Istana Merdeka: Béda antara owahan

9 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Istana kang ambané 2.400 m² dibangun nalika jaman pamrintahan Gubernur Jenderal J.W. van Lansberge taun [[1873]] ing kaveling kang isih sapanggonan karo [[Istana Rijswijk]]. Ing pisanan, Istana Merdéka ajejuluk '''Istana Gambir'''. Istana kang diarsiteki déning Drossaers ing wiwitan jaman pamrintahan Republik Indonesia (RI) tau dadi saksi sajarah penandatanganan naskah pengakuan kedaulatan Republik Indonesia Serikat (RIS) déning Pemerintah [[Walanda]] tanggal [[27 Desember]] [[1949]]. Nalika kuwi RI diwakili déning [[Hamengkubuwana IX|Sri Sultan Hamengkubuwono IX]], déné kraton Walanda diwakili [[A.H.J. Lovink]], wakil tinggi mahkota Walanda ing Indonesia.
 
Nalika upacara kang ''mengharukan'' kuwi, genderagéndera Walanda dimudhunakedimudhunaké lan genderagendéra IndonesiaIndonésia diunggahakediunggahaké mendhuwur. Atusan ewu wong ngebaki lapangan lan andha-andha gedunggedhung Istana kanthi meneng kaya patung banjur mbrambang nalika genderagendéra Abang Putih diunggahakediunggahaké. Nanging, nalika genderagendéra Abang Putih wis tekan dhuwur, kabeh wong padha bungah, banjur keprungu swara: Merdeka! Merdeka! Wiwit kuwi Istana Gambir dijenengi Istana Merdeka.
 
Sedina sawise pengakuan kedaulatan dening kraton [[Walanda]], tanggal [[28 Desember]] [[1949]] Presiden [[Soekarno]] sakeluarga teka saka [[Yogyakarta]] lan kaping pisanan kuwi manggoni Istana Merdeka. Merdeka. Pengetan Dina Proklamasi Kamardhikan Indonesia [[17 Agustus]] ing Istana Merdeka kaping pisanan dianakake ing taun [[1950]]. Saliyane Presiden Sukarno, kang manggoni Istana iki yaiku Presiden [[Abdurrahman Wahid]] lan Presiden [[Susilo Bambang Yudhoyono]].
4.487

besutan