Tribhuwana Wijayatunggadewi: Béda antara owahan

34 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
 
== Pemerintahan Tribhuwana ==
Miturut kitab [[NegarakretagamaNegarakertagama]], Tribhuwana munggah takhta merga diprintahdiprèntah ibuneibuné, ([[Gayatri]]) taun [[1329]] nggantikakenggantikaké Jayanagara kang wis sedaséda taun 1328. Nalika Gayatri sedaséda taun [[1350]], pamrintahan Tribhuwana uga bubar.
 
[[Pawarta]] kuwi menehimènèhi kesan yenyén Tribhuwana munggah takhta merga makili Gayatri. Senajan Gayatri mung putri ragil Kertanagara, nanging dhewekedhéwéké siji-sijinesijiné kang isih urip ing sakupengesakupengé bojo-bojonebojoné [[Raden Wijaya]] mula Tribhuwana entuk warisan takhta Jayanagara kang sedaséda tanpa duweduwé keturunan. Nanging nalika kuwi Gayatri wis dadi [[pendeta]] [[Buddha]], mula pamrintahanepamrintahané diwakili deningdéning putrineputriné, yaiku Tribhuwana Tunggadewi.
 
Miturut kitab Negarakretagama, Tribhuwana mrintah didhampingi bojonebojoné, Kertawardhana. Ing taun [[1331]] Tribhuwana bisa numpas pemberontakan dhaerahdhaérah Sadeng lan Keta. Miturut kitab Pararaton ana persaingan antaraneantarané [[Gajah Mada]] lan Ra Kembar nalika ngrebutakengrebutaké posisi panglima penumpasan Sadeng. Banjur, Tribhuwana budhal dhewedhéwé dadi panglima anggoneanggoné nyerang Sadeng, dikancani sepupunesepupuné, [[Adityawarman]].
 
Prastawa penting sabanjuresabanjuré sajroning kitab [[Pararaton]] yaiku Sumpah Palapa kang dituturakedituturaké Gajah Mada nalika dilantik dadi ''rakryan patih Majapahit'' taun [[1334]]. Gajah Mada gawegawé sumpah ora bakal mangan enakénak (rempah-rempah) sadurungesadurungé bisa naklukakenaklukaké kepulowan [[Nuswantara]] ing sangisoresangisoré [[Majapahit]].
 
== Akhir Hayat Tribhuwana ==
4.487

besutan