Basa Arab: Béda antara owahan

2.165 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎Uga delengen: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|ms}} using AWB (10903))
{{Infobox language
{| {{prettytable}} align="right" width="300"
|name = Arab
! colspan="2" bgcolor=yellow style="font-size:120%"|Basa Arab (عربية ''`Arabiyyah'')
|nativename = {{lang|ar|العربية/عربي}}<br />''{{transl|ar|ALA|al-ʻarabiyyah/ʻarabī&nbsp;}}''
|-
|pronunciation = {{IPA|/al ʕarabijja/}}, {{IPA|/ʕarabi/}}
| valign="top" bgcolor=white|Péta tlatah panyebaran:
|image = Arabic albayancalligraphy.svg
| bgcolor=white|[[Gambar:Arabic speaking world.png|250px|Panyebaran Basa Arab]]
|imagesize = 150px
|-
|imagecaption = '''{{transl|ar|al-ʿArabiyyah}}''' katulis nganggo aksara Arab (aksara [[Naskh (aksara)|Naskh]])
| valign="top" bgcolor=white|Dipituturaké ing:
|states = Nagara-nagara [[Liga Arab]], kaum minoritas ing nagara-nagara [[Éritréa]], [[Mali]], [[Niger]], [[Kénya]], [[Chad]], [[Sénégal]], [[Sudan Kidul]], [[Étiopia]], [[Arab Iran|Iran]], [[Madagaskar]], [[Tanzania]], [[Mozambik]], lsp.
|[[Arab Saudi]], [[Mesir]] lan akèh negara liyané.
|speakers = {{sigfig|293|2}} yuta
|-
|date = 2010
| valign="top" bgcolor=white|Tlatah:
|ref = ne2010
| bgcolor=white|[[Timur Tengah]] lan [[Afrika Lor]]
|familycolor = Afro-Asia
|-
|fam2 = [[Kulawarga basa Semit|Semit]]
| valign="top"|Cacah total:
|fam3 = [[Kulawarga basa Semit Tengah|Semit Tengah]]
|225 juta jiwa
|fam4 = [[Kulawarga basa Arab|Arab]]
|-
|stand1 = [[Arab Baku Modhèren]]
| valign="top"|Urutan ing donya:
|dia1 = [[Arab Maghrèb|Kulon (Maghrèb)]]
| 2 nganti 6
|dia2 = [[Warna-warna basa Arab#Warna-warna Tengah|Tengah]] (kalebu [[Arab Mesir|Mesir]], [[Arab Sudan|Sudan]])
|-
|dia3 = [[Warna-warna basa Arab#Warna-warna Lor|Lor]] (kalebu [[Arab Lévan|Lévan]], [[Arab Mésopotamia|Mésopotamia]])
| valign="top"|Rumpun basa<br />Klasifikasi:
|dia4 = [[Arab Ujung|Ujung]] ([[Arab Teluk|Teluk]], [[Arab Héjaz|Héjaz]], [[Arab Najdi|Najdi]], [[Arab Yaman|Yaman]])
|[[Basa Afro-Asia]]<br />
|script = [[Aksara Arab]]<br>[[Braille Arab]]<br>[[Aksara Suriah]] ([[Garshuni]])<br>[[Aksara Ibrani]] ([[Kulawarga basa Yahudi-Arab]])<br>[[Aksara Yunani]] ([[Arab Maron Siprus]])<br>[[Aksara Latin]] ([[Basa Malta|Malta]], [[Arab Libanon]], [[Arab Tunisia]])
&nbsp;[[Basa Semitik]]<br />
|sign = Arab Isarat (rupa nasional)
&nbsp;&nbsp;'''Basa Semitik Kidul'''<br />
|nation = [[Arab Baku Modhèren]] iku basa resmi [[Pratélan nagara-nagara papan basa Arab minangka basa resmi|27 nagara]], paling akèh katelu sangisoré basa Inggris lan basa Prancis<ref>{{Harvcoltxt|Wright|2001|p=492}}</ref>{{collapsible list
&nbsp;&nbsp;&nbsp;'''Basa Arab'''<br />
|[[Aljazair]]<br>[[Bahrain]]<br>[[Komoro]]<br>[[Chad]]<br>[[Djibouti]]<br>[[Mesir]]<br>[[Éritréa]]<br>[[Irak]]<br>[[Israèl]]<br>[[Yordania]]<br>[[Kuwait]]<br>[[Libanon]]<br>[[Libya]]<br>[[Mali]] ([[Basa nasional|status nasional]])<br>[[Mauritania]]<br>[[Maroko]]<br>[[Niger]] ([[Basa nasional|status nasional]])<br>[[Oman]]<br>[[Nagara Paléstina|Paléstina]]<br>[[Qatar]]<br>[[Républik Dhémokratik Arab Sahrawi]]<br>[[Arab Saudi]]<br>[[Sénégal]] ([[Basa nasional|status nasional]])<br>[[Somalia]]<br>[[Sudan Kidul]] ([[Basa nasional|status nasional]])<br>[[Sudan]]<br>[[Suriah]]<br>[[Tunisia]]<br>[[Sarékat Émirat Arab]]<br>[[Yaman]]<br>[[Sarékat Afrika]]<br>[[Liga Arab]]<br>[[Paguyuban Patembayatan Islam]]<br>[[Pasarékatan Bangsa-Bangsa]]}}
|-
|agency = {{collapsible list
! colspan="2" bgcolor=yellow|Status resmi
|[[Majelis Internasional Basa Arab]]<br>
|-
[[Aljazair]]: [[Majelis Agung Basa Arab ing Aljazair]]<br>
| valign="top"|Basa resmi:
[[Mesir]]: [[Akademi Basa Arab ing Kairo]]<br>
| valign="top"|[[PBB]], [[Liga Arab]], [[Arab Saudi]], [[Irak]], [[Israel]], [[Libanon]], [[Libya]], [[Mesir]], [[Palestina]], [[Suriah]]
[[Irak]]: [[Akademi Kawruh Irak]]<br>
|-
[[Yordania]]: [[Akademi Basa Arab Yordania]]<br>
| valign="top"|Diatur déning:
[[Libya]]: Akademi Basa Arab ing Jamahiriya<br>
| valign="top"|Mesir: Akadhemi Basa Arab ing [[Kairo]]<br />Suriah: Akadhemi Basa Arab [[Damaskus]]<br />Maroko: Akadhemi Basa Arab ing Rabat<br />Israel: Akadhemi Basa Arab ing [[Tel Aviv]]
[[Maroko]]: [[Akademi Basa Arab ing Rabat]]<br>
|-
[[Arab Saudi]]: [[Akademi Basa Arab ing Riyadh]]<br>
! colspan="2" bgcolor=yellow|Kode bahasa
[[Somalia]]: [[Akademi Basa Arab ing Mogadishu]]<br>
|-
[[Sudan]]: [[Akademi Basa Arab ing Khartoum]]<br>
|[[ISO 639]]-1||ar
[[Suriah]]: [[Akademi Arab Damaskus]] (tuwa dhéwé)<br>
|-
[[Tunisia]]: [[Yeyasan Beit Al-Hikma]]<br>
|ISO 639-2||ara
[[Israèl]]: [[Akademi Basa Arab ing Israèl]]}}
|-
|iso1 = ar
|[[SIL]]||ABV
|iso2 = ara
|}
|iso3 = ara
 
