Basa Jawa Suriname: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q13091965 (translate me))
</div>
 
'''Basa Jawa Suriname''' iku sawijining ragam utawa dhialèk basa Jawa sing dipituturaké ing Suriname lan déning komunitas Jawa Suriname ing [[Walanda]]. Cacahé panutur kurang luwih ana 65.000 jiwa ing Suriname lan 30.000 jiwa ing Walanda<ref>Vruggink (2001:xxi)</ref>. Wong Jawa Suriname iki katurunané kuli kontrakan sing dirodi saka [[Tanah Jawa]] lan saindhengé.
 
==Sangkan Paran==
Ing pungkasané abad kaping 19, pamaréntah Walanda sing nduwèni jajahan ing Suriname, [[Amerika Kidul]] merlokaké kuli-kuli kanggo nyambut gawé ing perkebunan-perkebunan. Sadurungé, pagawéyan iki dilakoni déning para abdi utawa budhak-budhak négro sing asalé saka [[Afrika]]. Nanging sawisé pabudhakan dijabel ing tengahing abad kaping 19, wong-wong négro sing diarani wong Kréol Suriname iki padha ninggali perkebunan lan marani kutha-kutha ing Suriname. Kanggo ngganti para kuli perkebunan, wong Walanda njaluk tulung wong Inggris. Suriname iku naté dadi jajahané Britania Raya. Kapisan wong-wong Cina padha ditekakaké. Wong Inggris banjur nekakaké kuli-kuli kontrakan saka India. Nanging wong Walanda pungkasané wedi karo wong Inggris lan ora gelem gumantung karo wong Inggris manèh.
 
Banjur pamaréntah Walanda nyoba nggantèni utawa nambahi wong-wong India iki sing diarani wong Hindhustan Suriname karo wong-wong saka koloniné Hindhia-Walanda; yaiku wong-wong Jawa. Wong-wong Jawa iki kapisané dijupuk mawa sistèm razzia lan dipeksa dikapalaké menyang Suriname. Nanging pungkasané diwènèhi kontrak sing kudu ditèken, senadyan sajatiné wong-wong sing biasané para tani lan buruh kasar iku tuna aksara.