Mutyara: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
+ kategori
c (Bot: Migrating 69 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q43436 (translate me))
(+ kategori)
[[Gambar:Pearls.jpg|thumb|MutiaraMutyara saking [[Jepang]].]]
{{inuseuntil|24 Maret 2013}}
 
'''MutiaraMutyara''' inggih menika satunggaling barang atos ingkang dipun''produksi'' wonten ing [[jaringan lunak]] (mliginipun mantel) saking [[moluska]] gesang. Sami kalihan [[Periostrakum|cangkang]]ipun, mutiaramutyara wonten [[kalsium karbonat]] kanthi wujud [[kristal]] ingkang sampun dipunsimpen wonten ing ''lapisan-lapisan konsentris''. MutiaraMutyara ingkang saé menika ingkang bunderipun sampurna lan alus, ananging wonten ugi wujud sanèsipun. MutiaraMutyara alami kanthi kualitas paling saé dipunregani minangka [[permata|watu permata]] lan objek kaéndahan pinten-pinten abad kepengker. Awit saking menika tembung "mutiaramutyara" dados [[metafora]] kanggé nyebat samubarang ingkang langka, saé, lan awis.
[[Gambar:Pearls.jpg|thumb|Mutiara saking [[Jepang]].]]
 
MutiaraMutyara menika awis sanget reginipun menawi dipunsadé lan dipundamel dados ''perhiasan'' ingkang cocok kalihan babagan ''fashion''. MutiaraMutyara menika wonten ing alam liar kanthi gunggung ingkang arang. MutiaraMutyara ingkang dipundamel budidaya utawi mutiaramutyara ingkang asalipun saking [[tiram]]<ref name="mutiaramutyara"> {{id}} [http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=3&doc=3b5 BUDIDAYA TIRAM MUTIARAMUTYARA], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}} </ref> <ref name="mutiara3mutyara3"> {{id}} [http://www.warintek.ristek.go.id/perikanan/Ikan%20Laut/budidaya_tiram_mutiarabudidaya_tiram_mutyara.pdf Tiram], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}} </ref> menika ingkang kathahipun dipunsadé ing pasaran. MutiaraMutyara [[laut|segara]] dipunregani langkung inggil tinimbang mutiaramutyara ingkang saking toya ingkang tawar. Ingkang kathah dipunsadé kanthi regi ingkang mirah menika mutiaramutyara ''imitasi'' ananging kathahipun mawi kualitas ingkang kirang saé. Ing jaman rumiyin mutiaramutyara dipunginakaken minangka hiasan wonten ing rasukan (busana) ingkang mewah. MutiaraMutyara ugi saged dipundamel ''[[kosmetik]]'', [[jampi]], utawi wonten ing formula [[cat]] <ref name="mutiara1mutyara1"> {{id}} [http://www.mutiaralombokmutyaralombok.asia/blog/khasiat-dan-manfaat-butiran-mutiaramutyara Manfaat MutiaraMutyara], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}} </ref>.
'''Mutiara''' inggih menika satunggaling barang atos ingkang dipun''produksi'' wonten ing [[jaringan lunak]] (mliginipun mantel) saking [[moluska]] gesang. Sami kalihan [[Periostrakum|cangkang]]ipun, mutiara wonten [[kalsium karbonat]] kanthi wujud [[kristal]] ingkang sampun dipunsimpen wonten ing ''lapisan-lapisan konsentris''. Mutiara ingkang saé menika ingkang bunderipun sampurna lan alus, ananging wonten ugi wujud sanèsipun. Mutiara alami kanthi kualitas paling saé dipunregani minangka [[permata|watu permata]] lan objek kaéndahan pinten-pinten abad kepengker. Awit saking menika tembung "mutiara" dados [[metafora]] kanggé nyebat samubarang ingkang langka, saé, lan awis.
 
