Spyware: Béda antara owahan

75 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo
c (Bot: Migrating 46 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q14644 (translate me))
c (-{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}, typo)
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:spyware.jpg|thumb|250px|spyware]]
'''Spyware''' yaiku program kang kainstal ing sajroning sistem komputer, lan mampubisa ngumpilaké pira-pira informasi kang diduwèni ''[[user]]'' banjur ngirimaké informasi kasebut maringmarang lokasi katentu. Kabèh mau dilakokaké tanpa dingertèni panganggo utawa ''user''. Ing internèt biasanébiyasané kasebut [[spybot]] utawa [[tracking-software]].<ref name="internet1">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], KaunduhKaundhuh 16/10/12.</ref> Béda karo [[virus]] utawa [[worm]] kang ngrusak kinerja salah sijiné aplikasi, spyware justru ngawasi aktivitas komputer lan ngrimaké marang pihak kaping telu.<ref name="internet2">[http://keamananinternet.tripod.com/pengertian-definisi-spyware.html], KaunduhKaundhuh 18/10/12.</ref> Virus biasanébiyasané digawé namungmung kanggo iseng utawa mbuktèkaké kepinterankapinteran salah sijiné wong.<ref name="internet2" /> Ananging yèn spyware sengaja digawé kanggo kepentingankapentingan [[komersil]] utawa [[kriminal]].<ref name="internet2" /> Sakliyané iku spyware ora ''mereplikasi''ngréplikasi dhèwèké dèwdkédhéwé kayadéné virus.<ref name="internet2" /> BiasanéBiyasané spyware ngaksesngaksès salah sijiné systemsistem léwatlumantar [[iklan]] ''pop-up'' ing [[internetinternèt]], [[emaillayang èlèktronik]] lan situs internèt kantentukatentu.<ref name="internet2" /> Nganti saiki serangan spyware anamungmung nyerang systemsistem [[Microsoft Windows]].<ref name="internet2" /> Sistem operasioprasi liya kayata [[MacOS X]] utawa [[Linuk]] durung katemokaké kaserang spyware.<ref name="internet2" />
 
== Sipat Spywarespyware ==
# Spyware angèl didetèksididhetèksi, biasanébiyasané bebarengan karo userpanganggo (Pengguna) nge-[[download]]ngundhuh salah sijiné program ''[[freeware]]'' utawa ''[[shareware]]''.<ref name="internet3">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], KaunduhKaundhuh 18/10/12.</ref>
#Spyware ngumpulakénglumpukaké [[informasi]] pentingwigati duwénéduwèkané userpanganggo, lan ngirimkakéngirimaké marang panggonan liya.<ref name="internet3"/>
#Informasi kang dikumpulakédiklumpukaké lan dikirimaké déning spyware ora isabisa dokontrol déning userpanganggo.<ref name="internet3"/>
#Spyware isabisa indaèndha saka systemsistem ''security''kaamanan kang sederhanaprasaja, sahinggosaéngga ora kedetèksikedhetèksi.<ref name="internet3"/>
# Spyware uga seringasring ngakibataké rusaké ing dokumèndhokumèn duwénéduwèkané [[user]]panganggo.<ref name="internet3"/> Senajan biasanébiyasané ngrubahngowahi pira-pira [[sistem file system]] windows.<ref name="internet3"/>
#Spiware ora ''nduplikasi''ndhuplikasi utawa ''replikasi''réplikasi dèwèkédhèwèké dhéwé.<ref name="internet3"/>
#Ngakibataké midunémudhuné ''performa''kinerja systemsistem.<ref name="internet3"/>
#IsaBisa ngrubahngowahi sètinganpangaturan konèksi internèt utawa paramban (''[[browser]]''), lan ngakibataké aloné konèksi, ngarahaké marang situs katentu.<ref name="internet3"/>
# Masalah gedégedhé saka spyware yaiku angelangèl di hapusdibusak (''uninstal''), senajan biasbisa ananging oaraora isabisa tuntas. Ateges isih ninggalaké sisa [[code]] pelacak ([[tracker code]]) ing sajroning sisitemsistem komputer.<ref name="internet3"/>
 
