Sutra: Béda antara owahan

2.954 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
c
Suntingan 80.244.241.11 (dhiskusi) dipunwangsulaken dhateng ing vèrsi pungkasan déning Riley Huntley
(rem bastardization of chinese and impostor of "Indogermanische Ursprache")
c (Suntingan 80.244.241.11 (dhiskusi) dipunwangsulaken dhateng ing vèrsi pungkasan déning Riley Huntley)
[[Gambar:Meyers b14 s0826a.jpg|thumb|150px|left|Patang jinis ngengat sutra ternakan sing wigati.]]
[[File:Khotan-mercado-d53.jpg|thumb|right|200px|Wong bakul kain sutra ing [[Khotan]].]]
[[Gambar:Chiny Shuzhou tkalnia jedwabiu 07.JPG|thumb|200px|right|Pamintalan bolah sutra saka kepompong uler sutra.]]
'''Sutra''' arupa [[serat]] [[protein]] alami sing bisa di[[tenun]] dadi [[tèkstil]]. Jinis sutra sing paling umum yaiku sutra saka [[kepompong]] sing diasilaké [[larva]] [[uler sutra]] [[murbei]] (''Bombyx mori'') sing diternak (paternakan uler iku diarani serikultur). Sutra duwé tèkstur mulus, lembut, nanging tidak licin. Rupa meling-meling sing dadi daya tarik sutra asalé saka struktur kaya [[prisma (optik)|prisma]] segi tiga jroning serat kasebut sing gawé kain sutra bisa mbiasaké [[cahya]] saka manéka [[pojok]].
 
"Sutra liar" diasilaké déning [[uler]] saliyané uler sutra murbei lan bisa uga diolah. Manéka sutra liar ditepungi lan digunakaké ing [[Cina]], [[Asia Kidul]], lan [[Éropah]] wiwit biyèn, nanging skala prodhuksiné mesthi adoh luwih cilik tinimbang sutra ternakan. Sutra liar béda saka sutra ternakan saka sisih werna lan tèkstur, sarta kepompong liar sing diklumpukaké biasané wis dirusak déning ngengat sing metu sadurungé kepompong mau dijupuk, saéngga [[bolah]] sutra sing mbentuk kepompong kuwi wis pedhot dadi cendhak. Uler sutra ternakan dipatèni kanthi diclup menyang [[banyu]] umub sadurungé metuné ngengat diwasa, utawa dicoblos nganggo dom, saéngga kabèh kepompong bisa diurai dadi sahelai bolah sing ora pedhot. Iki marakaké sutra bisa ditenun dadi kain sing luwih kuwat. Sutra liar biasané uga luwih angèl diclup werna tinimbang sutra ternakan.
 
Sutra uga diasilaké déning sapérangan jinis [[srangga]] liya, nanging mung jinis sutra saka uler sutra sing digunakaké kanggo gawé tèkstil. Tau uga dilakokaké kajiyan tumrap sutra-sutra liya sing ngétokaké prabédan saka aspèk [[molekul]]. Sutra diasilaké utamané déning [[larva]] srangga sing ngalami [[metamorfosis]] jangkep, nanging uga diasilaké déning sapérangan srangga diwasa kayadéné ''[[Embioptera]]''. Prodhuksi sutra uga kerep ditemoni khususé ing srangga ordo [[hymenoptera]] ([[lebah]], [[tabuhan]], lan [[semut]]), lan sok-sok digunakaké kanggo gawé susuh. Jinis-jinis [[arthropoda]] sing liya uga ngasilaké sutra, utamané [[arachnida]] kayadéné [[laba-laba]].
 
== Pranala njaba ==
{{Wiktionary}}
{{Commonscat|Silk}}
* {{en}}[http://www.perantara.asia/22-batik Bathik Sutra Indonésia]
* {{en}}[http://silk-scarf.blogspot.com Slèndhang Sutra]
* {{en}}[http://www.wormspit.com Paternakan ulet sutra (kanthi foto-foto)]
* {{en}}[http://www.geospace.co.uk/silk/worldsilk.html Péta perdagangan global sutra]
* {{en}}[http://www.jiljilsilks.com/store/pages/Silk-Book.html Prodhuksi sutra mentah lan penenunan sutra]
 
[[Kategori:Sutra| ]]
[[Kategori:Serat]]
[[Kategori:Kain tenunan]]
 
{{Link FA|hu}}
98

besutan