Perang Révolusi Amérika Sarékat: Béda antara owahan

19 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
Isi
(Isi)
{{Kotak kampanye Perang Revolusi Amérika Sarékat}}
 
'''Perang Revolusi Amérika Sarékat''' (1775–1783), '''Perang Kamardikan Amérika Sarékat''',<ref>British writers generally favor "American War of Independence", "American Rebellion", or "War of American Independence". See Omohundro Institute of Early American History and Culture, ''Bibliography'' at the [http://revolution.h-net.msu.edu/bib.html Michigan State University] for usage in titles.</ref> utawa gur '''Perang Revolusi''' ing negara [[Amérika Sarékat]], awalé minangka salah sawijining perang antarané Kerajaan [[Britania Raya]] lan [[Amérika Sarékat]] sing lagi ngadek, ananging kanthi alon-alon dadi perang global antarané Britania ing siji bagian lan [[Amérika Sarékat]], [[Perancis]], [[Belanda]], lan [[Spanyol]] ing bagian liyané. Perang iki dimenangaké dening [[Amérika Sarékat]] kanthi kasil sing campur karo kekuatan liyané.
 
Perang iki minangka akibat saka Revolusi Amérika Sarékat. Para kolonis bangkit amarga Undang-Undang Stempel 1765 sing ditemokaké dening Parlemenparlemen [[Britania Raya]] sing dudu konstitusional. Parlemen Britania negasaké menawa panjenengané nduwé hak kanggo nglakokaké pajek kanggo para kolonis. Kolonis ngeklaim menawa amarga panjenengané penduduk Britania, nolak pajek tanpa perwakilan rakyat dianggep ilegal. Kolonis [[Amérika Sarékat]] mbentuk Kongres Kontinental sing dadi siji lan pamarintahan bayangan ing saben-saben koloni, sanadyan ing awalé isih setia karo Raja. Boikoté [[Amérika Sarékat]] karo tèh Britania sing kena pajek nyurung kadadeyané prastawa Pesta Teh Boston [[taun]] 1773, sing minangka rusaké muatan teh kapal Britania. London nanggepiné kanthi mandekaké pamarintahan mandiri ing [[Massachusetts]] lan ndelehné ing ngisor kendali pasukan Britania karo Jenderal Thomas Gage minangka gubernuré. Ing wulan April 1775, Gage mudeng menawa senjata lagi dikumpulaké ing Concord, Massachusetts, lan panjenengané ngirimaké tentara Britania kanggo ngrampas lan ngrusak senjata kuwi mau.<ref>[http://www.winthrop.dk/reports.html Orders from General Thomas Gage to Lieutenant Colonel Smith, 10th Regiment 'Foot Boston, April 18, 1775]</ref> Milisi lokal nglawan para tentara lan tembak-tembakan (ndeleng Paprangan Lexington lan Concord). Sawisé bola bali njaluk karo raja Britania mèlu nimbrung ing parlemen, kabèh keputusan damai mandek nalika Proklamasi Pemberontakan lewat dekrit raja, lan penjenengané nanggepiné nganggo Deklarasi Kamardikan salah sijining bangsa sing didaulat anyar, [[Amérika Sarékat]], ing tanggal 4 Juli 1776. Bangsa Loyalis [[Amérika Sarékat]] nolak Deklarasi iki lan mihak karo Raja; panjenengané diguwak saka kekuasaan ing ngendi-ngendi papan. Upaya [[Amérika Sarékat]] kanggo njembaraké pamberontakan iki tekan Propinsi Quebec lan Florida ananging ora kasil.
 
Kerajaan [[Prancis]], Kerajaan [[Spanyol]], lan [[Belanda]] meneng-meneng mènèhi Aliansi [[Prancis]]-[[Amerika Serikat]] yaiku arupa amunisi lan senjata karo kaum revolusioner diwiwiti [[taun]] 1776. Ing [[Juni]] 1776, [[Amérika Sarékat]] weés kasil ngendalèkaké saben negara bagian kanthi rata, ananging salanjuté Angkatan Laut Kerajaan [[Britania]] nyerang [[New York]] City lan ndadekaké pangkalan utama penjenengané. Perang iki bola-bali ngalami kadadèan buntu. Angkatan Laut kerajaan wés nyerang [[kutha]]-[[kutha]] pesisir liyané ing wektu sedéla, ananging pemberontak ngendalekaké wilayah désa sing dipanggoni 90 persen populasi AS. Strategi Britania gumantung ing mobilisasi milisi Loyalis lan ora naté bisa kadadéyan. Serangan Britania saka [[Kanada]] ing [[taun]] 1777 rampung kanthi kalahe pasukan Britania ing Paprangan Saratoga. Kamenangan [[Amérika Sarékat]] iki nyurung [[Prancis]] mlebu perang kanthi kebukak ing awal 1778, saingga ngimbangaké kekuatan militer ing antarané rong pihak. [[Spanyol]] lan [[Belanda]]—sekutu [[Perancis]]—uga perang karo Britania sasuwené petang [[taun]] salanjuté, ngancem invasi ing [[Britania Raya]] lan nguji kekuatan militeré Britania kanthi kegiyatan kampanye ing [[Eropah]]. Melu-melune Spanyol ing Perang Revolusi Amérika Sarékat ujung-ujungé ing munduré pasukan Britania saka Florida Kulon, saingga ngamanaké wilayah kidul [[Amérika Sarékat]]. Kamenangan mutlak angkatan laut Britania ing Paprangan Saintes nggagalaké rencana [[Perancis]] lan [[Spanyol]] kanggo ngusir Britania saka [[Karibia]], lan upaya gabungan [[Prancis]]-[[Spanyol]] kanggo nduduki pertahanan Britania ing Gibraltar uga rampungé kanthi kalah sing pada.