Wong Banjar: Béda antara owahan

2.006 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
 
'''Wong Banjar''' utawa '''Sukubangsa Banjar''' <ref>[http://www.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=10658&rog3=ID Banjar of Indonesia]</ref> iku [[suku bangsa]] sing manggon sapérangan gedhé [[wilayah]] [[Provinsi]] [[Kalimantan Kidul]], lan wiwit abad kaping-17 wiwit manggon ing sebagéyan [[Kalimantan Tengah]] lan sebagéyan [[Kalimantan Wétan]] utamané [[kawasan]] dhataran lan bagéyan hilir saka Daerah ilèn Kali (DAS) ing wilayah kasebut.
 
== Sistem paseduluran ==
{| style="text-align:center; float:left;"
|Waring
|-
|↑
|-
|Sanggah
|-
|↑
|-
|Datu
|-
|↑
|-
|Kai (simbah kakung) + Nini (simbah putri)
|-
|↑
|-
|Abah (bapak) + Uma (ibu)
|-
|↑
|-
|Kakak < ULUN > Ading
|-
|↓
|-
|Anak
|-
|↓
|-
|Cucu
|-
|↓
|-
|Buyut
|-
|↓
|-
|Intah/Muning
|}
Kaya sistem paseduluran umume, masarakat Banjar ngenali istilah-istilah tartemtu minangka panyelukan sajroning kulawarga. Skema mau punjere saka ULUN minangka panyebute.
 
ULUN uga ana celukan kanggo sedulur saka bapak lan ibu. sedulur paling tuwa sinebut ''Julak'', sedulur kaping pindho sinebut ''Gulu'', sedulur candhake sinebut ''Tuha'', sedulur tengah saka bapak lan ibu sinebut ''Angah'', lan liyane sinebut ''Pakacil'' (''paman muda/kecil'') lan ''Makacil'' (''bibi muda/kecil''), dene paling enom sinebut ''Busu''. Yen nyeluk sedulur saka ''kai'' lan ''nini'' padha wae, semana uga kanggo sedulur ''datu''.
 
Saliyane istilah ing dhuwun, uga ana sebutan liyane, yaiku :<br />
{{·}} ''minantu'' (bojo saka anake ULUN)<br />
{{·}} ''pawarangan'' (bapak / ibu saka minantu)<br />
{{·}} ''mintuha'' (bapak / ibu saka bojone ULUN)<br />
{{·}} ''mintuha lambung'' (sedulur mintuha saka ULUN)<br />
{{·}} ''sabungkut'' (wong kang siji Datu karo ULUN)<br />
{{·}} ''mamarina'' (sebutan umum kanggo sedulure bapak/ibu saka ULUN)<br />
{{·}} ''kamanakan'' (anake kakang/adhi saka ULUN)<br />
{{·}} ''sapupu sakali'' (anake mamarina saka ULUN)<br />
{{·}} ''maruai'' (bojo wadon karo bojo wadone seduluran)<br />
{{·}} ''ipar'' (sedulur saka bojo saka ULUN)<br />
{{·}} ''panjulaknya'' (sedulur paling tuwa saka ULUN)<br />
{{·}} ''pambusunya'' (sedulur paling cilik saka ULUN)<br />
{{·}} ''badangsanak'' (sedulur kandhung)
 
Yen ngeluk wong kang seumuran, bisa gunakake ''ikam'', lan uga bisa gunakake tembung ''aku'' kangge nuduhaken awake dhewe. Dhewe kangge ngurmati utawa nyeluk kang luwih tuwa, gunakaken tembung ''pian'', lan tembung ''ulun'' kangge nuduhake awake dhewe.
 
 
=== Gegaman Tradisional ===