Montenégro: Béda antara owahan

355 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
Alihbasa Montenegro dadiya Giri Cemeng sing artiné uga Gunung Ireng. Giri yaiku Gora ning basa Serbiyan lan Cemeng yaiku Crna uga ing Serbiyan. luwih ngetoki kasepadhan antara basa Jawa karo basa-basa Slawonik, salah sawijiné Serbiyan
c (Bot: Migrating 187 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q236 (translate me))
c (Alihbasa Montenegro dadiya Giri Cemeng sing artiné uga Gunung Ireng. Giri yaiku Gora ning basa Serbiyan lan Cemeng yaiku Crna uga ing Serbiyan. luwih ngetoki kasepadhan antara basa Jawa karo basa-basa Slawonik, salah sawijiné Serbiyan)
{| border=1 cellpadding=4 cellspacing=0 class="toccolours" style="float: right; width: 300px; clear: both; margin: 0.5em 0 1em 1em; border-style: solid; border:1px solid #7f7f7f; border-right-width: 2px; border-bottom-width: 2px; border-collapse: collapse; font-size: 95%;"
|+<big><big>'''Република Црна Гора'''<br />'''Republika Crna Gora'''</big><br />Republik MontenegroGiri Cemeng</big>
|-
| style="background: #ffffff;" align=center colspan=2 |
| align=center width=142px | [[Gambar:Coat of arms of Montenegro.svg|80px|Lambang Montenegro]]
|-
| align=center width=142px | <small>BenderaGendera MontenegroGiri Cemeng</small>
| align=center width=142px | <small>Lambang MontenegroGiri Cemeng</small>
|}
|- style="border-top: 2px solid gray;"
| align=center | [[Gambar:SerbiaMontenegro-Montenegro2.png |Peta Montenegro within the state union]]
| [[Serbia-Montenegro|Serbiya-Giri Cemeng]]<br />
&nbsp;–&nbsp;[[Serbia]]<br />
&nbsp;&nbsp;&nbsp;–&nbsp;[[Kosovo]]<br />
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;(Administrasi [[PBB]])<br />
&nbsp;&nbsp;&nbsp;–&nbsp;[[Vojvodina]]<br />
&nbsp;–&nbsp;[[Montenegro|Giri Cemeng]]
|-
| valign=top | '''[[Bahasa resmi]]'''
| [[Basa Serbia|SerbiaSerbiya]]
|-
| '''[[Ibu kota]]'''
| [[Podgorica|Podgoritsa]]
|-
| '''Bekas ibu kota kerajaan'''
|-
| valign=top |'''Suku bangsa'''
| [[Montenegrin|Giri Cemengan]]: 43%<br />[[suku Serbia|SerbiaSerbiyan]]: 32%<br />[[Bosniak|Bosniyan]]: 8%<br />[[Suku Albania|AlbaniaAlbaniyan]]: 5%<br />LainnyaLiyané: 12%
|- valign=top
| '''Kamardikan'''<br />- DiperolehDirayah<br />- PersatuanPanunggalan karo SerbiaSerbiya<br />- Perpisahan <br />- DiakuiDihakoni
| Dari [[Kerajaan Serbia|Kerajaan Serbiya]]<br />[[1356]]<br /><br />[[20 Juli]] [[1917]]<br />[[3 Juni]] [[2006]]<br />[[8 Juni]] [[2006]]
|-
| '''[[Lagu kabangsan]]'''
| ''[[Oj, svijetla majska zoro]]''
|-
| '''[[Mata uang|Wiji dhuwit]]'''
| [[euro]]
|-
| '''[[Zona wrktu|Zona wektu]]'''
* [[DST|musim panas]]
| [[CET]] ([[UTC]] +1)
|}
[[Image:Montenegro municipalities.png|thumb|250px|right]]
'''RepublikRépublik MontenegroGiri Cemeng''' ([[basa Serbia]]/[[basa Montenegro|basa Giri Cemeng]]: ''Црна Гора / Crna Gora'', [[International Phonetic Alphabet|diucapaké]] {{IPA|/'t͡sr̩naː 'ɡɔra/}}, maknané "gunung ireng") yakuwiyaiku [[negara]] kang dumunung ing [[Éropah Kidul]], persisé ing [[tlatah]] [[Balkan]] lan wewatesan karo [[Segara Adriatik|Segara Adriyatik]] ing sisih kidul, [[Kroasia|Krowasiya]] ing sisih kulon, [[Bosnia-Herzegovina|Bosniya-Hercegowina]] lan [[Serbia|Serbiya]] ing sisih lor, lan [[Albania|Albaniya]] ing sisih kidul. [[Ibukutha]] negara yakuwiyaiku kutha [[Podgorica|Podgoritsa]].
 
