Kulawarga basa Austroasiatika: Béda antara owahan

tanpa ringkesan besutan
c (Cahyo Ramadhani mindhahaken kaca Basa Austro-Asiatik dhumateng Kulawarga basa Austroasiatika)
{{Infobox Language family
|name=Austro-AsiatikAustroasiatika
|altname=Austro-Asia
|region=[[Asia Kidul]] lan [[Asia Kidul-Wétan|Kidul-Wétan]]
|familycolor=Austro-AsiatikAustroasiatika
|family=Salah siji [[rumpun basa]] utama donya
|child1=[[basa Mon-Khmer|Mon-Khmer]]
|child2=[[basa Munda|Munda]]
|map=[[Gambar:Se asia lang map.png|center|300px|Basa Austro-AsiatikAustroasiatika]]
}}
 
Rumpun '''Kulawarga basa Austro-AsiatikAustroasiatika''' sing sacara [[harafiah]] ateges “[[Asia]] [[Kidul]]”, iku sawijining rumpun basa-basa sing dipituturaké ing [[Asia Kidul-Wétan]] lan [[Asia Kidul]]. Ing antarané basa-basa sing klebu rumpun basa iki, mung basa [[basa Vietnam|Vietnam]], basa [[basa Khmer|Khmer]], lan basa [[basa Mon|Mon]] sing duwé cathetan sajarah sing dawa. Basa Vietnam lan basa Khmer duwé status basa resmi (basa Vietnam ing [[Vietnam]] lan basa Khmer ing [[Kamboja]]), sauntara basa [[basa Santali|Santali]] lan basa [[basa Khasi|Khasi]] duwé status basa resmi ing tingkat negara bagéyan ing India. Basa liya saka rumpun iki dipituturaké déning saklompok cilik masarakat.
 
Rumpun basa Austro-AsiatikAustroasiatika nyebar kapisah-pisah ing [[India]], [[Bangladesh]], lan Asia Kidul-Wétan, dipisahké déning dhaérah ing endi basa-basa liya dituturaké. Sacara wiyar dipercaya yèn rumpun basa Austro-AsiatikAustroasiatika arupa basa asli dhaérah ing Asia Kidul-Wétan lan bagéyan wétan anak bawana India, lan yèn rumpun basa liya ing dhaérah iku klebu [[basa Indo-Eropah|Indo-Eropah]], [[basa Tai-Kadai|Tai-Kadai]], [[basa Dravida|Dravida]], lan [[basa Sino-Tibet|Sino-Tibet]], iku asil saka migrasi manungsa sing dumadi ing tembé wuri. (Minangka conto, ana tembung-tembung basa Austro-AsiatikAustroasiatika ing rumpun basa Tibeto-Burma ing Nepal wétan.) Sapérangan ahli basa wis nyoba mbuktèkaké yèn rumpun basa Austro-AsiatikAustroasiatika sakerabat karo rumpun basa [[basa Austronesia|Austronesia]], saéngga mbentuk rumpun gedhé Austrik.
 
== Basa Austro-AsiatikAustroasiatika sacara skematis ==
Rumpun basa Austro-AsiatikAustroasiatika sacara skematis:
 
Austroasiatika
Austro-Asiatik
* [[basa Munda]]
** [[basa Mundari]]
{{DEFAULTSORT:Austro-Asia, Bahasa}}
 
[[Kategori:RumpunBasa Austroasiatika| basa]]
[[Kategori:Basa Austro-Asiatik]]
63.801

besutan