Mi: Béda antara owahan

24 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
gawé using AWB
c (Bot: Migrating 39 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q192874 (translate me))
c (gawé using AWB)
}}
 
'''Mi''' utawa '''mie''' yaiku salah sawijining panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususe ing [[Asia Wetan]] lan [[Asia Tenggara. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawedigawé ing [[Cina]] nalika jaman pamarintahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mie nyebar tekan [[Jepang]], [[Korea]], [[Taiwan]] lan negara-negara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sejarah, ing [[Éropah]], mie mulai dikenal sakwise [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[Eropa]], mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sejatine seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Wétan Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Persia]]. Asale, mie diproduksi kanthi manuwal, nembe taun 700-an ana mesin kanggo nggawenggawé mie sing ukurane cilik nganggo alat mekanik. T.Masaki tahun 1854 bisa nggawenggawé mesin kanggo nggawenggawé mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akeh perkembangan, kaya ing [[Cina]] mulai diproduksi mie instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">{{id}}[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jenis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Jinis-jinis Mie==
*Mie Seger, yaiku mi kang wis ora ngalami pangolahan lanjutan. Biyasane mung tahan sedina amarga kandhutan banyu kang dhuwur, yaiku 35%. Mi seger biyasane kanggo nggawenggawé [[mi ayam]].
*Mie Teles, yaiku mi kang didol jroning kahanan teles. Kandhutan banyune dhuwur tekan 52% mula mung tahan 40jam.
*Mie Garing utawa mi [[endhog]], amarga proses nggawenenggawéne ditambahi endhog utawa glepung endhog. Bisa tahan suwe amarga kandhutan banyune mung 13%, biasa digawedigawé bahan kanggo nggawenggawé mi goreng..
*Mie instan, mi kang paling pmisuwur, amarga praktis lan tahan luwih suwe. Kandhutan banyune mung 5-8%. Biyasane digawedigawé mi godhog utawa mi ggoreng.<ref name="internet 3">{{id}}[http://books.google.co.id/books?id=jFDR8t-WGVYC&pg=PR2&lpg=PR2&dq=sejarah+dan+aneka+jenis+mie&source=bl&ots=sgDAr8bfMc&sig=W3qm35LPoVrh6pIOolTN8d1OZCI&hl=id&ei=zSeSTu-9BISurAfG1ayjAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAjgK#v=onepage&q&f=false] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Komposisi Mie==
Komposisi bahane yaiku glepung terigu, banyu, endhog, uyah lan banyu awu utawa banyu ki supaya bisa kenyal. <ref name="internet 4">{{id}}[http://bos-mieayam.com/?pg=articles&article=64326 bos-mieayam.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Cara Nggawe Mie==
Proses nggawe sing kapisananan yaiku kabeh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. Banjurya adonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. Sakwise iku adonan dibentuk utawa diiris sesuai karo jinis mie kang arep digawe.<ref name="internet 5">{{id}}[http://mie-web.tripod.com/aneka%20mie.htm tripod.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Cara NggaweNggawé Mie==
Proses nggawenggawé sing kapisananan yaiku kabeh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. Banjurya adonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. Sakwise iku adonan dibentuk utawa diiris sesuai karo jinis mie kang arep digawedigawé.<ref name="internet 5">{{id}}[http://mie-web.tripod.com/aneka%20mie.htm tripod.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Jenis-jenise Mie==
*Cellophane noodles utawa suun. Suun digawedigawé saka campuran glepung kenthang lan glepung kacang ijo. Mie jenis iki teksture empuk banget, cocok kanggo olahan sop, suun goreng utawa kanggo isi [[pastel]]. Suun didol garingan, direndem jroning banyu panas nganti lembut lan suun wis siyap diolah.
*Mie ndhog, digawedigawé saka glepung trigu jenis ''hard wheat'' lan akeh nganggo endhog. Biyasane didol garingan kanthi bentuk bunder utawa gepeng.
*Hokkien Noodles utawa mie Hong Kong. Bentuke kaya mie endhog, bunder, lan alus. Biyasane didol kkanthi kaanan teles jroning wadhah kang kedhap udara. Mie iki cocok dogawedogawé mie goreng atau mie godhog.
* [[Ramen]] utawa mie kriting Cina. Didol jroning kaanan garing ing wadhah mie instan. Cocok diolah dadi mie goreng utawa mie godhog.
*[[Rice stick noodles]] utawa [[kwetiau]], digawedigawé saka glepung beras lan banyu. Ing pasaran didol garing lan teles. Kwetiau cocok kanggo digawedigawé kwietiau goreng utawa godhog.
*[[Somen noodles]] asale saka [[Jepang]], digawedigawé saka glepung gandum lan lenga. Teksture alus lan rasane gurih. Somen didol garingan, bentuke kaya sada, cocok kanggo masakan Jepang kang digodhog.
*[[Soba noodles]] utawa mi Jepang. Bentuke kaya [[mie somen]] nanging wernane klawu utawa ijo tuwa (ngandhut sari teh ijo), biasane didol garingan lan cocok kanggo didadekake mi godhog.
*[[Rice Vermicelli]] utawa [[bihun]], digawedigawé saka glepung beras, wernane putih resik lan teksture alus, gampang mateng dadi ora perlu digodhog. Cukup dikum ing banyu panas. Biyasane didol garingan dibungkus plastik. Cocok kanggo soup lan bihun goreng.
*[[Mie shoa]], asale saka [[Cina]]. DigaweDigawé saka glepung beras, wernane putih lan gampang mateng, Cocok kanggo masak sop lan misoa goreng.
*[[Wonton]] utawa [[kulit pangsit]]. Didol telesan dibungkus plastik. Bentuke segi papat, biyasane diolah kanthi macem-macem isi, bisa dikukus, digodhog utawa digoreng.<ref name="internet 6">{{id}}[http://www.kaskus.us/showthread.php?t=1326001&page=2 kaskus.us] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Kandungan Gizi==
Jroning 100 gr mie kering ngandhut 338 Kal, protein7.6g, lemak 11.8g, karbohidrat 50.0g, mineral 1.7mg7&nbsp;mg lan kalsium 49 &nbsp;mg. Saka kandungan gizine, kandungan kalori saka mie mung sithik dadi cocok kanggo wong kang lagi diet.<ref name="internet 6"/>
 
==Tips Ngolah Mie==
63.077

besutan