Piranti pangrusak: Béda antara owahan

142 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo
c (Bot: Migrating 53 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q14001 (translate me))
c (-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo)
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Msf3-hashdump small.jpg|250px|jmpl|Tingkah Malware.]]
'''Malware''' yaiku [[program]] [[komputer]] kang digawé kang tujuan utamané yaiku kanggo golèk kelemahankalemahan [[software]].<ref name="internet1">[http://indochaters.hexat.com/malware malware], Kaunduh 23/10/12.</ref> BiasanéBiyasané malware digawé kanggo [[mbobol]] utawa kanggo ngrusak salah sijiné piranti alus (''software'') utawa sistem operasi (''operation sistem''). contoConto saka malware yaiku [[virus]], [[worm]], [[wabbit]], [[keylogger]], [[browser hijacker]], [[trojan]], [[horse]], [[spyware]], [[bacdoor]], [[dealer]], [[exploit]] lan [[rootkit]].
 
==Werna-werna Malware==
==Manéka malware==
*'''''Virus'''''
Yaiku istilah kang kerep digunakaké kanggo kabehkabèh jenis [[pernagkatpiranti lunakalus]] kang ganggungganggu komputer. IsaBisa dadi iki jenis malware pertamapisanan kang ana. Virus isabisa manggon ana ing tipe [[file]]-file. Ananging targettargèt utama virus yaiku file kang isabisa dilakokaké kayata [[EXE]], [[COM]], lan [[VBS]] kang dadi salah sijiné perangkatpiranti lunakalus. [[Boot sektor]] uga kerep didadékakédidadèkaké sasaran virus kanggo manggon. Pira-pira file dokumendhokumèn uga didadekakédidadèkaké panggonan karo virus.<ref name="internet1" /> penyebaranéPenyebarané marang kompyetrkomputer liya kantikanthi bantuan pangguanpanggunan komputer. Nalika file kainfeksikainfèksi lan dilakokaké ing komputer liya , kemungkinankamungkinan komputer liya iku bakal kaifeksikaifèksi uga. Virus golèk file liya kang bisa diserang lan bnjurbanjur manggon ana ing kono. IsaBisa uga virus nyebar lewatliwat jaringan ''peer-to-peer'' kang wis ora liya manèh digunakaké kanggo pira-pira file.<ref name="internet1" />
 
*'''''wormWorm'''''
Utawa [[cacing]], kaya mengkonomangkono sebutanesebutané. Yèn virus manggon ing salah sijiné program utawa [[dokumendhokumèn]], cacing-cacing iki ora kaya mengkonomangkono. Worm utawa cacing yaiku salah sijiné program kang ngadekngadeg déwédhéwé lan ora mbutuhaké panggoananpanggonan kanggo nyebaraknyebaraké déwékédhèwèké. Pinteré manèh cacing ora merlokaké bantuan wong kanggo nyebaraké déwékédhèwèké. LewatLumantar jaringan cacing isabisa ''ngendog''ngendhog ing komputer-komputer kang kahubungkagandhèng sajroné lemahé salah sijiné sisitemsistem, biasanébiyasané ing sistem operasi. sakwiséSakwisé mlebu ing jeronjero prosesprosès ''boot'' salah sijiné komputer. Kang liyané mungkin matenimatèni [[aksesaksès]] ing situs [[antivirus]]., gawé Ngenonaktifakénonaktif fitur keamanankaamanan ing sistem lan tindakan liya.<ref name="internet1" />
 
*'''''Wabit'''''
Istilh iki mungkin asing ananging pancenpancèn ana tipe iki. Kaya worm, wbbit ora mbutuhaké Programprogram utawa dokumendhokumèn kanggo manggon. Ananging béda karo worm kang nyeberaké awaké déwédhéwé marang komputer liya migunakaké jaringan. Wabbit manak sacara terus -terusan ing sajroné komputer lokal lan asil anaké bakal nggerogotinggrogoti sisitemsistem. kerjanéKerjané komputer bakal keganggu amerga wabbit mangan sumber data kang lumayan akehakèh. Sakliyané ganggu kerjané komputer amerga sumber daya iku, wabbit isabisa diprogram kanggo nduweninduwèni èfèksamping kang èfèké padapadha karo malware liyané.
 
*'''''Dialer'''''
SeumpamaSaumpama komputer kang digunakaké, kok nyoba ngubungaké ing jaringan internet[[internèt]] padahalpadhahal ora ana perangkatpiranti lunakalus kang dilakokaké mbutuhkémbutuhaké koneksikonèksi. Komputer kemungkinankamungkinan wis kena malware kang terkenalkondhang kantikanthi istilah ''dialer''. Dialer ngubungaké ingmenyang internetinternèt guna ngirimaké informasi kang ditemokaké deningdéning [[keylooger]].
 
