Idul Fitri: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Migrating 69 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q464458 (translate me))
|date2012 = 18 Agustus
}}
'''Idul Fitri''' ([[Basa Arab]]:''' عيد الفطر''' ''‘Īdu l-Fiṭr'') iku [[dina riyaya]] umat [[Islam]] saben tanggal 1 [[Syawal]] jroning penanggalan [[Hijriyah]]. Idul Fitri dirayakaké sawisé umat Islam nglakoni [[pasa]] sesasi ing sasi [[Ramadan]]. Amarga cara netepaké tanggal 1 [[Syawal]] sing didhasaraké marang mubengé [[rembulan]] marang [[bumi]] kasebut, mula Idul Fitri utawa [[Dina Riyaya]] ora padha tanggal lan sasiné saben [[taun]] yèn dideleng saka [[kalèndher]] [[Masèhi]]. Cara nemtokaké tanggal 1 [[Syawal]] uga béda-béda, saéngga bisa ana sebagéyan umat Islam sing mahargya ing tanggal [[Masehi]] sing béda. Ing Indonésia, [[pamaréntah]] minangka sing kawogan nemtokaké tanggal 1 Syawal saben ngadhepi wektuné nganakaké pasamuan sing diarani [[sidang isbat]], Sidhang mau dirawuhi déning para pejabat saka [[Kamentrian Agama Republik Indonésia|Kamentrian Agama]], [[Majelis Ulama Indonésia]], wakil-wakil saka organisasi massa Islam, lan para wakil [[negara]] sahabat.
 
Ing tanggal 1 [[Syawal]], umat [[Islam]] kumpul wayah ésuk lan ngayahi [[Shalat Ied]] bebarengan ing [[masjid|masjid-masjid]], utawa ing lapangan yèn kahanan ora [[udan]]. Béda karo ritual [[Shalat Iedul Adha]] sing kudu [[pasa]] dhisik nalika budhal menyang papan panggonan shalat, jroning shalat Ied iki malah disunnahaké sarapan dhisik sadurungé mangkat .
Idul Fitri nandhani pungkasan dina [[pasa]] [[Ramadhan]].
 
Shalat Idul Fitri biasané dianakaké ing [[lapangan]]. Déné hukum Shalat Idul Fitri yaiku [[sunnah mu'akkad]]. Sadurungé shalat, kaum muslimin ngumandhangaké [[takbir]].
 
Takbir dikumandangaké sawisé teka sasi Syawal. Saliyané ngayahi Shalat Sunnah Idul Fitri, kaum muslimin uga diwajibaké bayar [[Zakat|zakat fitrah]]<ref>Weigers, Gerard."Ibadat". ''Encyclopedia of Islam and the Muslim world'', kaca. 327</ref><ref>Gaffney, Patrick D. "Khutba." ''Encyclopedia of Islam and the Muslim World''. kaca. 394.</ref> sing akèhé saben wong 2,7 kilogram bahan panganan pokok. Tujuan sakai zakat fitrah iki kanggo andum kabegjan marang para fakir miskin. Sawisé shalat disunnahaké midhangetaken kutbah sing diterusaké maca donga. Sawisé rampung, kaum muslimin banjur padha salaman silih apura siji lan sijiné. Kadhangkala ana sing diterusaké ngayahi [[ziarah kubur]].<ref name = Ritual>Wiegers, Gerard. "Ritual". ''Encyclopedia of Islam and the Muslim world'', kaca. 600</ref>