Mumi: Béda antara owahan

77 bèt wis dibusak ,  7 taun kepungkur
c
{{inuse|10 Oktober 2011}}
 
[[Gambar:Momias del Llullaillaco en Salta (Argentina).jpg|thumb|240px|Mumi.]]
[[Gambar:Mummy in Vatican Museums.jpg|thumb|240px|Mumi [[Yunani]] kang ana ing [[Vatican Museums]].]]
'''Mumi''' iku [[mayit]] kang diawetaké, amarga kanggo njaga saka [[dekomposisi]] déning cara alami utawa gawéyan, mula wujud asliné isih bisa kajaga. <ref name="mu">{{en icon}}[http://dictionary.reference.com/browse/mummy dictionary.reference.com] Mummy (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)</ref>Kaya mangkéné iki bisa dilakoni kanthi cara nyèlèhaké mayit iku ing panggonan kang garing banget utawa panggonan kang atis banget, utawa panggonan kang ora ana kadhar [[oksigen|oksigene]], utawa tanpa migunakake bahan [[kimia]]. Mumi kang paling misuwur iku mumi kang dibalsam kanthi ancas pangawetan tartamtu, utamane ing [[Mesir]] kuno. Wong Mesir mitayani yen awak iku panggonan [[Ka]], wong kang penting banget sajroning urip panguripane. Ing [[Cina]], wis ditemokake [[peti]] mati [[sipres]] kang kelem kanthi migunakake tanduran obat-obatan. Mumi kang wujude amarga kadadeyan alami, kayadene ing panggonan kang atis banget (''Ötzi'' (menungsa [[es]]), ''asam'' (manungsa Tollund)) utawa kegaringen kayadéné kang akahé tinomekaké ing pirang-pirang panggonan ing donya. Pirang-pirang mumi kang bisa kaawet kanthi apik sajroning kahanan kang alami wiwit periode Inca ing [[Peru]].
3.037

besutan