Candhi Pawon: Béda antara owahan

170 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
→‎Reca lan arsitektur: + gambar relief kapaltaru
(nerjemahake sithik)
(→‎Reca lan arsitektur: + gambar relief kapaltaru)
 
==Reca lan arsitektur==
[[Gambar:Kalpataru, Kinnara-Kinnari, Apsara-Devata, Pawon Temple.jpg|thumb|left|200px|Kinara lan Kinari, sapasang manuk kang ndhuweni sirah manungsa ngapit wit kapaltaru]]
Ing Jroning candhi ora bisa ditemukake maneh [[reca]] sahingga kanggelan minangka ngelompokake uga ''identifikasi'' kang luwih jangkep. Salah sijiné kahanan kang astamiwa saka Candhi Pawon yaiku kapapar dening candhi aneka werna hiasan. Tembok-temboking njaba candhi ndhuweni hiasan kanthi [[relief]] [[wit]] hayati ([[kalpataru]]) kang diapit pundi-pundi lan ''kinara-kinari'' (mahluk setengah manungsa setengah manuk/kang ndhuweni sirah manungsa lan awak [[manuk]] ).
Payon candhi kang ndhuweni wujud pesagi kang di susun dening hiasan sawijinging dagoba (kubah) cilik ing saben-sabensisiné.Pucuk payon ndhuweni hiasan kanthi siji dagoba utawa kang luwih gedhe dibandingake denening dagoba liyané.
Ing saubengé tembok bageyan candhi, sisih lor lan kidul saben kori mlebu, kapapar relung kang ndhuweni isi aneka rupa tatahan awujud ngambarake Kuwera (Dewa Pasugihan) ndhuweni dedeg madeg. Ukiran ing tembok kang ndhuweni bahan utama saka watu ing kidul kori kanthi kahanan kang rusak lan ora jelas relief wujud gambare, ana bageyan sirah kang ajur
 
Ing sakubenge tembok candhi sisih lor lan kidul bisa ditemukake relief kang padha, yaiku kang ngambarake Kinara lan Kinari, sapasang manuk kang ndhuweni sirah manungsa, ngadeg ngapit wit kalpataru kang urip jroning sawijining jambangan. Ing sakubenge wit uga bisa ditemukake tumpukan [[duit]]. Relief liyané uga bisa ditemukake ana ing langit-langit kang kaukir sawijining sapasang manungsa kang bisa mabur. Ing bageyan ndhuwur tembok kapapar dening relief ngambarake sapapsangsapasang cendela cilik kang ndhuweni fungsi minangka dadi ''ventilasi''. Ing antarané bolongan kuwi uga ana relief kang misuwur kanthi sebatan pahatan kumuda.
 
 
== Galeri ==
11.904

besutan