Candhi Pawon: Béda antara owahan

1.781 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
 
==Sajarah lan pamugaran==
Candhi Pawon sacara umum durung bisa digerteni sacara pasti asal-usulé. Ahli [[epigrafi]] panjenengané [[J.G. de Casparis]] napsirake minangka Candhi Pawon asalé saka [[basa Jawa]] kang ngandut arti 'awu', ndhuweni awalan ''pa-'' lan akhiran ''-an'' kang nunjukake minangka panggonan. Ing Jroning basa Jawa sadina-dina tembung ''pawon'' artiné panggonan kang dienggo masak nganggo bahan utawa kayu,panemon liyané kang ditemukake panjenengané de Casparis ngartikake 'pangowahan' utawa pangon awu. Pandhudhuk sakubenge candhi uga nyebutake Candhi Pawon kanthi sebatan Bajranalan. Tembung iki ndhuwe asal saka [[basa Sanskerta]] ''vajra'' =kang artiné 'halilintar' lan ''anala'' kang ngandud 'geni'. Candhi Pawon ngalami pamugaran kapisanan ing [[taun]] [[1903]].
 
Miturut panjenengané Casparis, Candhi Pawon didadekake salah sijiné panggonan kang ndhuweni mupangat kanggo panimpanan abu jenazah Raja Indra ( 782 - 812 M ), yaiku bapa saka [[Raja Samarrattungga]] saka Dinasti Syailendra. saka katerangan kang diserap pandhudhuk "Pawon" kaasal saka tembung pawuan kang ngandud arti panggonan kanggo nyimpen [awu/abu]. Uga sajroning Candhi Pawon, diperkiraake semula terdapat Arca Bodhhisatwa, sebagai bentuk penghormatan kepada Raja Indra yang dianggap telah mencapai tataran Bodhisattva, maka ana salah sijiné reca Bodhisatwva.Sakabehané Prasasti Karang Tengah disebutake minangka reca kasebut mancarake cahya. Kadadean punika nimbulake minangka reca Bodhisattwa digawé saka bahan dasar utawa [[perunggu]].
 
Batur candhi kang ndhuweni dhuwur kurang luwih 1,5 m ndhuweni denah segi papat, uga kababar ing sisih pinggir digawe nekuk-nekuk kang kawujud kanthi20 sudut. Tembok batur dihiasi tatahan kanthi motif, kembang, lan motif wit-witan kang merambat. Kahanan kaya mengkana jelas ana bedané ing candhi Buddha umumé, Wujud awak candhi Pawon ramping utawa tipis kahanan kaya mengkene kayata [[Candhi Hindu]].
 
Gori utawa lawang mlebu ing ruangan tumuju awak Candhi kang ana ing sebelah kulon lan ing ndhuwur garis kori/lawang kapapar anane hiasan Kalamakara tanpa sangga rangga ing ngisoré.Tangga kang ngetrap tumuju ing selasar, dijangkepi kanthi dilengkapi dengan pipi tangga minangka di bentuk kanthi tatahan kang ana ing njaba tembok candhi.. Hiasan sirah [[naga]] kang ana ing bongkot pipi tangga karana umur kang tua lan ora karawat akhir e rusak. Panggonan kang ana ing jroning awak candhi saiki kahananné kosong, ananging ing ana ing dasar ruangan kanyata ana tipak reca kang nunjukake panggonan kuwi jaman mbiyen ana reca. Candhi Pawon ngalami pamugaran kapisanan ing [[taun]] [[1903]].
 
==Reca lan arsitektur==
11.904

besutan