Miturut konstitusiné, negara iki minangka negara demokratik, sosial, lan [[ekologikal]].
-->
===Pasca referendum===
Ing tanggal [[28 Juni]] 2006, MontenegroGiri Cemeng dadi anggota ka-192 [[Perserikatan Bangsa-bangsa|PBB]].<ref>http://www.un.org/Overview/growth.htm List of members to the United Nations by joining date</ref> Pamilihan umum pisanan sawijining pemilu parlemen sing dilaksanakaké ing tanggal 10 September 2006 ngasilaké koalisi sing dibentuk Perdhana Mentri [[Milo Đukanović]], Koalisi MontenegroGiri Cemeng Eropah minangka pamenang.
 
==Geografi==
Secara internasional, Republik MontenegroGiri Cemeng wewatesan karo [[Kroasia]], [[Bosnia-Herzegovina]] ([[Republik Srpska]]), lan [[Albania]].
 
Kutha utama MontenegroGiri Cemeng yaiku: ibu kutha [[Podgorica]] (pedunung 139.000), [[Nikšić]] (61.700), [[Pljevlja]] (18.800), lan [[Bijelo Polje]] (17.100). Tilas ibukutha krajan yaikukerajaan adalah [[Cetinje]].
 
== Uga pirsani ==
* [[Géografi Montenégro|Géyografi Giri Cemeng]]
* [[Ékonomi Montenégro|Ékonomi Giri Cemeng]]
* [[Pulitik Montenégro|Pulitik Giri Cemeng]]
* [[Sajarah Montenégro|Sajarah Giri Cemeng]]
* [[Transportasi di Montenegro|Transportasi ing Giri Cemeng]]
* [[Tuzi]], [[Malësi e Madhe]]
* [[Sandžak]]
* [[Sajarah Yugoslavia|Sajarah Yugoslawiya]]
* [[Sajarah Balkan]]
* [[Perper]]
 
== Pranala njaba ==
* {{en}} [http://www.montenegro.yu/english/naslovna/ Situs resmi Republik MontenegroGiri Cemeng]
* {{en}} [http://www.visit-montenegro.cg.yu/index.php?l=e Situs resmi Organisasi Pariwisata MontenegroGiri Cemeng]
* {{en}} Situs resmi [http://www.gom.cg.yu/eng/ Pemerintah Republik MontenegroGiri Cemeng]
* Situs resmi [http://www.skupstina.cg.yu/ Parlemen Republik MontenegroGiri Cemeng]
* Situs resmi [http://www.predsjednik.cg.yu/eng/ Presiden Republik MontenegroGiri Cemeng]
* [http://www.cesid.org/zakoni/cg/ustav_cg.thtml Konstitusi MontenegroGiri Cemeng]
* [http://www.montenet.org/history/intro.htm/ Sejarah MontenegroGiri Cemeng]
* [http://www.montenegro.org/ Sejarah MontenegroGiri Cemeng]
* [http://www.royalmontenegro.com Kerajaan MontenegroGiri Cemeng]
* {{id}} [http://www.kompas.com/kompas-cetak/0605/23/ln/2677198.htm "MontenegroGiri Cemeng Nyatakan Merdeka"], ''Kompas''
 
{{Eropah}}
238

besutan