi pusaté [[atom]]. Inti atom kuwi ana [[proton]] lan [[neutron]]. AkehéAkèhé proton sakjeroné inti atom disebut [[nomornomer atom]], lan nentukakénemtokaké [[elemenèlemèn]] saka atom.
 
Ciliké inti atom luwih cilik manehmanèh tinimbang ukurané atom, inti atom kuwi saka proton lan neutron, ora ana elektroné[[èlèktron]]é.
 
Gunggungé netron ninging inti atom kuwi nentukakénemtokaké [[isotop]] elemenèlemèn kasebut. Gunggungé proton lan netron sakjeroné inti atom kuwi sesambungan; biasanébiyasané ninging jumlahgunggung kang padha, sakjeroné nukleus kang gedhé ana netron kang luwih. Sakloron kuwi gunggungé nentukakénemtokaké jinis nukleus. Proton lan netron duweninduwèni [[massa]] kang amehmèh padha, lan gunggungé saka sakloron massa kasebut dijenengi [[nomornomer massa]], lan aboté amemèh padha karo [[massa atom]] ( nggalsaben [[isotop]] duweninduwèni massa kang unik /khususkusus). MasaMassa saka elektronèlèktron cilik banget lan ora menyumbangnyumbang akehakèh kanggo masamassa atom.
 
== PenampakanPangatonan nuklir ==
 
Inti atom (DNA) kuwi ana proton lan neutron, neutron kuwi sing paling kenceng. [[Gaya elektromagnetèlèktromagnèt]] kang nyebabakaké kaya arus ([[muatan]]), nyeegahnyegah proton mbentuk ikataniketan tanpa neutron (gaya elektromagnetikèlèktromagnètik kasebut bakal ngremukaké inti nuklir - ikataniketan tanpa neutron). Nalika neutron lan proton ana ing jaraklet kang cedhak banget, ditahan deningdéning [[gaya nuklir kang kuwat]]. Gaya nuklir kuwat iki luwih kuwat menawayèn dibandingakédibandhingaké karo [[gaya gravitasi]] utawa dibandingakédibandhingaké karo gaya elektromagnetèlèktromagnèt, ananging gaya nuklir kang kuwat iki namung bisa ditemoni menawa jarakéleté cedhak banget (bedhabéda karo hukumukum gaya gravitasi lan elektromagnetèlèktromagnèt kang duweninduwèni jangkauanjangkowan kang ora bisa diitungdiétung) ora bisa dirasakaké ninging kauripan sadina-dinané. [[Hidrogen]] yakuwi unsur kang ora duweninduwèni neutron sakjeroné inti; inti hidrogen namungmung 1 proton. Wujud stabil saka [[helium]], unsur paling entengènthèng, duweninduwèni 2 proton lan 2 neutron. Gedhené unsur ringanènthèng stabil nalika duweninduwèni neutron lan proton kang jumlahégunggungé padha, ananging luwih abot utawa gedhené unsur, dhewekédhèwèké bakal mbutuhaké luwih akehakèh neutron supaya bisa tetep nggabung dadi siji.
 
== Isotop ==
 
[[Isotop]] atom ditentukakeditemtokaké deningdéning gunggungegunggungé neutron ninging sakjeronesakjeroné inti. [[Isotop]] kang bedabéda saka unsur kang padha duweninduwèni [[sifatsipat kimia]] kang miripmèmper banget amarga [[reaksiréaksi kimia]] kabehanekabèhané tergantunggumantung karo gunggungegunggungé elektronèlèktron kang diduwenididuwèni atom. Isotop-isotop saka sampel saka unsur tartemtu bisa dipisahakedipisahaké migunakakemigunakaké [[sentrifugasi]] utawa [[spektometer massa]]. Cara pisanan digunakakedigunakaké kanggo mproduksimrodhuksi [[uranium]] kang diperkayadisugihaké saka sampel uranium biyasa lan cara kang kaping loro digunakakedigunakaké ninging metodemétodhe [[penanggalanpananggalan karbon]] (''carbon dating'').
 
GunggungeGunggungé proton lan netron nentukakenemtokaké tipe saka nukleus utawa inti atom. Proton lan neutron duweninduwèni massa kang padha, lan kombinasi jumlahegunggungé, massa, rata-rata = massa atomik nggalsaben atom. Kombinasi massa saka elektronèlèktron cilik banget perbandinganepabandhingané kaya massa nukleus, amarga aboté proton lan neutron nganti 2000xkaping 2000 massa elektronèlèktron.
 
== Delengen Ugauga ==
 
* [[DaftarDhaptar partikel]]
* [[radioaktivitas]]
* [[fusi nuklir]]
{{composite}}
 
{{fisika-stub}}
 
[[Kategori:Fisika nuklir]]
8.252

besutan