Jalak: Béda antara owahan

23 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
sithik
c (Bot: Migrating 43 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q185237 (translate me))
(sithik)
}}
 
'''Jalak''' ([[basa Inggris|Ingg.]] ''starling'') yaiku jeneng kulawarga [[manuk ocehocèhan]] saka suku ''Sturnidae''. Manuk kang umumeumumé wujudé (kira-kira 20-25 cm), gagah, nduweninduwèni [[cucuk]] kang kuatkuwat, [[lancip]] lan [[lurus]]. Sikilé dawa padha karo awaké lan manuk iki akehakèh nyusuh ana ing [[wit]] kang bolong.Manuk jalak uga gampang dijinakake , lan asring diingoni ana ing [[kandangkandhang]] utawa ana ing tlatah [[jawa]] asring kasebut kurungan. Manuk saka kaluwarga ''Sturnidae'' bisa ditemuiditemoni ana ing sakubeng tlatah ing [[indonésia]] utamané ana ing [[Pulo]] [[Sumatra]] , [[Jawa]] , lan [[Bali]] . Uga manuk jalak uga kasebar ana ing dhaerah [[kulon]] [[Bangladesh]] , [[Bhutan]] , [[Kamboja]] , [[China]] , [[India]] , [[Laos]] , [[Myanmar]] , [[Nepal]] , [[Pakistan]] , lan [[Thailand]]<ref name="internet1> {{id}} http://alamendah.wordpress.com/2010/10/24/jalak-suren-burung-penjaga-rumah (kaunduh ing tanggal 13/03/2011)</ref>.
 
== Pakan ==
Pakan sakdinasadina-dina akehakèeh mangan sak anané pangganan mulai saka woh-wohan nganti wiji-wijian. Manuk Jalak ana iniing kurungan biasanebiasané dipakani arupa [[poer|voer]], [[woh]] , [[gedanggedhang]], [[kroto]], lan [[anggo-anggo]].
 
== Lanang wedhoké ==
SusahAngèl banget mbèdakakembédakake manuk jalak [[lanang]] lan [[wadon]]. Biasané digolekidigolèki ing bageanpérangan [[kloaka]] lan Jalak lanang ing bageanpérangan kloaka kang métumetu.
[[Gambar:Leucopsar rothschildi -captive -two-8a.jpg|thumb|200px|Jalak [[Bali]]]]
== JenisJinis ==
JeniseJinise kira-kira ana 25 jenisjinis jalak lan kulawarganekulawargané kerabat, yaitu [[perling]] lan [[beo]], ing [[Indonésia]].
* [[Jalak surensurèn]] (''Sturnus contra'')
* [[Jalak putih]] (''S. melanopterus'')
* [[Jalak bali]] (''Leucopsar rothschildi'')<ref name="internet2"> {{id}} http://www.balioutbound.com/2007/04/burung-jalak-bali/ diunduh ing tanggal 13/03/2011 </ref>
* Jalak [[kebo]] utawi [[Kerak kebo]] (''Acridotheres javanicus'')
== Mumpangat ==
Biasané manuk kasebut digandrungi wong kang ana ing [[kutakutha] utawa ana ing [[desa]], uga akeh kang nyenengngi wujud lan [[suarané]] kanggo ocehan <ref name=Internet2">{{id}} http://www.seksualitas.net/khasiat-burung-jalak-hitam.htm kaunduh ing tanggal 13/03/2011 </ref>. Manuk Jalak uga ngandutngandhut khasiat kang unik yaiku :
 
 
#Bisa warasake lemes syahwat.
#Bisa nahan [[banyu]] mani kang cepet métu.
#Bisa ngobati ambekanambegan sésék (sesak napas)
== Cathetan Suku ==
{{reflist}}
78.624

besutan