Istana Merdeka: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Het paleis van de gouverneur- generaal op het Koningsplein in Batavia TMnr 3728-795.jpg|thumb|300px|Litografi istana Rijswijk ing taun [[1880]]-an]]
'''Istana Merdéka''' yaiku papan resmi panggénan lan kantor [[PresidhénPresiden Indonesia]] kang dumunung ing sakompleks karo '''[[Istana Negara]]''' lan '''[[Bina Graha]]'''. Istana Merdéka madhep [[Monumen Nasional (Monas)|Taman Monumen Nasional (Monas)]] Jalan Medan Merdeka Utara, [[Jakarta]].
 
Istana kang ambaneambané 2.400 m² dibangun nalika jaman pamrintahan Gubernur Jenderal J.W. van Lansberge taun [[1873]] ing kaveling kang isih sapanggonan karo [[Istana Rijswijk]]. Ing pisanan, Istana MerdekaMerdéka ajejuluk '''Istana Gambir'''. Istana kang diarsiteki deningdéning Drossaers ing wiwitan jaman pemerintahanpamrintahan Republik Indonesia (RI) tau dadi saksi sajarah penandatanganan naskah pengakuan kedaulatan Republik Indonesia Serikat (RIS) deningdéning Pemerintah [[Walanda]] tanggal [[27 Desember]] [[1949]]. Nalika kuwi RI diwakili deningdéning [[Hamengkubuwana IX|Sri Sultan Hamengkubuwono IX]], denedéné kraton Walanda diwakili [[A.H.J. Lovink]], wakil tinggi mahkota Walanda ing Indonesia.
 
Nalika upacara kang ''mengharukan'' kuwi, gendera Walanda dimudhunake lan gendera Indonesia diunggahake mendhuwur. Atusan ewu wong ngebaki lapangan lan andha-andha gedung Istana kanthi meneng kaya patung banjur mbrambang nalika gendera Abang Putih diunggahake. Nanging, nalika gendera Abang Putih wis tekan dhuwur, kabeh wong padha bungah, banjur keprungu swara: Merdeka! Merdeka! Wiwit kuwi Istana Gambir dijenengi Istana Merdeka.
4.487

besutan