*'''Keylogger'''
AtiNgati-ati yenyèn lagi internetaninternètan ing [[warnetwarnèt]]. Bisa uga kompueter ingkomputer ing warnet iku di-instal kantikanthi pernagkatpiranti lunakalus kang dikenalditepungi kantikanthi jeneng [[keylogger]] kang nyatetnyathet kabehkabèh tombol [[keyboard]]. Cathetan kang disimpen ing jeronjero salah sijiné [[file]] kang isa didelok sak wisé dienggo sacara lengkapjangkep. Ing jeronénjeroné kétok informasi kayata [[aplikasi]] panggonan ngemèké tombol lan wektu ngemèké. KantiKanthi cara iki salah sijiné wong isa ngerteningertèni jeneng pananggo (''[[user name]]'') lan tembung sandhi (''[[password]]'') lan pira-pira informasi liya kang dilebokaké kantikanthi cara ngetik. ingIng tingkat kang luwih pinter keylogger ngirim log kang biasanébiyasané arupa file tekstèks iku marang salah sijiné wong. TentuTemtu baé iku dilakokaké tanpa ora dingertèni pangguna.<ref name="internet1" />
 
*'''''Browser Hijacker'''''
Ngarahaké paramban (''browser'') kang semestinésemesthiné nampilaké situs kang sesuaiselaras karo alamat kang dilebokaké marang situs liya. Iku conto paling parah kang disebapaké deningdéning [[browser hijacker]]. Conto liya kang bisa dilakokaké deningdéning [[pembajak]] yaiku nambahaké [[bookmark]], ganti [[homepage]]. lan ngubahngowahi perturanperaturan browserparamban. Ngomongaké babagan browserparamban ing kéné éntuk percaya lan yakin 10005 browserparamban kang diomongaké yaiku [[internet exploreexplorer]]. Sak liyané internetinternèt explorer gawéyané [[microsoft]]., Raksasaraseksa pengasilpangasil [[perangkatpiranti lunakalus]] kang produképrodhuké kerep didadekakédidadèkaké sasaran serangan [[cracker]], internetinternèt explorer yaiku browserparamban kang paling akèh digunakakedigunakaké wong kanggo internetaninternètan. Ora gumun yèn internet explorer wis dadi siji karo windows, sistem opraioprasi saka morosoftmicrosoft kang kerep di serangdiserang karo cracker.<ref name="internet1" />
 
*'''''Backdoor'''''
Backdoor yaiku salah sijiné metodemétodhe kang digunakaké kanggo ngléwatingliwati [[autentifikasi normal]] ([[login]]) lan benbèn ora kadeteksikadhetèksi. Backdoor iku dhéwé kerep dilakokaké léwatliwat [[trojan]] lan [[worm]].<ref name="internet2">[http://www.sektim.com/2012/04/macam-macam-jenis-malware-dan-cara.html#ixzz2AhSFrhIA Macam-macam Jenis Malware dan Cara], (KaunduhKaundhuh 29/10/12).</ref>
*'''''Rootkit'''''
Yaiku salah sijiné perangkat lunak kang isa ngaksès [[root]] utawa [[administrator]] sacara terus-terusan. Biasané [[haker]] luwih disik nginstal ''rootkit'' ing komputer kanti tujuan isa mikoleh hak akses ''root'' utawa ''administrator'' lan kerep digunakake kanggo gawe program mlaku dhewe tanpa dideteksi. ''Rootkit'' dhéwé isa nyerang sajroné pira-pira [[mode]] yaiku [[user mode]], [[kernel mode]], lan [[boot mode]] (''bootkit'').<ref name="internet2"/>
 
*'''''Rootkit'''''
Yaiku salah sijiné perangkatpiranti lunakalus kang isabisa ngaksès [[root]] utawa [[administrator]] sacara terus-terusan. BiasanéBiyasané [[haker]] luwih disikdhisik nginstal ''rootkit'' ing komputer kantikanthi tujuan isabisa mikolehmikolèh hak aksesaksès ''root'' utawa ''administrator'' lan kerep digunakakedigunakaké kanggo gawegawé program mlaku dhewedhéwé tanpa dideteksididhetèksi. ''Rootkit'' dhéwé isabisa nyerang sajroné pira-pira [[mode]] yaiku [[user mode]], [[kernel mode]], lan [[boot mode]] (''bootkit'').<ref name="internet2"/>
 
==Cathetan Sikilsikil==
{{reflist}}
 
8.252

besutan