MutiaraMutyara ingkang dipunwastani gadhah kualitas kathahipun manéka werni kados ''mother of pearl'', sami kalihan kulit ingkang damel mutiaramutyara. Ananging sapérangan ageng jinis moluska mawi cangkang menika saged ngasilaken mutiaramutyara radi kirang kemerlip utawi kirang bunder kados [[bal]]. Sanajan mekaten ugi saged ddipunsebat "mutiaramutyara" déning [[laboratorium]] [[Mineralogi#Gemologi|gemologi]] lan ugi wonten ing sangandhaping aturan [[Securities and Exchange Commission|US Federal Trade Commission]] kedhapuk kanthi cara ingkang sami kathahipun kirang nggadhahi ''nilai'' kejawi dados barang antik. Sapérangan ageng moluska ingkang gadhah cangkang menika saged ngasilaken mutiaramutyara, kanthi prosès alami nalika satunggaling obyek mikroskopis ''terperangkap'' wonten ing sajroning mantel lipetan moluska.
Mutiara menika awis sanget reginipun menawi dipunsadé lan dipundamel dados ''perhiasan'' ingkang cocok kalihan babagan ''fashion''. Mutiara menika wonten ing alam liar kanthi gunggung ingkang arang. Mutiara ingkang dipundamel budidaya utawi mutiara ingkang asalipun saking [[tiram]]<ref name="mutiara"> {{id}} [http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=3&doc=3b5 BUDIDAYA TIRAM MUTIARA], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}} </ref> <ref name="mutiara3"> {{id}} [http://www.warintek.ristek.go.id/perikanan/Ikan%20Laut/budidaya_tiram_mutiara.pdf Tiram], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}} </ref> menika ingkang kathahipun dipunsadé ing pasaran. Mutiara [[laut|segara]] dipunregani langkung inggil tinimbang mutiara ingkang saking toya ingkang tawar. Ingkang kathah dipunsadé kanthi regi ingkang mirah menika mutiara ''imitasi'' ananging kathahipun mawi kualitas ingkang kirang saé. Ing jaman rumiyin mutiara dipunginakaken minangka hiasan wonten ing rasukan (busana) ingkang mewah. Mutiara ugi saged dipundamel ''[[kosmetik]]'', [[jampi]], utawi wonten ing formula [[cat]] <ref name="mutiara1"> {{id}} [http://www.mutiaralombok.asia/blog/khasiat-dan-manfaat-butiran-mutiara Manfaat Mutiara], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}} </ref>.
 
Satunggaling mutiaramutyara alami kadhapuk tanpa peranan manungsa, wonten ing alam lan arang kedadosan. Kinten-kinten atusan [[bivalvia|kerang]] mutiaramutyara kedah dipunkempalaken lan dipunbikak lan ingkang mekaten dipunpateni namung kanggé manggihaken setunggal mutiaramutyara lan pinten-pinten abad menika setunggaling cara kanggé pikantuk mutiaramutyara.
Mutiara ingkang dipunwastani gadhah kualitas kathahipun manéka werni kados ''mother of pearl'', sami kalihan kulit ingkang damel mutiara. Ananging sapérangan ageng jinis moluska mawi cangkang menika saged ngasilaken mutiara radi kirang kemerlip utawi kirang bunder kados [[bal]]. Sanajan mekaten ugi saged ddipunsebat "mutiara" déning [[laboratorium]] [[Mineralogi#Gemologi|gemologi]] lan ugi wonten ing sangandhaping aturan [[Securities and Exchange Commission|US Federal Trade Commission]] kedhapuk kanthi cara ingkang sami kathahipun kirang nggadhahi ''nilai'' kejawi dados barang antik. Sapérangan ageng moluska ingkang gadhah cangkang menika saged ngasilaken mutiara, kanthi prosès alami nalika satunggaling obyek mikroskopis ''terperangkap'' wonten ing sajroning mantel lipetan moluska.
 
== Tiram mutiaramutyara ==
Satunggaling mutiara alami kadhapuk tanpa peranan manungsa, wonten ing alam lan arang kedadosan. Kinten-kinten atusan [[bivalvia|kerang]] mutiara kedah dipunkempalaken lan dipunbikak lan ingkang mekaten dipunpateni namung kanggé manggihaken setunggal mutiara lan pinten-pinten abad menika setunggaling cara kanggé pikantuk mutiara.
[[Gambar:Pearl_farm_(Seram,_Indonesia).jpg|thumb|Peternakan mutiaramutyara ing [[Seram]]]]
 
Tiram mutiaramutyara ([[Familia Pteriidae]]) inggih menika ingkang ngasilaken mutiaramutyara minangka budidaya mutiaramutyara.
== Tiram mutiara ==
Ingkang dados jinis-jinis tiran mutiaramutyara inggih menika :
[[Gambar:Pearl_farm_(Seram,_Indonesia).jpg|thumb|Peternakan mutiara ing [[Seram]]]]
Tiram mutiara ([[Familia Pteriidae]]) inggih menika ingkang ngasilaken mutiara minangka budidaya mutiara.
Ingkang dados jinis-jinis tiran mutiara inggih menika :
* ''Pinctada maxima''
* ''Pinctada margaritifera''
* ''Pinctada fucata''
* ''Pteria penguin''
Dene [[moluska]] ingkang ngasilaken mutiaramutyara wonten ing toya ingkang tawar menika dipunasilaken saking sapérangan jinis [[remis]] kadosta:
* ''Margaritifera margaritifera''
* ''Hyriopsis cumingii''
 
[[Kategori:Permata]]
[[Kategori:Artikel mawi basa krama]]