Sangkakala: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Migrating 8 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2479786 (translate me))
[[Gambar:Carved Conch.jpg|right|thumb|Tuladha sangkakala saka [[India]].]]
'''Sangkakala''' utawa '''sangka''' iku salah siji piranti musik kang anggone nggunakake kanthi cara disebul kang kagawe saka omah [[kerang]].<ref>[http://pusatbahasa.diknas.go.id/kbbi/index.php Definisi sangkakala dalam KBBI]</ref> Piranti iki diarani sangkakala amarga piranti iki jaman biyen diarani sangka lan disebul kanthi wektu kang wis diatur, mula diarani sangkakala. Jaman biyen sangkakala digunakake kanggo kapnetingankapentingan tartemtu, kayata arep menehi wara-wara, miwiti perang, nglumpukake prajurit, lan kagunan liyane.<ref>[http://www.ccg.org/indonesian/s/p047.html Shofar dan Sangkakala Perak]</ref><ref>[http://gptkk.org/berita_ibadah-pendalaman-alkitab-surabaya,-09-maret-2009-(sore).html terdengar tiupan sangkakala yang dasyat bunyinya untuk mengumpulkan orang-orang pilihan.]</ref>
 
== Sangkakala miturut agama ==
=== Hindu ===
Ing [[agama Hindhu]], sangkakala iku dadi pralambang [[kamakmuran]]. Mula saka iku, sangkakala disebul nalika perang utawa nalika ana upacara kaagamaan, kayata ''Puja''. Ana cathetan kang nyebutake yen sangkakala iku digunakake nalika perang ana ing sastra [[Hindu Kuna]] kang diarani [[Mahabharata]]. Saliyane iku sangkakala uga dadi piranti [[dewa]]-[[dewi]] tartemtu, kayata [[Wisnu]], [[Laksmi]], utawa [[Ganesa]].
 
=== Islam ===