Kali: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q4022 (translate me))
== Wigatinipun Lèpèn ==
Lèpèn, sampun dipunginakaken déning manungsa wiwit lairipun jaman peradhapan, minangka sumber toya, sumber pakan, kanggé transport, minangka rintangan pertahanan, sumber tenaga kanggé nggesangaken mesin-mesin lan kanggé mbucal sampah.
Salami éwon taunan lèpèn sampun dipun ginaaken minangka sarana [[navigasi]]. Navigasi lèpèn dados sarana [[transport]] ingkang paling mirah lan taksih kathah dipun anggé wonten ing lèpèn ageng donya, kados [[Ganges River|Lèpèn Gangga]], [[Nile|Lèpèn Nil]], [[Mississippi River|Lèpèn Mississippi]], lan [[River Indus|Lèpèn Indus]].
Wonten ing nagari ingkang nggadhahi kathah wana kados [[Scandinavia|Skandinavia]] lan [[Canada|Kanada]], [[lumberjack|blandhong kajeng]] migunakaken lèpèn kanggé transport kajeng kanthi milèkaken kajeng saking wana dhumateng panggénan penampungan kajeng kanggé prosès salajengipun.
Makaten ugi, lèpèn sampun dados sumber pakan wiwit jaman pra sajarah. Sanèsipun minangka sumber [[fish|mina (iwak)]], lèpèn sacara mboten langsung ugi mbiyantu tuwuhing tetandhuran kanthi nyedhiaaken toya. Lèpèn mujudaken [[food chain|ranté pakan]] ingkang lumintu. Lèpèn ugi dados sumber toya, pramila mboten nggumunaken yèn kathah kitha ing donya ingkang dumunung wonten ing sisi lèpèn.
[[Gambar:Hanami party, sakura and koi nobori.jpg|left|thumb|Sisi lèpèn ing Jepang ingkang kanggé aréna rékréasi lan pésta]]
Watu lan krikil ingkang dipun kasilaken lan dipun ilèkaken déning lèpèn minangka bahan konstruksi wangunan. Ing genersi sapunika, kaéndahan lèpèn lan habitat ing sakubengipun kathah ingkang dipun dadosaken obyèk [[turisme]].
Lèpèn ingkang mili wonten ing tlatah pegunungan, nggadhahi [[jeram]] ingkang ilènipun cepet, kanthi toya ingkang bening, kadhangkawis ugi nggadhahi [[waterfall|grojogan]]. [[Jeram]] ugi asring dipun dadosaken wahana rekreasi. Lèpèn ingkang milinipun cepet lan grojogan asring dipun pigunaaken minangka sumber energi, arupi [[watermill|roda toya]] lan [[hydroelectric plant|pabrik listrik hidro]].
[[Gambar:Amazon near Manaus.jpg|thumb|The [[Amazon River]] near [[Manaus]] in [[Brazil]].]]
 
Banjir inggih punika kadadean klelebing daratan amargi [[toya]]. Banjir menika wonten menawi toya ngleleb daratan ingkang padatanipun garing. Banjir umumipun disebabaken amargi lepen ingkang ngluap ing sekitaripun akibat saking curah jawah ingkang dhuwur.
[[Flood|Banjir]] dados bagéan alami wonten ing siklus lèpèn. Mayoritas [[érosi]] ing badan lèpèn lan tlatah lubèranipun kadadosan salami banjir. Ewosemanten, manungsa nyegah banjir alamiah wau kanthi ndamel tembok ing pèrèng lan nglempengaken ilènipun toya lèpèn, ingkang lajeng murugaken garingipun tlatah ingkang sejatosipun sacara alamiah kedah teles.
[[Gambar:RiverMeanderingCourse.jpg|right|]]