|glotto = arab1395
 
|glottorefname= Arab
'''Basa Arab''' (<big><big>اللغة العربية</big></big> ''al-lughah al-‘Arabīyyah'') iku sawijining basa saka kulawarga [[basa]] Semitik sing saiki dipituturaké ing [[Timur-Tengah]] lan Afrika[[Afrika]] Lor nanging awalé saka negara sing saiki diarani [[Arab Saudi]]. Cacah panuturé ana 225[[225]] yuta jiwa. Saliyané iku basa [[Arab]] uga basa liturgis [[Islam|agama Islam]] sing dimangertèni umat Muslim sadonya. Basa Arab dikanggoake umat muslim[[Muslim]] ngelampahi ibadah, kayata niat [[wudhu]], [[solat]], [[zakat]], [[kaji]], ngaturake donga, lan ibadah liya-liyane.
|lingua = 12-AAC
 
|map = Arabic speaking world.svg
|mapcaption = {{legend|SeaGreen|Basa Arab minangka basa resmi siji-sijiné}}<br>{{legend|#0053ad|Basa Arab minangka salah sawiji basa resmi}}<br>{{legend|#41a2fc|Basa Arab minangka basa resmi nanging minoritas}}
|notice = IPA
}}'''Basa Arab''' (<big><big>اللغة العربية</big></big> ''al-lughah al-‘Arabīyyah'') iku sawijining basa saka kulawarga [[basa]] Semitik sing saiki dipituturaké ing [[Timur-Wétan Tengah]] lan Afrika[[Afrika]] Lor]] nanging awalé saka negaranagara sing saiki diarani [[Arab Saudi]]. Cacah panuturé ana wong 225[[225]] yuta jiwa. Saliyané iku basa [[Arab]] uga basa liturgissembahyangan ing [[Islam|agama Islam]] sing dimangertèni umat Muslim sadonya. Basa Arab dikanggoake umat muslim[[Muslim]]kanggo ngelampahinglampahi ibadahsembahyang, kayata niat [[wudhu]], [[solat]], [[zakat]], [[kaji]], ngaturakengaturaké donga, lan ibadah liya-liyane.
 
== Huruf-huruf ing basa Arab ==
{{aksara Arab}}
{| {{prettytable}} border cellspacing="0" cellpadding="5"
|- bgcolor="#ffff00"
== Uga delengen ==
* [[Basa Arab Mesir]]
{{Artikel Dhasar}}
 
[[Kategori:Basa Semitik]]
63.840

besutan