Wong Banjar: Béda antara owahan

709 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
}}
 
'''Wong Banjar''' utawa '''Sukubangsa Banjar''' <ref>[http://www.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=10658&rog3=ID Banjar of Indonesia]</ref> iku [[suku bangsa]] sing manggon sapérangan gedhé [[wilayah]] [[Provinsi]] [[Kalimantan Kidul]], lan wiwit abad kaping-17 wiwit manggon ing sebagéyan [[Kalimantan Tengah]] lan sebagéyan [[Kalimantan Wétan]] utamané [[kawasan]] datarandhataran lan bagéyan hilir saka Daerah ilèn Kali (DAS) ing wilayah kasebut.
 
=== Gegaman Tradisional ===
Adhedhasar asil wawancara langsung karo wong kang tau gunakake, gaman tradisional suku banjar kang padhatan digunakake saben dina ing antarane:
*1. Serapang
Serapang yaiku tombak mawa mata lima. Patang mata mekar kayata cakar elang kanthi bait pengait ing saben pucuke. Siji mata maneh ana ing tengahing bait, kang sinebut “besi lapar” kang dipercaya bisa ngrubuhake wong kang duweni elmu kebal.
*2. Tiruk
Tiruk yaiku tombak dawa lurus tanpa bait digunakake kanggo golek iwak gabus lan toman ing kali.
*3. Pangambangan
Pangambangan yaiku tombak lurus mawa mata siki kanthi bait ing sakloron sisine.
*4. Duha
Duha yaiku lading mata loro ingkang biyasa digunakake kangge bedhag babi.
 
== Populasi suku Banjar ==
Suku Banjar merupakanminangka suku keka-8 terbanyakpaling akeh ing Indonésia
MenurutMiturut sensus BPS tahuntaun 2000 populasi suku Banjar diperkirakankira-kira sebagai berikutsemene:
* 2.271.586 ing Provinsi [[Kalimantan Kidul]] 76,34%
* 435.758 ing Provinsi [[Kalimantan Tengah]] 24,20%
* 1.726 ing Provinsi [[Nanggroe Aceh Darussalam]] 0,1%
* 921 ing Provinsi [[Sumatra Kidul]]
* lan sapanunggalane.
* dan lain-lain
 
MenurutMiturut situs "Joshua Project" jumlahcacahing suku Banjar adalahana
* 3.207.000 ing [[Indonésia]]
* 1.238.000 ing [[Malaysia]]