Lawang Sèwu: Béda antara owahan

16 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
nata gambar
c (nata gambar)
[[Gambar:Semarang lawangsewu.jpg|right|thumb|Lawang Sèwu ing wingking. Ing ngajeng katingal Tugu Pemuda]]
'''Lawang Sèwu''' punika satunggaling gedhong ing [[Kutha Semarang|Semarang]], [[Jawa Tengah]] tilasipun kantor [[Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij]] utawa NIS.<ref name="lawang">[http://semarang.go.id/pariwisata/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=41 semarang.go.id](diundhuh tanggal 28 Maret 2010)</ref> Dipunbangun ing taun [[1903]] lan rampung ing taun [[1907]]. Dumunung ing bunderan [[Tugu Muda]], ing jaman rumiyin dipunsebat [[Wilhelminaplein]].<ref name="lawang"/> Masarakat kathah ingkang nyebat Lawang Sèwu (utawi ing Basa Indonesia tegesipun "''seribu pintu''"), amargi kathah [[lawang|kori]] lan [[cendhéla]] kang ageng lan wiyar. Nanging wonten ing kasunyatan saleresipun boten wonten satunggal èwu.<ref name="sewu">[http://pariwisata.jogja.go.id/index/extra.detail/2084/yogyakarta-semarang-solo-dengan-ka-banyubiru.html Sejarah](diundhuh tanggal 28 Maret 2010)</ref> Gedhong kina lan èndah menika nggadhahi kalih "lantai".<br/>
 
==Sajarah==
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Het hoofdkantoor van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij in Semarang TMnr 60026221.jpg|thumb|left|200px|Lawang Sèwu ing taun 1920-an]]
[[Gambar:Lawang sewu.JPG|right|thumb|Lawang sewu ing taun 2011]]
 
==Sejarah==
Sasampunipun kamardikan gedhong punika dipunginakaken dados kantor [[Jawatan Kereta Api Indonesia]] (DKARI) utawi samenika dipunsebat [[PT KAI]].<ref name="sewu"/> Gedhong punika ugi naté dipunginakaken kanggé kantor Badan Prasarana Komando Daerah Militer ([[Kodam IV Diponegoro]]) lan ugi kantor wilayah (Kanwil) [[Departemen Perhubungan]] [[Jawa Tengah]]. Wonten ing jaman perjuangan rumiyin gedhong punika nggadhahi cathetan piyambak, amargi dados seksi prastawa [[Pertempuran Lima Hari di Semarang]].<ref name="pintu">[http://www.semarang.go.id/cms/pemerintahan/dinas/parangiwisata/](diundhuh tanggal 28 Maret 2010)</ref> Tanggal [[14 Oktober]]-[[19 Oktober]] [[1945]] gedhong Lawang Sèwu menika dados papan panggenan pertempuran antawisipun pemudha [[Angkatan Muda Kereta Api]] (AMKA) nglawan [[Kempetai]] lan [[Kidobutai]], [[Jepang]].<ref name="pintu"/> Pramila Pamarentah Kitha Semarang kanthi SK Wali kota 650/50/1992 ndadosaken Lawang Sèwu menika salah satunggaling bangunan kina wonten ing tlatah [[Semarang]] lan kedah dipunlestantunaken.<ref name="pintu"/>
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Het hoofdkantoor van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij in Semarang TMnr 60026221.jpg|thumb|left|200px|Lawang Sèwu ing taun 1920-an]]
 
==Kahanan Samenika==
Samenika gedhong ingkang sampun langkung 100 taun menika boten kaginakaken lan dados gedhong ingkang wingit.<ref name="aw">[http://www.kapanlagi.com/film/indonesia/lawang-sewu-film-hantu-semarang.html Lawang Sewu] (diundhuh tanggal 7 April 2011)</ref> Ananging kala-kala dipunadani [[pameran]], kadosta [[Semarang Expo]] lan [[Tourism Expo]],<ref name="bu">[http://explore-indo.com/sejarah/71-lawang-sewu.html Sejarah Lawang Sewu] (diundhuh tanggal 7 April 2011)</ref> lan wonten ingkang nggadhahi pamanggih bilih Lawang Sèwu menika dipundamel [[Hotel]]. Wonten ing taun 2007 Lawang Sèwu menika dados "Lokasi Syuting Filem" ingkang irah-irahanipun sami kaliyan gedhongipun.
 
== Cathetan sukuGaleri ==
{{Reflist}}
 
 
<gallery>
Gambar:Blueprints for Lawang Sewu.jpg
Gambar:Teak Table and Chairs in hall of Lawang Sewu, Semarang.jpg
</gallery>
 
== Cathetan suku ==
{{Reflist}}
 
 
 
 
== Pranala jawi ==
8.252

besutan