==Cara Ngenalingenali Spywarespyware kang ana ing Komputerkomputer==
#Ana perubahanowah-owahan pengaturanpangaturan ing ''browser''paramban tanpa dingertèni. TerutamaUtamané pengaturanpangaturan [[start up]]é.<ref name="book1">[Saiful kabir.2011.''Menghapus Virus Secara Manual''.Jakarta:Flasbook], Halaman 21,22,23.</ref> MestinéMesthiné waé pengaturanpangaturan kasebut langsung ditujokaké ing situs katentu kang ana hubunganégegandhèngané karo kepentingankapentingan ''spy'' kasebut.<ref name="book1"/>
#Anané iklan pop-up tanpa dikarepaké ing wektu browsingnjlajah ing situs katentu, padahalpadhahal iklan kasebut ora ana hubunganégegandhèngané karo situs kang dikunjungi.<ref name="book1"/>
#Komputer dadi lèlèt (suwi).<ref name="book1"/> Yèn didelok ing [[Task Manager]] mangkabakal katemokaké status kinerja [[processorprosèsor]] ing [[Ram]] kang ora sakmestinésakmesthiné.<ref name="book1"/>
#Katemokaké program kang aktif kang ora dingerténidingertèni panggunapanganggo komputer.<ref name="book1"/>
 
== PancegahanPanyegahan ==
#AtiNgati-ati sajroning men-[[download]]ngundhuh lan ''instalasi'' salah sijiné softwarepiranti khususéalus kususé kang bébas (''[[free]]'') utawa [[shareware]].<ref name="internet3"/>
#Aja asal njupuk kang ditawarakéditawakaké ing situs internétinternèt.<ref name="internet3"/>
#TelitiTliti anggoné milih [[opsi]] nalika instalasi salah sijiné softwarepiranti alus (Aja asal klik tombol ''next'').<ref name="internet3"/>
#Gunakaké [[antivirus]] utawAutawa [[antispyware]] kanggo ''scaning''mindhai spyware sacara ''teratur'' ing komputer.<ref name="internet3"/>
 
==NglindungiNgreksa Komputerkomputer saka Spywarespyware==
Komputer biasanébiyasané wis nduwèni program antivirus, kayata [[windows]] kang wis nduwèni [[Microsoft Windows Security Center]]. Program antivirus kudu rutin di-[[update]] supaya luwih maksimal nglindungingreksa komputer saka serangan virus. Pilih antivirus kang trep karo kebutuhankabutuhan. Gunakna antivirus gratis utawa kang mbayar. BèdanaBédané yèn antivirus kang mbyarmbayar iku luwih beragammanéka sahinggasaéngga kemampuanané nglindungingreksa komputer saka virus luwih kuwat lan mumpuni ketimbang kang gratis. Program kang mbebayani kanggoné komputer ora mung virus, ananging uga spyware. Spyware isabisa luwih mbebayani saka virus amerga isabisa ngertèni aktifitas panggunapanganggo komputer saben wektu kantikanthi komputeré kasebut.
Bédané antarané spyware lan birus yaiku ing cara panyebarané .Virus sacara mandiri ngeprodusi awaké dhéwé ing saben bagian data ing komputer. Wondéné spyware nyebar minangka [[cookie]] kang ana ing saben pangguna komputer ngakses interent.<ref name="internet5">[http://www.agatossi.com/2012/06/melindungi-komputer-dari-virus-dan.html], (Kaunduh31/10/12).</ref>
 
Bédané antarané spyware lan birusvirus yaiku ing cara panyebarané . Virus sacara mandirimandhiri ngeprodusimrodhuksi awaké dhéwé ing saben bagianbagéyan data ing komputer. Wondéné spyware nyebar minangka [[cookie]] kang ana ing saben panggunapanganggo komputer ngakseskang ngaksès interentinternèt.<ref name="internet5">[http://www.agatossi.com/2012/06/melindungi-komputer-dari-virus-dan.html], (Kaunduh31Kaundhuh 31/10/12).</ref>
Cara paling ampuh nglindungi komputer saka spywAre yaiku terus nambah pangertènan babagan perkembangan virus lan antivirus. Kanggoné pangguna komputer penting banget supaya ngertèni perkembangan informasi kang anyar kususé babagan kepriyé nglindungi komputer saka virus lan informasi babagAn jenis-jenis virus kang isa mbebayani kanggoné komputer.<ref name="internet5"/>
 
Cara paling ampuh nglindungingreksa komputer saka spywArespyware yaiku terus nambah pangertènan babagan perkembangan virus lan antivirus. Kanggoné panggunapanganggo komputer pentingwigati banget supaya ngertèni perkembangan informasi kang anyar kususé babagan kepriyé nglindungingreksa komputer saka virus lan informasi babagAnbabagan jenis-jenis virus kang isabisa mbebayani kanggoné komputer.<ref name="internet5"/>
==Catetan sikil==
{{reflist}}
 
==CatetanCathetan sikil==
{{reflist}}
 
 
8.252

besutan