Trojan: Béda antara owahan

102 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo
c (Bot: Migrating 51 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q14639 (translate me))
c (-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo)
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Beast RAT client.jpg|thumb|260px|Trojan]]
'''Trojan''' utawa progran [[trojan horse]] yaiku [[program]] mbebayani kang étokéthok-étokééthoké dadi salah sijiné [[aplikasi]] jinak.<ref name="internet1">[http://thekaku.com/pengertian-trojan/], kaunduhKaundhuh 16/10/12.</ref> Salah sijiné program Trojantrojan horse sengaja ngapusi pangguna kantikanthi étokéthok-étokéthok dadi program kang ora mbebayani pangguna [[internèt]] tanpa curigacubriya nglakokaké program kasebut.<ref name="internet1" /> KantiKanthi nglakokaké program kasebut sacara ora langsung padapadha karo nglebokaké trojan kasebut ing sajroning bèntèng komputer.<ref name="internet1" /> Trojan oradudu virus amerga dèwèkédhèwèké ora [[meréplikasingréplikasi]] dèwèkédhèwèké déwédhéwé, ananging program trojan isabisa ngrusak kayadené [[virus]].<ref name="internet1" />
 
==SejarahSajarah lan Dèfinsidhéfinsi==
Asal muasalAsalé istilah ''Trojan Horse'' saka negara [[Yunani]], ing ngendi kaceritakakékacritakaké para pejuangpejuwang umpetan ing sajroning [[Jaran Trojan]] kang digawé saka kayu kang gedhé banget.<ref name="internet2" /> Wong kabèh mau banjur mentumetu saka Jaran Trojan kasebut sakwisè dikira lunga saka daérahdhaérah kasebut banjur nyerang targèt–targèt kang wis ditentokakéditemtokaké.<ref name="internet2">[http://www.elitha-eri.net/2007/12/14/sejarah-dan-definisi-trojan], KaunduhKaundhuh 18/10/12.</ref> Banjur para pejuangpejuwang iku mènèhi dalan marang para pejuangpejuwang liya kang arep nyerang.
Trojan digolongaké ing jenis [[malware]] yaiku ''automated-program'' utawa program kang isabisa urip déwédhéwé.<ref name="internet2" /> Trojan uga dianggep [[destruktif]], anamung waé dèwèkédhèwèké ora kaya virus kang nyebar, ananging bakal didetèksididhetèksi minangka virus.<ref name="internet2" />
 
==Fungsi==
*Trojan arupa piranti (''[[tool]]'') kang isabisa digunakaké kanggo monitori (''[[monitoring]]'') mesin liya.<ref name="internet3" /> IsaBisa diartèkaké trojan minangka kaméra kang tersembunyikasingitaké kang dipanggonaké ing komputer targèt.<ref name="internet3">[http://www.elitha-eri.net/2007/12/14/sejarah-dan-definisi-trojan], KaunduhKaundhuh 17/10/12.</ref>
*Trojan béda karo piranti hack (''[[hacking tools]]''), amung minangka pelengkappalengkap sajroning langkah hacking.<ref name="internet3" />
 
==Jenisé Trojantrojan==
*Trojan Remote Access
*Trojan Pengirim Password
*Software Detection Killers.<ref name="internet4"/>
 
==Cara Ngatasingatasi Bahayabebaya Trojantrojan==
*Task List
PandektèsianePandhektèsiané kantikanthi ndeleng daptardhaptar program kang lagi mlaku ing [[task list]]. Daptar isabisa ditampilaké kantikanthi mijèt tombol '''CTRL + ALT + DEL''' utawa klik kanantengen ing [[toolbar]] banjur klik [[task manager]]. Sakliyané isabisa ngertèni program kang lagi mlaku, panggunapanganggo uga isabisa ngendegngendheg salah sijiné program kang dianggep anèh lan nyuriganinyubriyani. Ananging pira-pira trojan tetep ngumpet saka daptardhaptar task list iki. SahinggaSaéngga kanggo ngertèni sacara lengkapjangkep program kang lagi mlaku sacara sekabèhané perlu dibukak [[System Information Utility]]([[msinfo32.exe]]). kang manggon ana ing: '''C:\Program files\common files\microsoft shared\msinfo'''. Tool iki isabisa ndeleng kabèh prosèsé iku kang lagi mlaku, isabisa iku kang ngumpet saka task list utawa ora. Anata kang perlu diperiksadipriksa yaiku [[path]], jeneng file, properti file lan mlakunmlakuné file ([[exe]] sarta [[file]]).<ref name="internet4">[http://dunovteck.wordpress.com/2009/10/22/trojan-horse/trojan-horse], (KaunduhKaundhuh 30/10/12).</ref>
 
*Netstat
Kabèh trojan mbutuhaké [[komunikas]]. Yèn dèwèkédhèwèké ora nglakokaké komunikasi berartitegesé tujuanétujuwané muspra. Iki salah sijiné kelemahankalemahan kang utama saka trojan, kantikanthi komunikasi beratitegesé dèwèkÉdhèwèké ninggalaké bekastlipak kang saksabanjuré banjurébisa isa ditelusuriditlusuri. PerintahPréntah Nestat fungsiné mbukak konèksi marang lan saka komputer wong liya. Yèn perintahpréntah iki dilakokaké mangkamula bakal ngetokaké [[IP address]] saka komputer kasebut lan komputer kang konèk karo dèwèkédhèwèké. Yén ditemokaké ''IP address'' kang ora dikenalditepungi mangkabanjur perlu diselidikidislidhiki.<ref name="internet4"/>
 
==Cara Nyegahnyegah Trojantrojan==
Trojan nyusup ing komputer korban, pastèknapesthèkna masang [[antivirus]] kang kerep dianyaraké utawa di-''update'', ngaktifaké [[Firewallfirewall]] isabisa iku saka gawanan windows utawa saka njaba. Ngati-ati yèn komputer ana sing anèh utawa ora kaya biasané. IndariÈndhani panganggoan [[softwarepiranti alus ilegal]] amerga kerep tanpa disadaridisadhari softwarepiranti alus kasebut ngandutngandhut trojan. Yèn ngedownloadngundhuh piranti alus, softwarenjupuka saka situs-situs kang bener-bener isabisa dipercaya.<ref name="internet4"/>
 
== Cathetan Sikilsikil ==
{{reflist}}
 
== DelengDelengen uga ==
 
* [[Virus komputer]]
* [[Worm]]
8.252

besutan